bureau steigerhout maken

Een bureau maken van steigerhout, hoe doe je dat?

Je bent ze vast wel eens tegen gekomen, een mooi bureau van steigerhout. Een bureau van steigerhout is een mooie toevoeging aan je interieur. Je wilt iets anders dan de standaard bureaus die je in de winkel kunt vinden.

Daarnaast ben je vaak gebonden aan de maten van de bureaus die de winkels hebben staan. Wil je een bureau in een hoek maken waar eigenlijk niks standaards voor te vinden is. Dan kun je vaak beter besluiten om een bureau zelf te maken. Uiteraard bespaar je enorm veel geld uit als je iets zelf maakt. Daarbij leer je ook ontzettend veel over het zelf maken van meubels en het bewerken van hout.

In dit artikel vertel ik je meer over het maken van een bureau van steigerhout. En geef ik je tips om het bureaublad niet laten doorzakken

Wat heb je nodig om een steigerhouten bureau te maken?

Om een bureau te maken heb je natuurlijk hout nodig. Een mooie houtsoort die veel wordt gebruikt in de meubelbouw is steigerhout. Steigerhout is een makkelijk te bewerken houtsoort die een mooie ruwe uitstraling heeft.

Daarnaast is steigerhout ontzettend stevig waardoor je ook een bureau van kwaliteit kunt maken. Steigerhout is in verschillende maten en kleuren te krijgen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het bureau te maken van nieuw steigerhout. Op deze manier kun je het steigerhout zelf behandelen om de mooiste uitstraling te krijgen.

Naast steigerhout heb je ook gereedschap nodig. Het mooie van steigerhout is dat je geen duur gereedschap nodig hebt. Natuurlijk gaat het met meer gereedschap een stuk sneller en makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan het zagen met een cirkelzaag in plaats van een handzaag. Maar ook met een handzaag kun je ook prima uit de voeten. Gebruik daarnaast nog een paar schroeven en je kunt al een super mooi bureau maken.

Hoe maak je een steigerhout bureau?

Als je op deze pagina terecht bent gekomen, ben je waarschijnlijk op zoek naar informatie over het maken van een bureau van steigerhout. Om een bureau te maken is het makkelijk om een bouwtekening te hebben. Zeker wanneer je het voor de eerste keer doet is het prettig wat handvaten te hebben. Bouwtekeningen gaan van makkelijk naar moeilijk. De bouwtekeningen op de volgende pagina zijn super makkelijk te lezen en helpen jou door de doe het zelf klus heen.

Als je naar bouwtekeningen gaat zoeken op het internet, loop je tegen een aantal dingen aan.

 • De bouwtekeningen zijn onvolledig.
 • De bouwtekeningen hebben geen duidelijke afbeeldingen.
 • De bouwtekeningen hebben inches als maatvoering i.p.v. centimeters.
 • Je bent heel veel tijd kwijt aan het zoeken naar de juiste bouwtekening.

Om dit allemaal te voorkomen kun je het beste gebruik maken van de volgende bouwtekeningen.

Hoe zorg je ervoor dat het bureaublad niet inzakt?

Als je een mooi ontwerp hebt uitgekozen is het belangrijk dat je bureau netjes waterpas blijft. Het komt heel vaak voor dat een bureau gaat inzakken als deze een maand staat.

Het inzakken van een bureau heeft niks te maken met de bouwtekeningen maar met de manier waarop die bevestigd is. Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • Een bureau op poten
 • Een zwevend bureau
 • Een zwevend bureau met extra ondersteuning.

Het is dus super belangrijk om goed na te denken over hoe het bureau zijn stevigheid gaat krijgen.

Bureau op poten

De meest eenvoudige vorm van een bureau is die met poten. De poten kunnen gemaakt zijn van steigerhout of van bijvoorbeeld metaal. Ondanks dat er poten onder het bureau zitten kan het goed zijn dat het bureau gaat inzakken. Dit heeft alles te maken met de breedte van het bureau en de houtsoort waarvan het bureau gemaakt is.

Hoe korter het bureau en hoe stijver het hout, hoe minder dat het blad van het bureau gaat inzakken. Over het algemeen is het onmogelijk om een enkele plaat zonder extra ondersteuning niet te laten zakken.

Kortom: een bureaublad zal altijd inzakken als je hier niets tegen doet.

Zwevend bureau

Een zwevend bureau is een veel gekozen optie omdat het een groot voordeel heeft. Je zit namelijk altijd vrij met benen. Er is niks zo vervelend om met je voeten of knieën tegen de poten aan te zitten. Er zijn een aantal mogelijkheden:

·         Een blad met hoekbeugels bevestigen aan de muur

·         Cilindervormige beugels die in een gat van het bureaublad gaat

·         Een eigen houten constructie

Tip 1 | Gebruik een lat – vrijstaand bureau

Er zijn een aantal mogelijkheden maar de meest gebruikelijke is het plaatsen van een regel onder het bureau. Deze lat wordt geplaatst onder het blad met de zaagkant tegen het blad aan. Hout kan op die manier moeilijk buigen en zorgt zo voor veel stevigheid.

Tip 2 | Gebruik een lat tegen de muur

Voor een bureau tegen de muur gebruikt men de muur om stevigheid te krijgen. Plaats het werkblad tegen de muur aan en teken de onderkant van het bureau af op de muur.

Haal het bureau weer weg en gebruik de lijn als meetpunt voor de bovenkant van de lat. Gebruik altijd nog een waterpas om de lat verder recht te stellen. Schroef de lat vast op de muur met bijvoorbeeld slagpluggen en plaats het bureau weer terug.

Boor een aantal gaten aan de onderkant van de lat voor om het hout niet te laten splijten. Schroef daarna een aantal schroeven over de volledige breedte door de onderkant van de balk vast in het bureaublad. Op deze manier wordt je bureaublad over de volledige breedte ondersteund. Je kunt nu kiezen voor elk gewenst bureaublad of houtsoort.


freds bouwtekeningen

Begin direct met klussen!

Bouwtekeningen voor het leven!

 • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
 • Alle materiaallijsten
 • Kant en klare zaagplannen
 • Eenvoudige handleidingen
 • Inclusief meerdere bonussen

Lees ook: Kajuitbed maken van Steigerhout

Lees ook: Kledingkast steigerhout kopen? Bekijk deze geweldige tips!

Lees ook: Steigerhouten bed maken bouwtekening downloaden!

Lees ook: Bouwtekening kast met deuren downloaden inclusief stappenplan

Lees ook: Kast voor wasmachine en droger naast elkaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.