Airco ombouw buiten

Airco ombouw buiten unit, neem afscheid van die lelijke witte kast!

airco ombouw omkasting

Een airco ombouw buiten is een goede oplossing van een groot probleem. Ben jij ook niet blij met het aanzicht van een grote witte kast in je tuin of aan je huis? Een mooi sierlijk meubel kan de airco buitenunit geweldig wegwerken. Laat de airco ombouw helemaal wegvallen in de rest van de tuin door te werken met de juiste kleuren en materialen.

Tegenwoordig wordt het steeds warmer in de zomer. Steeds meer mensen kopen een airco om hun huis een beetje koel te houden. Een airco is erg functioneel maar natuurlijk niet zo mooi. Zeker als je naar een split airco kijkt, heb je een grote kast aan de buitenkant van je huis of schuur hangen.

Stel je zit lekker buiten in de tuin, dan is het niet fijn om tegen die lelijke witte kast aan te kijken. Om de buiten unit van de airco zo netjes mogelijk weg te werken, gaan we in dit artikel in op de mogelijkheden van een airco ombouw voor buiten. Allereerst gaan we even in op de twee meest voorkomende airco’s.

Welke soorten airco’s zijn er?

Mobiele airco

Er zijn twee soorten airco’s namelijk mobiele airco en split airco’s. Mobiele airco’s zijn airco’s die je kunt verplaatsen. Mobiele airco zijn voorzien van een warmtepomp en koelvloeistof. De airco haalt warme lucht uit de omgeving en middels de koelvloeistof wordt de warme lucht gekoeld. Deze koele lucht die dan ontstaat wordt er aan de voorkant weer uitgeblazen. De warme lucht wordt via een slang afgevoerd naar buiten. Dit zijn de betere mobiele airco’s.

Tegenwoordig vragen mensen ook naar mobiele airco’s zonder slang. In feite bestaan deze niet. Aan elke mobiele airco zit een slang om de warme lucht af te voeren. Hetgeen wat mensen dan vaak bedoelen zijn luchtkoelers. Luchtkoelers blazen warmde lucht langs water weer de ruimte in zodat de ruimte afkoelt. Dit werkt minder goed en snel dan een mobiele airco.

Split airco

Een split airco is de beste manier om de ruimte te koelen. Een split airco bestaat uit twee units (split units), een binnen unit en een buitenunit. Het is ook mogelijk om meer dan één binnen unit aan te sluiten op één buitenunit.

Wat is het verschil tussen een binnen en buitenunit?

De binnen unit wordt opgehangen in de ruimte die gekoeld moet worden. Dit is een vaste unit die niet meer kan worden verplaatst. Middels koelleidingen staat deze binnen unit in verbinding met de buitenunit.

Via een ventilator wordt de warme lucht van binnen aangezogen en gaat het naar een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar koelt de lucht af en blaast het de ruimte in. Door de warmte die de warmtewisselaar opneemt van de lucht verandert het koelmiddel in een gas.

Na het koelen stroom het gas door naar de buitenunit. Hier zit een condensor die het gas weer vloeibaar maakt. De warme die daarbij vrijkomt wordt afgegeven aan de buitenlucht. Vervolgens stroomt het vloeibare koelmiddel weer terug naar binnen en begint het proces weer opnieuw.

Nu je weet hoe een airco werkt gaan we kijken naar de mogelijkheden om airco zo goed mogelijk weg te werken. Hiervoor gaan we in op het wegwerken van de buitenunit.

De makkelijkste manier om een buitenunit weg te werken is door middel van een airco ombouw die geschikt is voor buiten. Een airco ombouw wordt over de buiten unit geplaatst van de airco waardoor deze wegvalt. Deze airco omkasting is eenvoudig te koop op bol.com. Bekijk hieronder enkele voorbeelden.

Evolar Evo-cover Airco Buitenunit Omkasting Hout
Evolar Evo-cover Airco Buitenunit Omkasting Wood
Evolar Evo-cover Airco Buitenunit Omkasting Zwart
Evolar Evo-cover Airco Buitenunit Omkasting Zwart
Evolar Evo-cover Airco Buitenunit Omkasting Wit
Evolar Evo-cover Airco Buitenunit Omkasting Wit

Uiterlijk van een airco ombouw buiten

Zoals je kunt zien zijn er verschillende designs mogelijk. Allemaal zijn ze zo gemaakt dat het rendement van de airco niet nadelig wordt beïnvloed. Zowel aan de voorkant, bovenkant en zijkanten is voldoende ruimte voor ventilatie. Standaard is de airco ombouwen of omkasting niet voorzien van een achterkant. Dit komt omdat 80% van de airco’s tegen een muur wordt gezet of opgehangen. Uiteraard is het wel mogelijk om een losse achterwand te kopen. Deze kun je gebruiken als de airco los komt te staan, bijvoorbeeld op dak of op een dakkapel.

De airco omkasting is geschikt voor wel een hangende als een staande buitenunit. Voor de hangende variant is het mogelijk een bodemplaat te bestellen. Dit zorgt ervoor dat je vanaf de onderkant een mooie afwerking hebt.

De airco ombouw is in verschillende kleuren en designs te verkrijgen. Voorbeelden zijn een zwarte, wit, antraciet, steenrood of bruin. Zo past de airco ombouw altijd mooi bij de omgeving.

Airco ombouw buiten materiaal kiezen

Voor je een airco ombouw koopt is het verstandig goed na te denken over het materiaal waarvan het gemaakt is. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden. Denk hierbij aan een houten airco ombouw, aluminium airco ombouw of een kunststof airco ombouw.

Alle drie hebben ze hun voor en nadelen. Een houten airco ombouw heeft als voordeel dat het een natuurlijke uitstraling heeft. Zeker wanneer de airco in de voortuin of achtertuin staat van de woning, is het mooi dat het bij de beplanting past en mooi opgaat in de tuin. Hout heeft als nadeel dat het onderhoud nodig heeft. Denk hierbij aan een behandeling van beits of lak. Veel airco omkastingen zijn van Douglas hout. Dit hout hoeft niet per se behandeld te worden maar zal dan wel gaan vergrijzen.

De tweede optie is een aluminium airco ombouw. Aluminium heeft als voordeel dat het onderhoudsvrij is. Een aluminium airco ombouw wordt vaak gepoedercoot in een bepaalde kleur. Als deze kleuren goed bij de omgeving passen dan is de aluminium ombouw de beste keuze die je kunt maken.

De derde en laatste optie is de kunststof airco ombouw. De kunststof airco ombouw is net als de aluminium variant vrij van onderhoud. Kunststof kan makkelijk worden gereinigd maar is vaak alleen in standaard kleuren zoals wit te verkrijgen. Kunststof is van kwaliteit net zo goed als aluminium maar het ziet er iets goedkoper uit. Vaak is kunststof ook goedkoper dan aluminium.

Maak Nu De Perfecte Airco Ombouw Voor Buiten!

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een airco ombouw voor buiten kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je airco ombouw wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.

Freds bouwtekeningen kopen

Bouwtekening Airco Ombouw Downloaden?

Koop DIRECT professionele bouwtekeningen van een airco ombouw!

Druk op de knop hieronder en maak direct gebruik van de KORTING!

2 gedachten over “Airco ombouw buiten unit, neem afscheid van die lelijke witte kast!”

  1. Ik zou graag een beschrijving van een geïmpregneerde overzet bak voor een airco voor buiten hebben van u

  2. Goedemiddag ik zou graag een buitenunit (airco) kast willen hebben.
    72 cm breed, 23 cm diep. Zou jij mij kunnen helpen hiermee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.