barkruk maken van steigerhout

Barkruk maken van steigerhout

Wil je een barkruk van steigerhout zelf maken dan ben je op deze pagina op het juiste adres. Een barkruk maken van steigerhout is een project dat ook voor de beginnende klusser goed te doen is.

Wanneer je een barkruk wilt maken van hout voor bijvoorbeeld aan je bartafel is het verstandig om rekening te houden met een aantal dingen.

  • Welk hout kun je beste gebruiken voor een steigerhouten barkruk?
  • Welke hoekverbinding kun je het beste toepassen voor een stevige houten barkruk?
  • Hoe moet je de barkruk afwerken zodat die ook buiten gebruikt kan worden?

In dit artikel geeft ik je een aantal tips die je kunt gebruiken om een barkruk zelf te maken. Ook laat ik je weten waar je een goede bouwtekening kunt downloaden van een barkruk.

Stap 1: Kies het materiaal

Dat we een barkruk gaan maken van hout, dat is duidelijk. Maar welk hout kun je het beste gebruiken voor een barkruk?

Barkruk maken van steigerhout

Een hele goed optie is om een barkruk zelf te maken van steigerhout. Een barkruk van steigerhout is makkelijk te bewerken en kan goed tegen vocht. Wil je de barkruk ook buiten gebruiken en buiten laten staan dan is steigerhout een goede keuze.

Buitenbarkrukken kun je prima van steigerhout maken, mits je ze goed behandeld.

Een ander voordeel is dat je een steigerhouten barkruk ook goed kan combineren met een steigerhouten bartafel. Gebruik een steigerhouten bartafel om ’s avonds of in het weekend lekker aan te borrelen.

Barkrukken steigerhout met leuning maken

barkruk maken

Een variant op de barkruk van steigerhout is de barkruk van steigerhout met leuning. De leuning zorgt voor net wat meer comfort tijdens het zitten.

Als je wat langer op een barkruk zit gaat je rug bol staan. Hierdoor krijg je op den duur last van je rug. Een barkruk met leuning kan daar een goede uitkomt bieden.

Naast een rugleuning kun je er ook voor kiezen om een barkruk van steigerhout met leuningen zelf te maken. Door de leuningen is het mogelijk om lekker in de barkruk te gaan hangen.

Barkrukken van pallethout maken

Het is ook een goed idee om barkrukken van pallethout zelf te maken. Barkrukken van pallethout zijn minder goed bestand tegen vocht. Het zou zonde zijn dat jouw doe het zelf project binnen een jaar niets meer waard.

Daarom is het verstandig pallethout goed te schuren en daarna af te werken met een lak of beits. Dit beschermt de barkruk van pallethout goed tegen invloeden van buitenaf.

De beits zal in de vezels van het hout trekken. Hierdoor kan het veel minder vocht opnemen en zal het dus niet gaan rotten of schimmelen.

Barkrukken van hardhout maken

barkruk maken

Ook hardhout of meranti hout kan goed gebruikt worden voor het maken van een barkruk. Een barkruk maken van hardhout is een goede oplossing voor wanneer de barkrukken vaak buiten staan.

Barkrukken van hardhout kunnen onbehandeld makkelijk 15 tot 25 jaar meegaan. Hardhout is daarentegen wel een stukje duurder. Aan de andere kant hoeft je dit niet vaak te vervangen.

Stap 2: Maak het ontwerp van jouw barkruk

Voordat je een barkruk gaat maken, moet je wel goed nadenken over het ontwerp van je barkruk. Er zijn namelijk veel soorten barkrukken om zelf te maken.

Als je besloten hebt dat je een barkruk van steigerhout wilt maken, dan zijn er ook varianties op. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een barkruk van steigerbuis. Je kunt het zitgedeelte mooi van steigerhout maken en de poten maak je van steigerbuizen.

Stap 3: Welke houtverbindingen kun je het beste gebruiken bij een kruk?

barkruk maken

Om de verschillende onderdelen van een barkruk goed aan elkaar te bevestigen is het verstandig een houtverbinding te gebruiken. Door middel van een houtverbinding zal het hout bijvoorbeeld in elkaar schuiven waardoor het meer stevigheid krijgt.

Een goede houtverbinding voor het maken van een barkruk is bijvoorbeeld een pin gat verbinding of het gebruik van een deuvelverbinding. Een goede houtverbinding zit strak in elkaar en is voorzien van houtlijm.

Stap 4: Kies voor de juiste bouwtekening

In dit artikel kun je aantal tips lezen voor het maken van een barkruk van steigerhout. Het beste is om een barkruk zelf te maken door middel van een professionele bouwtekening. Maak er jouw doe het zelf project van!

Een barkruk moet wel stevig gebouwd zijn om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren. Als tip wil ik je aanbevelen om naar het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten te kijken.

Zeker als je ook nog van plan bent om meerdere meubels van hout zelf te maken is het een aanrader. In dit pakket zitten ruim 10.000 doe het zelf bouwtekeningen en er komen elke dag nog meer tekeningen bij.

Een groot voordeel is dat een bouwtekening ervoor zorgt dat je geen fouten maakt, geen materiaal weggooit, sneller klaar bent en dat zonder frustratie.

Kijk vrijblijvend op de website van Fred voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Lees ook: Buitenbar maken

Lees ook: Unieke buitenkeuken maken

Lees ook: Tafeltje maken hoe doe je dat?

Lees ook: Bouwtekening steigerhout tweepersoonsbed

Lees ook: Kajuitbed maken van Steigerhout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.