binnendeur afhangen

Stap voor stap een binnendeur afhangen! Bekijk de gratis handleiding!

Als je op deze pagina terecht bent gekomen dan ben je vast op zoek naar een handleiding om een deur af te hangen. Een deur afhangen is geen moeilijke opgave maar het komt wel erg precies. Met de juiste handleiding ga ik jou vertellen hoe je succesvol een deur kan afhangen.

Stap 1: Bepaal eerst of je een stompe of opdek deur wilt

Voor we verder gaan moet je eerst bepalen of de deur die je gaat afhangen stomp of opdek is. Het verschil is eenvoudig te zien. Een stompe deur valt volledig in het kozijn. Een opdekdeur valt op het kozijn. Een opdekdeur heeft een opdekrand aan de bovenkant en zijkanten. Smaken verschillen maar de meeste mensen vinden een stompe deur er klassieker en mooier uitzien. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze veel eenvoudiger af te hangen is.

Stap 2: Bepaal de maten van de toekomstige deur

Het kan zijn dat je een deur gaat vervangen. In dat geval heeft er dus al een deur gehangen. Als deze deur overal een mooie afstand heeft tot het kozijn kun je de maten van de oude deur overnemen.

Let wel op dat het kozijn in de loop van de jaren is gaan werken. Dit kan ook het klemmen van de deur veroorzaken. Het beste is daarom om het kozijn op te meten.

Meet het kozijn op drie verschillende punten op, onder, midden en boven. Als hier verschil in zit, moet hier rekening mee gehouden worden met het schaven van de deur.

Heb je met een opdekdeur te maken dan kun je de breedte niet zelf aanpassen. Het schaven aan de lange zijde zal enkel de opdekrand beschadigen. Heb je echt een afwijkende breedtemaat in een opdek kozijn dan is het verstandig om het kozijn opnieuw te stellen. Wil je hier niet aan beginnen dan zit er niks anders op dan een maatwerk deur te bestellen.

Meet bij een opdekdeur altijd de breedte exclusief de opdekrand en de hoogte inclusief opdekrand. Erg verwarrend maar dit is nu eenmaal de bedoeling.

Stap 3: Zorg voor de juiste maten bij de deur

Je hebt nu de maten van de binnenkant van het kozijn goed gemeten. Het is nu de bedoeling dat de maten worden overgezet op de deur.

In veel gevallen zijn de kozijnen al goed gesteld en kun je een deur op een standaard maat plaatsen. Standaard deurmaten zijn 93, 88, 83, 78, 72, 68, 62 en 58 centimeter. Kleinere deuren bestaan ook maar vaak moeten deze besteld worden of vallen onder maatwerk. In de meeste huizen is de meterkast de kleinste deur. Die hebben vaak een breedte van 68 of 62 centimeter.

Hoeveel spelingsruimte heb je nodig bij het afhangen van een binnendeur?

Let bij het op maat maken van de deur dat je een spelingsruimte overhoud. Dit is essentieel voor het goed sluiten van de deur. Houd bij het op maat maken van de binnendeur de volgende spelingsruimte aan:

·         Aan de hangzijde een speling van 2 mm.

·         Aan de sluitzijde een speling van 3 tot 4 mm.

·         Aan de bovenzijde een speling van 2 mm.

·         Aan de onderzijde een speling van 10 mm.

Stap 4: Teken de scharnieren af op het kozijn

Als je een binnendeur vervangt dan heb je al scharnieren zitten in het kozijn. In dat geval kun je door naar de volgende stap.

Heb je een nieuw kozijn geplaatst dan zal je ook nieuwe scharnieren moeten plaatsen.

Hoeveel scharnieren je moet gebruiken is afhankelijk van een aantal factoren. Het gewicht is belangrijk. Boarddeuren kunnen worden afgehangen met 2 scharnieren. Deze deuren zijn licht van gewicht waardoor 2 scharnieren meer dan voldoende is.

Het kan ook zijn dat je een deur met massieve stijlen gaat afhangen. In dat geval is het verstandig om 3 scharnieren te kiezen. Deuren met massieve stijlen zijn zwaarder. Om te voorkomen dat het gewicht van de deur het bovenste scharnier uit het kozijn trekt, is het verstandig om 3 scharnieren te gebruiken. Het derde scharnier wordt in vaak het midden van de deur geplaatst. Maar het is verstandiger om dit derde scharnier onder het bovenste scharnier te plaatsen.

 Maak voor het aftekenen gebruik van de bovenstaande maten. Houd het scharnier tegen het kozijn aan en teken deze af. Zorg ervoor dat de knoop van het scharnier 2 millimeter van de deur af blijft.

Stap 5: De scharnieren laten verzinken

deur afhangen met kogelscharnieren

Om de deur mooi sluitend te krijgen is het van groot belang dat de scharnieren worden verzonken in het kozijn. Dit kun je op twee manieren doen.

1. Scharnieren uithakken

De meest gebruikte manier is om de scharnieren uit te hakken uit het kozijn. Dit uithakken doe je met een scherpe houtbeitel. Omdat een beitel recht van vorm is gebruik je hiervoor ook rechte scharnieren.

2. Scharnieren infrezen

De professionele klusser zal ervoor kiezen om de scharnieren in te frezen. Zowel in de deur als in het kozijn. Dit doe je door middel van een bovenfrees. Je stelt de diepte van de bovenfrees in op de dikte van de scharnieren en freest deze vorm uit. Omdat de freeskop een ronde hoek achterlaat, worden hiervoor kogelscharnieren gebruikt met afgeronde hoeken.

Het is essentieel dat de verdieping waar het scharnier in komt te liggen mooi recht is afgevlakt. Ook moet het scharnier ten alle tijden onder de hoogte liggen van de deur. Wanneer dit niet het geval is gaat de deur klemmen.

Stap 6: Uitsparing maken in de deur.

Na het maken van de uitsparing in het kozijn, is  het ook belangrijk dat de er ook een uitsparing komt in de deur. Ook ter voorkoming van het klemmen.

Schroef nu het scharnier in de uitsparing van het kozijn. Herhaal dit voor alle scharnieren. 

Zet nu de deur tegen het kozijn aan en zorg ervoor dat je de hoogte van de deur zo instelt dat er aan de bovenzijde een speling is van 2 mm. Leg hier bijvoorbeeld een stelplaatje of een stukje karton tussen. 

Er zijn handige tools om de deur met je voeten omhoog te wippen.

Klap de scharnieren open en teken deze af op de deur. Haal vervolgens de deur weer uit het kozijn en teken de scharnieren af op de deur.

Na het aftekenen hak of frees je het afgetekende deel uit de deur.

Stap 7: Zet alle delen goed in de grondlak

Om ervoor te zorgen dat de deur niet gaat werken door temperatuurverschillen of vocht is het van groot belang om de kopse kanten en de uitgehakte openingen goed in de grondverf te zetten. Dit geldt zowel voor een hout kozijn als voor de deur.

Stap 8: Deur definitief plaatsen

Nu al het voorwerk gedaan is, kun je de deur gaan afhangen. Haal de scharnierpen uit het scharnier en schroef een deel van het scharnier in de deur. Het andere deel kun je in het kozijn schroeven. 

Hang vervolgens de deur in het kozijn en sla de pen weer op zijn plek. Als het goed is zijn alle naden nu netjes op maat. 

Stap 9: Geef de deur een mooie kleur

De laatste stap is het verven van de binnendeur. Het is van groot belang dat de binnendeuren snel worden geverfd. Dit zorgt voor een goede bescherming tegen uitzetten, krimpen en kromtrekken. De deuren uit de winkel lijken vaak mooi afgewerkt maar dit is alleen maar een grondlak. Als de deuren afgelakt worden dan wordt dit er expliciet bij vermeld. De witte lak die op de deuren zit bij levering is dus niet voldoende.

Download het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een deur kunt afhangen. Wil je zelf een deur maken dan kan dat natuurlijk ook. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je houten poort wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten deuren.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Loungebank Met Opbergruimte Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.