zelf kast maken met deuren van steigerhout

Bouwtekening kast met deuren downloaden inclusief stappenplan

bouwtekening kast met deuren

Op deze pagina wil ik je meer vertellen over het maken van een kast met deuren. Dit kun je eenvoudig doen door middel van een goede bouwtekening. De andere optie is een kast met deuren te kopen.

Je bent op deze pagina terecht gekomen omdat je waarschijnlijk graag meer informatie wilt het maken van een kast met deuren. Dat is ook waar je in dit artikel meer informatie over krijgt.

In dit artikel wil ik je stap voor stap aan de hand meenemen om uiteindelijk zelf een mooie kast met deuren te maken.

Stap 1: Bepaal de locatie van je kast met deuren

De eerste stap is om te bepalen welke locatie je kast met deuren moet gaan krijgen. Als je een kast met deuren gaat maken dan wil je waarschijnlijk spullen netjes op kunnen bergen.

Het is belangrijk om eerst te bepalen of de kast in de woonkamer, keuken, slaapkamer, zolder of hal komt te staan. Gaat de kast veel blootgesteld worden aan zonlicht? Dit is iets om rekening mee te houden als je het materiaal gaat uitkiezen.

Moet je misschien een kast maken onder een schuine wand of een schuin dak? Dit maakt het ontwerp voor de kast met deuren weer een stukje moeilijker.

Mijn advies is om de kast te plaatsen waar hij makkelijk te bereiken is, dus vrij toegankelijk. Maar hij mag niet in de weg staan. De weg naar de kast toe moet dus altijd vrij zijn. Zeker wanneer er spullen in komen te staan die vaak gaat gebruiken is de locatie belangrijk om over na te denken.

Stap 2: Kies je een kast met deuren of met schuifdeuren?

bouwtekening kast met deuren

De tweede stap is te bepalen of je een kast met deuren gaat maken of een kast met schuifdeuren. Beide hebben voordelen en nadelen.

Een voordeel van een kast met deuren is dat de kast altijd helemaal open kan. Ga je de kast vaak gebruiken en wil in één oogopslag zien wat er in de kast ligt dan is een kast met deuren een beter idee. Bekijk zo in één keer welke broek, shirt en schoenen je kan combineren. Met een schuifdeur kun je dus nooit alles in één keer zien.

Een voordeel van een kast met schuifdeuren is dat deze minder ruimte in beslag neemt. Bij een kast met schuifdeuren heb je geen last van de draaicirkel van de kast. Komt je kast dus bijvoorbeeld dicht bij de eettafel te staan, dan is het verstandig om schuifdeuren te kiezen. Je hoeft dan niet eerst je stoelen opzij te schuiven voor je de kast open kan doen.

Een groot voordeel van schuifdeuren is dat die veel meer gewicht kunnen dragen. Ben je dus van plan om een mooie grote spiegel aan je deur te bevestigen dan is het verstandig om een schuifdeur te nemen.

Een schuifdeur kust met zijn volledige gewicht op de onderkant van de kast. Hierdoor heeft een schuifdeur altijd voldoende ondersteuning. In tegenstelling tot schuifdeuren kunnen deuren met scharnieren gaan uithangen door het gewicht van de spiegel. Het gevolg is dat de deuren niet meer goed sluiten en de scharnieren gaan piepen.

Stap 3: Maak een schets van jouw ideale kast

Omdat je zelf de kast gaat maken kun je helemaal zelf bepalen hoe je kast eruit komt te zien. De kast indeling maken is dus helemaal aan jou. Ga je voor een kast met lades toch liever een kast met planken. Een combinatie van de twee is natuurlijk ook altijd mogelijk

Het is belangrijk goed voor ogen te hebben wat het doel is van de kast. Wat zijn de spullen die je erin gaat opbergen.

Bij een kast voor een babykamer heb je veel meer aan planken dan aan een hanggedeelte. Aan de hand van jouw schets gaan je straks de bouwtekening kiezen of maken.

Stap 4: Bepaal het materiaal van je kast met deuren

Als ik hiervoor al aangaf is het belangrijk om goed na te denken over het materiaal waar je kast van gaat maken. Er zijn veel verschillende soorten materialen beschikbaar.

Het meest gebruikte materiaal voor het maken van een kast is hout. Het feit welk hout je het beste kunt kiezen hangt af van meerdere dingen.

  • Waar komt de kast te staan?
  • Waar gaat de kat voor gebruikt worden?
  • Wat komt er in de kast te liggen?
  • Welk gewicht moet de kast kunnen dragen?

            Kast maken van MDF

Het meest eenvoudige hout om mee te werken is natuurlijk MDF. Een kast van MDF is goedkoper en makkelijker te maken dan een kast van multiplex. MDF is wel een heel ander materiaal.

MDF is namelijk opgebouwd uit vezels die hard geperst zijn. Dit zorgt voor een mooie vlakke plaat. Maar helaas zorgt dat er ook voor MDF niet zo sterk is als bijvoorbeeld multiplex.

Ben je een beginnende klusser en ben je op zoek naar een houtsoort die makkelijk te verwerken is, ga dan voor MDF. Een ander voordeel is de prijs. MDF is namelijk een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld multiplex.

MDF staat erom bekent dat het absoluut niet goed tegen vocht kan. Gebruik dus alleen maar MDF als je zeker weet dat je kast in een ruimte staat die altijd droog staat. Denk ook goed na over de functie. Ga je bijvoorbeeld een wasmachine ombouw maken dan raad ik ook af om MDF te gebruiken.

            Kast maken van meubelpanelen

Een kast maken van meubelpanelen wordt tegenwoordig ook veel gedaan. Meubelpanelen zijn platen van geperst spaanplaat met een folie als afwerking. Deze folie is in vele verschillende kleuren te krijgen.

Het grote voordeel van meubelpanelen is dat de kast direct afgewerkt is. Door middel van de folie kies je de kleur van de kast. En na de montage is die direct klaar voor gebruikt. Een kast van meubelpanelen hoeft dus niet meer geschilderd te worden.

Ook de grote ketens zoals Ikea, Gamma of Praxis zie je zie je vaak meubels aanbieden die gemaakt zijn van meubelpanelen. Een kast van meubelpanelen is dus redelijk goedkoop, stevig en direct mooi afgewerkt.

Om meubelpanelen mooi te zagen heb je wel een zaagblad nodig met zeer fijne vertanding. Door een cirkelzaag te gebruiken met te grove vertanding, zal de folie er bij de zaagsneden rafelend afspringen.

            Kast maken van multiplex

zelf kast maken van multiplex

Een kast maken van multiplex is nog altijd de meest duurzame manier. Multiplex is een plaatmateriaal wat is opgebouwd uit meerdere lagen. Hierdoor is het sterk en kan het vanaf 12 millimeter ook goed tegen vocht. Multiplex is niet bestand tegen een grote hoeveelheid vocht.

Ga je een kast maken met veel legplanken dan is het verstandig om met multiplex te gaan werken. Een legplank zal na een gegeven moment altijd een beetje gaan doorhangen.

Echter kun je dit wel voorkomen door de planken te lang te maken. Kies ook multiplex van minimaal 18 mm dik voor de legplanken. Doordat multiplex is opgebouwd uit meerdere lagen die op elkaar verlijmd zijn, kan het meer gewicht dragen dan bijvoorbeeld MDF.

Ben je van plan om een boekenkast te maken dan is multiplex ook een hele goede keuze. Boeken wegen natuurlijk best veel. Het is dus af te raden om de planken van een boekenkast te maken van MDF of meubelpaneel.

Stap 5: Bepaal het formaat van je kast met deuren

Voor je een kast gaat schetsen, moet je eerst goed nadenken over het formaat van de kast. Elke kast is uniek maar het is belangrijk dat de kast goed past bij en in zijn omgeving.

Bij het bepalen van het formaat van de kast moet je met een aantal dingen rekening houden.

Bekijk de locatie waar de kast komt te staan. Welke ruimte heb je om de kast neer te zetten. Houd ook rekening met de draaihoek van de deur.

Hoeveel secties moet de kast straks krijgen? Probeer te denken in secties van 60 cm. Dit geeft een mooi eindresultaat. Heb je een ruimte die groter is dan een veelvoud van 60 cm, verdeel dan de overige ruimte over de secties. Maak dan bijvoorbeeld secties van 65 cm breed.

Houd rekening met de verticalen delen in de kast. Neem deze mee in de breedte berekening van je kast. Veel mensen tellen alleen de deurtje bij elkaar op maar dan kom je niet uit. Denk dus goed na over de constructie. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant.

Stap 6: Bepaal de indeling van de kast met deuren

Het aller belangrijkste, de indeling van de kast. Ik heb het al eerder gezegd maar denk goed na over de indeling. Weet je al welke spullen in de kast komen te staan? Houd dan rekening met de formaten van deze spullen. Het formaat van archiefmappen is standaard. Maar hier een plank voor en zorgt voor zo min mogelijk ruimte verlies in de hoogte.

Ga je een boekenkast of kleidingkast maken dan zal je erg veel planken gaan gebruiken. Ga vooraf na hoeveel planken je nodig hebt voor al je spullen.

Bij een kledingkast heb je te maken met een hanggedeelte en een liggedeelte in de kast. Misschien wil je er ook wel je schoenen in kwijt. Hiervoor kun je op de onderste plank een mooie ruimte voor reserveren.

Stap 7: Maak je kast zelf door middel van een bouwtekening

Als je het erg moeilijk vind om een goede indeling te maken dan is het verstandig om gebruik te maken van een bouwtekening. Zo kun je toch je eigen kast maken maar dan met een beetje hulp.

Leg je schets voor je neer en ga op zoek naar een bouwtekening die het dichtste in de buurt komt van jouw wensen. Een bouwtekening heeft meerdere voordelen.

Met een goede bouwtekening ga je gericht aan de slag. Dit geeft je een stukje rust bij het klussen. Je wordt aan de hand meegenomen richting je volgende stap.

Een bouwtekening zorgt er ook voor dat je vooraf al weet wat het eindresultaat zal zijn. Een goede blik op de horizon zorgt ervoor dat je sneller klaar bent.

Elke klusser, zowel beginner als ervaren heeft wel eens fouten gemaakt en materiaal verspilt. Dit kun je voorkomen door het materiaal te gebruiken die op de bouwtekening staat. Met een bouwtekening weet je dus vooraf wat je nodig hebt.

Ook een perfect zaagplan behoort tot een goede bouwtekening. Met een zaagplan kun je vooraf alle onderleen perfect op maat (laten) zagen. Zo kun je direct met jouw eigen bouwpakket aan de slag.

Download het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een kast met deuren zelf kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je houten poort wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten kasten met deuren.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.