bouwtekening kookeiland

Bouwtekening kookeiland nodig?

bouwtekening kookeiland

Ben je op zoek naar een bouwtekening van een kookeiland, lees dan snel verder. Een kookeiland wordt tegenwoordig steeds populairder en je kunt hem helemaal zelf maken.

Dat komt omdat een kookeiland vaak de woonkamer verbindt met de keuken. Hierdoor een ontstaat er meer eenheid in huis in plaats van allemaal losse ruimtes.

Wil je een keukeneiland zelf maken in plaats van er een bij IKEA te kopen dan kan dat. Je hebt alleen een duidelijke bouwtekening van een kookeiland nodig. Een keukeneiland zelf maken is geen beginnersklus maar door middel van een bouwtekening is het goed te doen.

Een duidelijke bouwtekening van een kookeiland zal je stap voor stap laten zien wat je moet doen. Een professionele bouwtekening van een kookeiland is ook voorzien van duidelijke afbeeldingen, de juiste maten en eenvoudige werkinstructies.

Ook een zaagplan van een keukeneiland wordt vaak toegevoegd aan een goede bouwtekening. Om je een beetje op weg te helpen, kun je hieronder een stappenplan lezen en kun je zien waar je goede bouwtekeningen kunt vinden.

Stap 1: Bepaal de locatie van het kookeiland

In de meeste gevallen komt een keukeneiland centraal in de keuken te staan. En de naam zegt het al, het is een eiland dus staat vaak los van de rest van de keuken. Is de ruimte wat kleiner dan kan er ook gekozen worden om de kopse kant van het kookeiland tegen een muur te zetten.

Stap 2: Bepaal de functie van het keukeneiland

Wil je een keukeneiland of een kookeiland? Het is belangrijk goed na te denken over de functie van het keukeneiland. Bepaal dus eerst of je op zoek moet gaan naar een bouwtekening voor een kookeiland of een bouwtekening voor een keukeneiland.

Het verschil zit namelijk in de functie. Als je in het eiland een kookplaat wilt gaan verwerken dan heb je meer ruimte nodig. Een spoelbak is over het algemeen kleiner.

Daarnaast heb je voor een kookeiland natuurlijk gas of 2x 220V / 3x220V aan stroom nodig. Dit moet wel eerst aangelegd worden.

Durf je dit niet aan dan kun je ervoor kiezen om een spoelbak te plaatsen. Hetgeen wat je dan nodig hebt is een afvoer en aanvoer van warm en koud water.

Stap 3: Kies het ontwerp wat bij je past

Een kookeiland kun je op verschillende manieren maken. Denk dus goed na over het ontwerp zodat je straks tevreden bent met het eindresultaat.

Als je de functie helder hebt van het keukeneiland dan is het verstandig om daar ook het ontwerp op aan te passen.

Kies bijvoorbeeld voor een kookeiland met zitgedeelte. Zo kun jij lekker koken en je partner kan aan de andere kant gaan zitten om ondertussen lekker te kletsen. Het zitgedeelte bevindt zit vaak aan de kopse kant van het kookeiland.

Een kookeiland met een zitgedeelte heeft iets weg van een kookeiland met bar. Een kookeiland met bar heeft echt een gedeelte waar krukken aan staan.

Stap 4: Uitkiezen van een bouwtekening

Zodra je weet wat je wensen zijn, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je kunt werken met een bouwtekening. Een bouwtekening voor een kookeiland zorgt ervoor dat je zonder frustratie kunt werken.

Op een bouwtekening voor een kookeiland staat altijd welke materialen je nodig hebt en hoeveel. Door de bouwtekening weet je dus vooraf hoeveel jouw kookeiland gaat kosten.

Onderaan deze pagina laat ik je zien waar je goede professionele bouwtekeningen kunt vinden.

Stap 5: Plaatsen van gas, water en elektra

elektra aanleggen

De volgende stap is het aanleggen van water, elektra en eventueel gas. Ga je inductie koken, dan is het niet meer nodig om een gasleiding aan te leggen. Voor inductie is wel minimaal 2x 220V nodig.

Het makkelijkste is om alle leidingen uit de grond te laten komen. Voor je het keukeneiland plaats heb je voldoende ruimte om dit voor te breiden.

Boor dus een gat in de grond en leg een stroomkabel via de kruipruimte naar je meterkast. Hieraan kun je een kookgroep verbinden.

Het advies is om je inductiekookplaat altijd op een aparte kookgroep aan te sluiten. Inductie verbruikt redelijk wat stroom dus het is verstandig daar geen andere apparaten bij aan te sluiten.

Hoe kun je zelf een goedkoop keukeneiland maken?

Hoe je zelf een goedkoop kookeiland kan maken hangt af van je wensen en eisen. Dat je een kookeiland zelf gaat maken zorgt er natuurlijk al voor dat je goedkoper uit bent dan een kookeiland kopen.

Een goedkoop keukeneiland maken begint al met de keuze van het materiaal. Als je kiest voor een keukenblad van gelamineerd spaanplaat ben je direct goedkoper uit dan wanneer je een massief eiken keukenblad kiest.

Er is ook veel verschil in de keuze van het apparatuur. Een keukeneiland zonder apparatuur is natuurlijk het goedkoopst. Maar wil je het toch functioneel maken dan is het verstandig goed te kijken naar de prijzen van de spoelbak en kookplaat.

Download het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een kookeiland kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je houten poort wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten kookeilanden.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Lees ook: Unieke buitenkeuken zelf maken van steigerhout met deze bouwtekening!

Lees ook: Barkruk maken van steigerhout

Lees ook: In #7 Stappen een bar maken in je schuur

Lees ook: Cinewall Maken? Zo pak je dat aan: + Bouwtekening

Lees ook: Kast voor wasmachine en droger naast elkaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.