steigerhouten tuinbank eindresultaat

Een steigerhouten tuinbank is erg leuk als toevoeging in je tuin. Je kunt een steigerhouten tuinbank gebruiken om lekker in te relaxen of samen te borrelen. 

Steigerhout is het perfecte materiaal om een tuinbank van te maken. 

Tuinbanken staan natuurlijk buiten. Hierdoor worden ze aan allerlei weersinvloeden blootgesteld. Het is dus wel fijn dat je steigerhouten tuinbank voor een langere tijd goed blijft.

Tuinbanken kun je natuurlijk op verschillende manieren maken. Het voordeel van zelf maken is dat je zelf kunt bepalen hoe jouw steigerhouten meubel eruit komt te zien. In dit artikel ga ik je vertellen hoe eenvoudig een steigerhouten tuinbank kunt maken.

Steigerhouten tuinbank met steigerbuizen en koppelingen

Het is leuk om je tuinbank van steigerhout te combineren met steigerbuizen. Steigerbuizen kun je net als steigerhout bijna in elke bouwmarkt kopen. Steigerbuizen zijn net als steigerhout erg sterk en bestand tegen alle weersinvloeden zoals regen, wind en zon. 

Boodschappenlijstje

AantalMateriaalAfmetingLengte
9xSteigerhout30x195mm2500 mm
2xBuisø42 mm2000 mm
4xBochtø42 mm
2xHoekø42 mm
4xLeuninghouderø42 mm
6xVoetplaatø42 mm
1 doosZelfborende schroef 100st5x50mm
24xSchroef 5 x 20 mm cilinderkop
bron: Gamma

Zaagplan en onderdelen

ItemAantalMateriaalAfmetingLengte
A6xSteigerhout30x195mm2500 mm
B4xSteigerhout30x195mm350 mm
C4xSteigerhout30x195mm250 mm
D8xSteigerhout30x195mm720 mm
E2xBuisø42 mm740 mm
F6xBuisø42 mm213 mm
G2xBuisø42 mm540 mm
H4xBochtø42 mm
J2xHoekø42 mm
K4xLeuninghouderø42 mm
L6xVoetplaatø42 mm
+/-80xZelfborende schroef 5x 50 mm
M24xSchroef 5 x 20 mm cilinderkop
bron: Gamma

En nu aan de slag!

Stap 1 | De eerste stap is het in elkaar schroeven van het onderstel. Schroef hiervoor deel C en D op elkaar. Dit zijn de beide korte kanten van de tuinbank.

steigerhouten tuinbank
bron: Gamma

Stap 2 | Wanneer je dit gedaan hebt schroef je twee keer deel A aan het onderdeel uit stap 1. Het onderstel begint nu al vorm te krijgen.

Stap 3 | Nu gaan we het onderstel stevigheid geven en een zitgedeelte creëren. Leg 4 delen A naast elkaar op een vlakke ondergrond. Schroef ik twee keer een deel D op vast.

bouwtekening steigerhouten tuinbank
bron: Gamma

Stap 4 | In stap 3 hebben we het zitgedeelte gemaakt. Schroef voor de volgende stap het zitgedeelte vast aan het onderstel.

Stap 5 | Nu kunnen we aan de slag met de rugleuning van de steigerhouten tuinbank. Schroef 2 delen B op twee delen D. Schroef vervolgens 2 leuninghouders (K) op de rugleuning. Herhaal deze stap ook voor de tweede rugleuning.

Stap 6 | In de laatste stap schroef je alle overige koppelingen vast op de aangegeven plaatsen. Boor ook bij het schroeven van de koppelingen de gaten even voor.

Je steigerhouten tuinbank afwerken

Voor je op je bank gaat zitten is het raadzaam om deze eerst heel goed op te schuren. Steigerhout is een ruwe houtsoort die voor veel splinters kan zorgen. Het zou erg vervelend zijn dat je je hier aan bezeerd.

Om je steigerhouten tuinbank nog voor een lange tijd mooi te houden is het verstandig om het steigerhout te behandelen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld; olie, lak of beits.

Tot slot kun je voor een mooie aankleding kiezen voor leuke tuinkussen. Tuinkussens zorgen voor een leuke aankleding van je tuinbank en daarbij zit je ook een stuk comfortabeler.

Ben je op zoek naar nog meer bouwtekeningen voor een steigerhouten Tuinbank?

zoals ik al eerder aangaf zijn er heel veel varianten van een steigerhouten tuinbank mogelijk. Wil je meer leuke ideeën zien, kijk dan snel verder naar de 10.000 bouwtekeningen van Fred Schouten. Deze gebruik ik zelf ook en zijn een grote aanbeveling!

Bouw de mooiste projecten met deze 10.000 bouwtekeningen!

Klik op de knop hieronder om naar de 10.000 bouwtekeningen te gaan.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *