buitenkeuken header

Unieke buitenkeuken zelf maken van steigerhout met deze bouwtekening!

buitenkeuken van steigerhout

Een buitenkeuken is een mooie toevoeging voor je eigen tuin of patio. Lekker gezellig buiten zitten met familie en vrienden zonder dat je zelf elke keer naar binnen moet lopen voor het eten. Door middel van een buitenkeuken kun je gewoon bij je gasten blijven en tegelijk voor het eten zorgen.

Buitenkeukens zijn er in verschillende vormen, soorten en maten. Een buitenkeuken is een werkplek waar je vaak je barbecue in kunt zetten en ruimte hebt om eten te bereiden.

Daarnaast is het een plek waar je gemakkelijk veel spullen kunt opbergen. Het is heel erg handig om al je barbecue spullen bij de hand hebt en centraal kunt opbergen.

Tip #1: De buitenkeuken maken van de juiste houtsoort

Buitenkeuken maken van steigerhout

Steigerhout is erg populair de laatste jaren. Het is dus ook mogelijk om je buitenkeuken te maken van steigerhout. Een buitenkeuken maken van steigerhout is erg eenvoudig. Dit komt omdat steigerhout makkelijk te bewerken is. Veel mensen kiezen voor een buitenkeuken van steigerhout omdat het relatief goedkoop is ten opzichte van andere houtsoorten.

Buitenkeuken maken van Douglas hout

Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om hun buitenkeuken te maken van douglas. Douglas is een zeer duurzame houtsoort. Dit zorgt ervoor dat je buitenkeuken onbehandeld super lang mee gaat. Onbehandeld douglas hout gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee.

Het douglashout zal wel gaan verkleuren maar aan de stevigheid veranderd niks. Als je deze verkleuring niet erg vind is het advies om een buitenkeuken te maken van douglas hout.

Tip #2: Gebruik de beste bouwtekening voor jouw project

Als je aan een project begint als het maken van een buitenkeuken, is het van belang dat je dit doet aan de hand van een goede bouwtekening. In dit artikel geven we een voorbeeld van een buitenkeuken.

Natuurlijk zijn er ontzettend veel mogelijke ideeën maar voor elk idee heb je gewoon een goede bouwtekening nodig. Dit zorgt ervoor dat je heel makkelijk de onderdelen kunt voorbereiden door middel van een zaaglijst. En je maakt gewoon veel minder fouten als je werkt volgens de stappen van een bouwtekening. Ben je nou buiten dit voorbeeld op zoek naar andere bouwtekeningen ga dan voor de bouwtekeningen van Fred.

Fred heeft ook bouwtekeningen voor het maken van een overkapping aan je schuur of een picknicktafel met losse banken. Wil je een container ombouw maken dan is dat ook geen probleem. Deze zijn helemaal compleet en voorzien van duidelijke afbeeldingen en de juiste maten.

Tip #3: Steigerhouten buitenkeuken zelf op maat maken

Omdat er geen standaard maat bestaat voor een barbecue kom je er eigenlijk niet onderuit om je buitenkeuken zelf op maat te maken. Natuurlijk kun je ook je buitenkeuken laten maken maar uiteraard ben je dan duurder uit. Zorg ervoor dat je eerst de maten van de gril of barbecue hebt zodat je deze kan gebruiken als startpunt. In dit artikel gaan we uit van de bouwtekening van Cando. Om deze buitenkeuken te maken zijn de volgende artikelen nodig.

Buitenkeuken boodschappenlijstje

AantalMateriaalLengte
8xSteigerhout 30 x 195 mm2500 mm
5xVerbindingslat breed 30 x 62 mm2500 mm
4x Verbindingslat smal 30 x 30 mm2500 mm
1xDoos zelfborende schroeven 5 x 50 mm200 st
boodschappenlijst materialen buitenkeuken

Buitenkeuken Zaagplan

ItemAantalMateriaalLengte
A8xSteigerhout 30 x 195 mm465 mm
B4xSteigerhout 30 x 195 mm595 mm
C 2xSteigerhout 30 x 195 mm683 mm
D14xVerbindingslat Breed 30 x 62 mm750 mm
E4xVerbindingslat Breed 30 x 62 mm465 mm
G2xVerbindingslat Breed 30 x 62 mm525 mm
H2xVerbindingslat Breed 30 x 62 mm595 mm
J4xVerbindingslat smal 30 x 30 mm688 mm
K4xVerbindingslat smal 30 x 30 mm750 mm
L2xVerbindingslat smal 30 x 30 mm340 mm
M2xVerbindingslat smal 30 x 30 mm400 mm
O16xVerbindingslat smal 30 x 30 mm450 mm
+/- 200 xZelfborende schroeven 5 x 50 mm
2 xScharnieren voor deur rechts
bron: Hubo
Buitenkeuken zelf maken
Buitenkeuken zelf maken
Buitenkeuken zelf maken

Stap #1: Zaag alles op de juiste maat

Aanslag afkortzaag

Hierboven vind je een boodschappenlijstje en een zaaglijst. Voordat je begint is het verstandig eerst alles te zagen. Heb je thuis het juiste gereedschap zoals een afkortzaag, zaagtafel of cirkelzaag, dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen. Vind je het makkelijk om dit uit te besteden, vraag dan in de bouwmarkt of ze je steigerhout op maat willen zagen. Je wilt natuurlijk een stevig buitenkeukentje maken. Het is belangrijk dat alle delen die dezelfde maat moeten hebben, ook dezelfde maat krijgen. Als dit niet het geval is, wordt het moeilijk om een recht en stevig eindresultaat te krijgen.

Een eenvoudige manier om alle delen dezelfde maat te laten hebben is door te werken met een aanslag. Een aanslag zorgt ervoor dat je elk deel precies op dezelfde manier onder de zaag legt. Elk onderdeel heeft dan dezelfde lengtemaat.

Stap #2: Schuren maar

Om een mooi glad eindresultaat te krijgen, gaan we alles netjes opschuren. Je krijgt hiermee een gladde ondergrond en alle splinters worden verwijderd. Sommige mensen kiezen ervoor om na het monteren pas te schuren. Het nadeel is dat je dan niet makkelijk in alle hoekjes komt. Gedemonteerde delen zijn veel makkelijker te schuren dan het geheel.

Stap #3: Begin met de buitenkastjes

We gaan starten met de montage van de twee zijkastjes. Leg hiervoor 2x deel D naast elkaar met daartussen deel K. Verbind deze delen met elkaar door hier een steigerhouten lat (O) aan de boven en onderkant op vast te schroeven. 

Let bij het monteren op dat je ruimte overhoudt om de onderkant van de kast daar nog onder te schroeven (zie onderaanzicht). Herhaal dit voor alle vier de delen.

Wanneer dit gedaan is ga je aan de slag met de achterkant. Let op, de achterkant moet een beetje uitsteken. Kijk goed naar de afbeelding om de planken op de juiste manier te monteren.

Stap #4: Maak opbergruimte in de buitenkeuken

Bij de vorige stap hebben de drie zijkanten aan elkaar bevestigd. Het begint dus al aardig op een buitenkeukentje te lijken. Om nu direct voor stevigheid te zorgen, is de volgende stap het bevestigen van het midden en de onderkant. Schroef de onderdelen A en E vast aan de de horizontale latten (O). Wanneer je dit gedaan hebt zul je zien dat je kastje al echt stevig wordt. Voor de afwerking kun je de onderdelen G en J nu vastschroeven op de voorkant van de buitenkeuken. Om hier een mooie afwerking te krijgen, kun je er ook voor kiezen om dit met koploze spijkers te bevestigen. 

Stap #5: Monteer het deurtje aan de buitenkeuken

Onze buitenkeuken is voorzien van een leuk deurtje. Hierdoor kun je spullen zoals barbecuegerei netjes opruimen.Op de bouwtekening heeft alleen het rechter kastje een deurtje. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit aan beide kanten te doen. In dat geval moet je 2x onderdeel C en 2x onderdeel L extra hebben.

Schroef de delen C en L aan elkaar zoals afgebeeld op de bouwtekening. Monteer daarna het deurtje vast aan de buitenkeuken door middel van twee scharnieren of een pianoscharnier.

Tot slot boor je nog een mooi gaatje van ongeveer 28mm in het deurtje. Zo kun je deze gemakkelijk op en dicht doen. 

Stap #6: Maak de buitenkeuken één geheel

Meet voordat je aan deze stap begint de hoogte en breedte van de barbeque goed op!

Nu is het zaak om de twee losse kastjes aan elkaar te verbinden. Let bij deze stap goed op, dat je eerst de breedte van je barbeque goed opmeet. Bij de meeste barbeques kun je het onderstel verwijderen en het kookgedeelte plaatsen tussen de twee kastjes van de buitenkeuken. 

Onderdeel B en H moeten dus de breedte hebben van de barbeque + 2cm ruimte. 

Schroef aan de buitenkant van van elk kastje de bevestigings-latjes O goed vast. Let hierbij op dat ze waterpas zitten en natuurlijk op dezelfde hoogte vanaf de onderkant. 

Let hierbij dus ook goed op de hoogte van de barbeque. En bekijk eerst goed de onderkant van de barbeque. Als je de poten verwijderd zul de barbecue toch ergens op gaan rusten. Zorg ervoor dat er ruimte zit tussen het houten blad en de barbeque zodat de hitte weg kan. Denk ook goed na over waar de lekbak komt. En zorg ervoor dat je hier nog bij kan wanneer de barbeque op zijn plek staat.

Nu je de vier latjes bevestigd hebt, schroef je vanaf de onderzijde de onderdelen B en H vast. Nu is je buitenkeuken een mooi geheel geworden. 

Stap #7: Maak altijd een verplaatsbare buitenkeuken.

Om de buitenkeuken altijd te kunnen verplaatsen is het verstandig om aan de onderkant in de hoeken wieltjes te bevestigen. Gebruik hiervoor wieltjes die je op de rem kunt zetten. Dit voorkomt gevaarlijke situaties tijdens het koken. 

Ondanks dat je de wieltjes vast moet zetten, moeten ze ook makkelijk van de rem af kunnen. Wanneer de barbeque per ongeluk ergens dicht bij staat en er ontstaat een gevaarlijke situatie dan moet je de buitenkeuken makkelijk naar een open ruimte kunnen rijden!

Stap #8: Maak je eigen werkruimte op de buitenkeuken

Om fatsoenlijke werkruimte te hebben wordt er in deze tekening gebruik gemaakt van een steen, links en rechts van de barbeque. Je kunt hier je eigen draai aan geven. Bestel hiervoor een mooie marmeren steen, keramische steen of gebruik gewoon steigerhout om de bovenkant dicht te maken. 

Besluit je om gebruik te maken van een steen, dan is het verstandig om deze vast te kitten aan het hout. Let hierbij goed op welke kit je gebruikt. Niet elke kit is geschikt voor elk materiaal. Gebruik je een natuursteen zoals marmer, laat je dan adviseren welke kit je hiervoor mag gebruiken. In de meeste kitten, zitten zuren verwerkt die de natuursteen aantasten. 

Stap #9: Maak de buitenkeuken helemaal af met de juiste verf of beits

Yes de laatste stap, besluit voordat je de steen bevestigd of je de buitenkeuken wilt beitsen of verven. Doe dit dan eerst voordat je de steen bevestigd. Dit is vele malen makkelijker. 

Steigerhout is zeer geschikt om buiten te gebruiken en kan ook prima tegen weersinvloeden. Echter zal het steigerhout wel gaan verweren wanneer je dit niet behandeld. Wil je de mooie blanke kleur behouden, zul je het steigerhouten moeten afwerken met een transparante beits. Natuurlijk kun je hier ook een beits op kleur voor gebruiken. 

Download de juiste bouwtekening voor een buitenkeuken

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een buitenkeuken zelf kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je buitenkeuken wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten buitenkeukens.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.

Heel veel succes!freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Buitenkeuken Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.