bouwtekening cinewall maken

Cinewall Maken? Zo pak je dat aan: + Bouwtekening

Heerlijk op de bank tv kijken zonder dat je naar een saaie tv wand of muur hoeft te kijken. Met een cinewall is dit voorgoed verleden tijd. Een cinewall maken is tegenwoordig een echte trend aan het worden.

Een cinewall brengt extra sfeer in de ruimte. En het voordeel is dat je de sfeer van de cinewall altijd kan laten aansluiten op de sfeer in de rest van de ruimte

Wat is een cinewall?

Een cinewall is een voorzetwand die tegen de bestaande muur wordt aangebouwd. In deze voorzetwand komen openingen waar een tv en vaak ook een sfeerhaard in geplaatst kan worden. Deze voorzetwand maken is een klus die zelf kunt doen.

Door deze combinatie creëer je een relaxte warme sfeer in je woonkamer of slaapkamer. Het grote voordeel is dat je alles netjes kan wegwerken.

Je hebt geen last van losliggende draden of kastjes. Het enige wat je ziet is de tv in de tv wand en de open haard in de cinewall, vaak onder de tv.

Maar hoe maak je zelf een cinewall? En hoe kun je een cinewall met haard zelf maken? Lees in dit artikel de 8 stappen om zelf een cinewall te maken.

Cinewall kopen of toch zelf maken?

Wil je een cinewall kopen of toch zelf maken? Ja, een cinewall kun je ook kopen. Je ontvangt dan een cinewall kant en klaar bouwpakket waarmee je zelf aan de slag kan.

De meeste cinewalls worden zelf gemaakt en voor een geoefende klusser is dit ook goed te doen. Een goede voorbereiding en een professionele bouwtekening zijn dan wel nodig.

Cinewall bouwen met dit stappenplan

Wil je een cinewall bouwen? Begin dan eerst met lezen van dit stappenplan. Het laat je nadenken over belangrijke keuzes voordat je gaat bouwen.

Stap 1: Bepaal de TV die in de TV wand komt

Om uiteindelijk een mooie afwerking te krijgen is het verstandig om vooraf het formaat van je TV te bepalen. Als je nog een TV wilt kopen houdt dan bij het formaat rekening met de afstand tot de bank.

Als je het formaat van de TV weet, kun je de verdeling gaan maken in je cinewall. Bepaal waar de tv gaat komen en hoeveel ruimte je nog wilt hebben naast de TV.

Stap 2: Bepaal de locatie en de afmetingen

De tweede stap is om de locatie te bepalen van de tv en de cinewall zelf. Waar je de cinewall weg gaat zetten is erg belangrijk. Let goed op de combinatie met andere meubels.

Kijk ook goed naar de lichtinval van buiten. De tv in de TV wand kan weerspiegelen als de zon erop staat. Je kunt hier vooraf al rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld de tv iets dieper in de wand verwerken of toch maar de cinewall op een andere locatie zetten.

Waar je de TV wilt plaatsen in de cinewall is afhankelijk van jouw smaak. Denk daarbij goed na over de andere opbergmogelijkheden die je wilt gaan gebruiken.

Houd voldoende ruimte over voor kastjes als je dit wilt. Die zullen achter de cinewall hun ruimte nodig hebben. Als je bovenin de cinewall kastjes wilt maken dan zal je de TV daaronder moeten hangen.

Stap 3: Kies de juiste materialen uit

Een cinewall maken doe je met de juiste materialen. Ga aan de slag met stevige materialen zodat je cinewall mooi stevig en strak blijft.

Als basis kun je een houten frame maken of werken met metall stud profielen. De profielen met goed worden vastgezet tegen de muur voor een stevig geheel.

De afwerking van de cinewall kan op allerlei verschillende manieren. Je kan de cinewall afwerken met hout, stucen of bekleden met behang of ander materiaal. De afwerking van de cinewall bepaald ook het karakter en de sfeer van de cinewall.

Stap 4: Zorg dat al het gereedschap voor handen is

Voordat je één gat in de muur maakt is het verstandig om ervoor te zorgen dat je het gereedschap klaar hebt liggen. Niks is zo vervelend als het stoppen tijdens het klussen omdat je gereedschap moet gaan halen.

Zorg ook voor het juiste gereedschap. Het gaat je veel tijd en energie schelen als je werkt met het juiste gereedschap. Voorbereiding is het halve werk.

Stap 5: Hang de TV op de gewenste plaats in de tv wand

Hang nu als eerst de TV op de gewenste plek op. Zorgt voor een goede hoogte zodat je comfortabel vanaf de bank naar de TV kunt kijken. Teken nu op de muur af waar de TV komt.

Dit is de basis voor de volgende stap. Haal de TV weer van de muur af om beschadiging tijdens het klussen te voorkomen.

Teken ook eventuele andere objecten zoals een sfeerhaard goed af op de muur.

Stap 6: Bouw het volledige frame aan de muur

De volgende stap is het maken van het frame. Dit wordt meestal gedaan van vurenhouten balken. Je kunt hiervoor ook metal stud profielen gebruiken. Houd vooraf dus goed rekening met de ruimte voor de TV en eventueel de sfeerhaard.

Plaats eerst het houten frame tegen de muur. Bepaal daarna hoe diep de cinewall moet worden. Werk in die diepte ook naar voren en bouw aan de voorzijde weer hetzelfde frame op.

Daarna is het de zaak om de gaten dicht te maken. Bepaal vooraf wat de afwerking gaat worden. Ga je de cinewall stucen, maak alle wanden dan dicht met stucplaten. Hier kan direct overheen worden gestuct.

Stucen is wel de meest strakke afwerking voor de cinewall. Afwerken met gipsplaten of houten platen kan natuurlijk ook.

Stap 7: Maak het voorste decor van de tv wand naar eigen smaak af

Nu de wanden helemaal glad zijn is het zaak om alles netjes af te werken. Je kunt ervoor kiezen om alles netjes te schilderen of behangen. Kies een mooie kleur uit die goed bij de rest past en maak je cinewall helemaal naar wens.

Stap 8: Plaats de haard op de juiste locatie

Als het goed is heb je rekening gehouden met de ruimte voor de sfeerhaard. Plaats nu de sfeerhaard in de opening en sluit hem aan. Als je een cinewall met sfeerhaard wilt maken is het belangrijk een elektrische sfeerhaard te kopen.

Het is beter om bij een sfeerhaard met kachel te werken met metal stud profielen. Houten latten kunnen gaan werken bij warmte. Dit zou zonde zijn van de afwerking.

Tip: Zwevende cinewall maken

Wat veel mensen niet weten is dat je ook een zwevende cinewall kunt maken. Een zwevende cinewall maken is met een bouwtekening ook goed te doen.

De constructie van een zwevende cinewall is anders en moet steviger zijn omdat de cinewall niet rust op de grond. Wil je een zevende cinewall maken, ga dan aan de slag met een professionele bouwtekening.

Wat kost een cinewall maken?

Er zit een groot verschil in prijs tussen zelf een cinewall maken en dit uitbesteden. Voor het uitbesteden van een cinewall maken moet je denken aan €1000. Afhankelijk van het formaat en de wensen natuurlijk.

Wil je een cinewall zelf maken dan heb je alleen te maken met het materiaal. De materialen om een cinewall te maken kosten ongeveer tussen de €250 en €500. Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt.

Cinewall maken bouwtekening

Het is verstandig om een cinewall te maken met een professionele bouwtekening. Je hebt in dit artikel kunnen lezen met welke stappen je rekening moet houden als je zelf een cinewall gaat maken.

Een van de belangrijkste dingen is het werken met een professionele bouwtekening. Een goede bouwtekening zorgt voor een professioneel eindresultaat.

Een goede bouwtekening zorgt er ook voor dat je minder materiaalverlies hebt en laat jou structureel te werk gaan. Het werken met een bouwtekening maakt het klussen ook zo veel leuker.

Klussen met een goede bouwtekening is klussen zonder hoofdpijn!

Ben je op zoek naar een goede bouwtekening voor een cinewall? Dan wil ik je de bouwtekeningen van Fred Schouten adviseren. Dit zijn professionele bouwtekeningen die je stap voor stap vertellen hoe je een mooie cinewall kunt maken.

Ben je nog niet helemaal uit aan je ontwerp? Geen nood, Fred heeft meerdere ontwerpen voor je klaarstaan zodat je inspiratie op kunt doen en kunt kiezen.

Wil je meer informatie over de bouwtekeningen van Fred dan kun je hier meer over lezen op zijn website.

Klik hier om naar de website van Fred te gaan voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Lees ook: TV meubel steigerhout nu zelf maken met deze super tips!

Lees ook: TV Meubel Industrieel – 4 Geweldige TV-meubels met een industrieel tintje!

Lees ook: Tv wand steigerhout bouwtekening nu voor iedereen!

Lees ook: Tafeltje maken, hoe doe je dat? + bouwtekening

Lees ook: Bouwtekening kast met deuren downloaden inclusief stappenplan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.