compostbak maken

Zelf compostbak maken pallets

In dit artikel kun je lezen wat de beste manier is om te composteren. Het principe van composteren is altijd hetzelfde. Je kunt echter wel op hele verschillende manieren een compostbak maken.

Een compostbak zelf maken is een hele eenvoudige klus en kan ook de beginnende klusser prima zelf doen. Daarnaast is het ook ontzettend leuk om te doen.

Voorbeelden om een compostbak te maken is bijvoorbeeld van pallets, een kliko, beton of een regenton. Hoe je dit precies aanpakt kun je in dit artikel lezen.

Wat is composteren

Voor we aan de slag gaan met het maken van een compostbak van pallets, wil ik even jullie geheugen opfrissen. Wat is composteren ook alweer en hoe werkt het?

Composteren is het proces waarbij micro-organisme groente, fruit en tuinafval omzetten tot compost. Deze compost is heel erg voedzaam waardoor je hier je tuin goed mee kan bemesten.

Om te composteren heb je drie belangrijke aspecten nodig. Temperatuur, vocht en zuurstof zijn essentieel. Zeker zuurstof wordt vaak vergeten. Wanneer je het tuinafval in een afgesloten ruimte opbergt, gaat het afval rotten in plaats van composteren.

Om ervoor te zorgen dat het tuinafval gaat composteren in plaats van rotten is het verstandig een compostbak te maken. Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden.

Compostbak maken pallets

De eerste mogelijkheid is om een compostbak te maken van pallets. Er zijn tegenwoordig veel gratis pallets in omloop dus deze compostbak hoeft niet veel te kosten.

compostbak maken

Wat heb je nodig?

 • 4 Oude pallets of goedkope pallets
 • 4 Hoekijzers
 • 2 Scharnieren
 • Heksluiting met pen
 • Houtschroeven (het liefst rvs)
 • Schroefmachine

Stappenplan

Zet één pallet rechtop, deze gaat dienen als achterwand. Zet daarna de volgende pallet rechtop, haaks tegen de eerste pallet. Maak een L vorm en schroef deze vast met twee hoekijzers.

Herhaal dit ook voor de andere kant zodat je een u-vorm krijgt.

Schroef op de vierde pallet de twee scharnieren vast. Zet vervolgens deze pallet ook tegen de rest aan en schroef de scharnieren vast. Hierdoor maak je een deurtje. Schroef nu de heksluiting met pen op het deurtje vast. En klaar is de compostbak van pallets.

Compostbak maken van kliko of vuilnisbak

Heb je nou een kliko of vuilnisbak over, gooi deze dan niet weg. Met een kliko of vuilnisbak kun je ook heel eenvoudig een compostbak maken.

Wat heb je nodig?

 • Vuilnisbak of kliko
 • Boormachine
 • Gatenzaag

Stappenplan

Dit is de meest eenvoudige manier om een compostbak te maken. Ik heb je net verteld dat je zuurstof nodig hebt om afval te laten composteren. Hier gaan we slim gebruik van maken.

Pak de vuilnisbak erbij en zaag een aantal gaten in de zijkant van de kliko. Draai daarna de kliko om en zaag wat meerdere gaten aan de onderkant. Zo kunnen insecten en organisme makkelijk vanuit de aarde naar de compost kruipen.

Zet de compostbak nooit op beton of stenen. Hierdoor kunnen insecten en bacteriën niet naar binnen en zal het veel langzamer gaan.

Daarna is het een kwestie van wachten.

Compostbak maken van regenton

Ook een regenton is goed te gebruiken voor het maken van een compostbak.

Wat heb je nodig?

 • Regenton
 • Boormachine
 • Gatenzaag

Stappenplan

Ook een regenton is goed om een compostbak van te maken. Net als bij een kliko is het belangrijk dat er veel zuurstof naar binnen kan. Boor daarom dus ook hier veel gaten in de onderkant en zijkant van de regenton.

Plaats de compostbak in de schaduw of half in de zon voor de beste conditie. Als je een compostbak in de volle zon zet, zal de compost te snel uitdrogen. En dat zou zonde zijn.

Compostbak maken van hout

Een compostbak maken van hout is toch wel het leukste wat er is. Het maakt niet uit welke vorm de compostbak heeft. Als er maar voldoende zuurstof doorheen kan.

Wil je een compostbak van hout maken, kies dan het liefst voor een hardhout of Douglas hout. Het zal natuurlijk vochtig worden in de compostbak.

Hardhout en Douglas hout kunnen redelijk goed tegen vocht omdat het beide een harde houtsoort is. Houtrot zal hierdoor minder snel plaatsvinden.

Een compostbak maak je het beste met een goede bouwtekening. Ben je nou op zoek naar een goede bouwtekening raad ik je aan op het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten te bekijken.

Compostbak maken met een bouwtekening

In dit artikel kun je aantal tips lezen voor het maken van een compostbak. Het beste is om een compostbak te maken door middel van een professionele bouwtekening.

Een compostbak moet goed gebouwd worden om ervoor te zorgen dat die lekker lang mee kan. Als tip wil ik je meegeven om te kijken naar het bouwtekeningen-pakket van Fred Schouten.

Zeker als je ook nog van plan bent om meerdere producten van hout te maken is het een aanrader. In dit pakket zitten ruim 10.000 bouwtekeningen en er komen elke dag nog meer tekeningen bij.

Een groot voordeel is dat een bouwtekening ervoor zorgt dat je geen fouten maakt, geen materiaal weggooit, sneller klaar bent en dat zonder frustratie.

Lees ook: Bouwtekening Tuinhuis PDF Bestand Nodig? Ga vandaag nog aan de slag!
Lees ook: Steigerhouten Tuinbank maken met Bouwtekening
Lees ook: Tafeltje maken, hoe doe je dat? + Bouwtekening

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.