compostbak maken

Zelf compostbak maken pallets

compostbak maken

In dit artikel kun je lezen wat de beste manier is om te composteren. Het principe van composteren is altijd hetzelfde. Je kunt echter wel op hele verschillende manieren een compostbak maken.

Een compostbak zelf maken is een hele eenvoudige klus en kan ook de beginnende klusser prima zelf doen. Daarnaast is het ook ontzettend leuk om te doen.

Voorbeelden om een compostbak te maken is bijvoorbeeld van pallets, een kliko, beton of een regenton. Hoe je dit precies aanpakt kun je in dit artikel lezen.

Wat is composteren

Voor we aan de slag gaan met het maken van een compostbak van pallets, wil ik even jullie geheugen opfrissen. Wat is composteren ook alweer en hoe werkt het?

Composteren is het proces waarbij micro-organisme groente, fruit en tuinafval omzetten tot compost. Deze compost is heel erg voedzaam waardoor je hier je tuin goed mee kan bemesten.

Om te composteren heb je drie belangrijke aspecten nodig. Temperatuur, vocht en zuurstof zijn essentieel. Zeker zuurstof wordt vaak vergeten. Wanneer je het tuinafval in een afgesloten ruimte opbergt, gaat het afval rotten in plaats van composteren.

Om ervoor te zorgen dat het tuinafval gaat composteren in plaats van rotten is het verstandig een compostbak te maken. Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden.

Compostbak maken pallets

De eerste mogelijkheid is om een compostbak te maken van pallets. Er zijn tegenwoordig veel gratis pallets in omloop dus deze compostbak hoeft niet veel te kosten.

Wat heb je nodig?

 • 4 Oude pallets of goedkope pallets
 • 4 Hoekijzers
 • 2 Scharnieren
 • Heksluiting met pen
 • Houtschroeven (het liefst rvs)
 • Schroefmachine

Stappenplan

Ook een regenton is goed om een compostbak van te maken. Net als bij een kliko is het belangrijk dat er veel zuurstof naar binnen kan. Boor daarom dus ook hier veel gaten in de onderkant en zijkant van de regenton.

Plaats de compostbak in de schaduw of half in de zon voor de beste conditie. Als je een compostbak in de volle zon zet, zal de compost te snel uitdrogen. En dat zou zonde zijn.

Compostbak maken van hout

Een compostbak maken van hout is toch wel het leukste wat er is. Het maakt niet uit welke vorm de compostbak heeft. Als er maar voldoende zuurstof doorheen kan.

Wil je een compostbak van hout maken, kies dan het liefst voor een hardhout of Douglas hout. Het zal natuurlijk vochtig worden in de compostbak.

Hardhout en Douglas hout kunnen redelijk goed tegen vocht omdat het beide een harde houtsoort is. Houtrot zal hierdoor minder snel plaatsvinden.

Een compostbak maak je het beste met een goede bouwtekening. Ben je nou op zoek naar een goede bouwtekening raad ik je aan op het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten te bekijken.

Download het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een compostbak van pallets kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je houten poort wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten compostbakken.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

 • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
 • Alle materiaallijsten
 • Kant en klare zaagplannen
 • Eenvoudige handleidingen
 • Inclusief meerdere bonussen

Lees ook: Bouwtekening Tuinhuis PDF Bestand Nodig? Ga vandaag nog aan de slag!
Lees ook: Steigerhouten Tuinbank maken met Bouwtekening
Lees ook: Tafeltje maken, hoe doe je dat? + Bouwtekening

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.