dubbele houten poort zelf maken

Dubbele houten poort zelf maken

dubbele houten poort zelf maken

Wil jij een dubbele houten poort zelf maken en weet je niet waar je moet beginnen?  Ik ga jou helpen met een duidelijk stappenplan.

Een dubbele houten poort zelf maken is geen moeilijke opgave. Het is alleen belangrijk dat je weet waar je moet beginnen en waar je op moet letten.

In dit artikel ga ik je vertellen welke houtsoorten je allemaal kunt gebruiken, welke soort poorten er allemaal zijn en waar je de beste bouwtekeningen vandaan kun halen.

Een dubbele houten poort zelf maken is eigenlijk hetzelfde als een enkele houten tuinpoort maken. Het enige verschil is dat je bij een dubbele houten poort de tweede poort in spiegelbeeld maakt.

Stap 1: Inspiratie opdoen over dubbele houten poort zelf maken?

Voor we aan de slag gaan is het van belang om die kiezen wat voor soort houten poort je wilt maken. Ga je een dubbele houten poort zelf maken. dan heb je wat tips en advies nodig. Bepaal om te beginnen wat voor soort houten poort je wilt maken.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een houten poort te maken. Een dubbele houten poort zelf maken doe je vaak om een oprit of een heel perceel af te sluiten.

Een dubbele houten poort geeft een veilig gevoel en houdt ongenodigde gasten buiten de deur. Heb je geen dubbele houten poort nodig maar een enkele poort dan hebben we het over een houten tuinpoort.

Houten tuinpoort maken

Een houten tuinpoort maken gaat op dezelfde manier als een dubbele houten poort maken. Een houten tuinpoort moet gemaakt worden van het juiste hout en netjes afgehangen worden.

Het grote verschil met een dubbele tuinpoort is dat een dubbele houten poort vaak een lange zwaai moet maken. De stevigheid van de scharnieren van een dubbele houten poort moet dus veel groter zijn.

De houten tuinpoort is de poort die je het vaakst tegenkomt. Dit is een enkele poort die vaak wordt opgehangen aan de muur van het huis, schuur of poort.

dubbele houten poort zelf maken

Engelse poort zelf maken

Ook de Engelse poort is heel eenvoudig zelf te maken. Een Engelse poort is een soort tuinhek met horizontale en diagonale latten.

Je ziet een Engelse poort vaak in de buurt van weilanden en plaatsen waar dieren grazen. Dit komt omdat Engelse poorten vaak worden gebruikt als doorgang naar een plek waar dieren worden gehouden. Denk aan een weiland of op een boerderij.

dubbele houten poort zelf maken

Houten schuifpoort maken

Een houten schuifpoort wordt vaak gemaakt wanneer er niet veel ruimte is om een poort te laten open zwaaien. Houten schuifpoorten heb je in veel soorten en maten en kom je ook op veel plekken tegen.

Een houten schuifpoort wordt vaak verstevigd met een stalen frame dat afgewerkt wordt met hout. De houten schuifpoort krijg vervolgens zijn stevigheid door middel van een diagonale lat.

dubbele houten poort zelf maken

Stap 2: Dubbele houten poort zelf maken op de juiste locatie

Een dubbele houten poort kan op verschillende locaties worden gehangen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dubbele houten poort goed stevig kan hangen.

Er komt namelijk veel gewicht aan de scharnieren te hangen. Het gewicht kan eventueel ook opgevangen worden door wieltjes aan de onderkant van de poort.

Zorg ervoor dat je de poort hangt op een locatie dat die de tuin mooi af kan sluiten. Vaak wordt een poort opgangen aan een schuur, tuinhuisje of woning.

Kijk uit met het hangen van een poort aan het einde van een gemetselde muur. Aan het eind is de muur niet bestand tegen het gewicht van een zware poort. De voegen en stenen kunnen dan na een aantal maanden/jaren gaan scheuren. Zeker wanneer de poort een aantal keer wordt dichtgeslagen kunnen er scheuren ontstaan.

Stap 3: Dubbele houten poort zelf maken met het juiste materiaal

Je wilt natuurlijk een dubbele houten poort zelf maken met de juiste materialen. Maar welk materiaal kies je voor je poort? Wij gaan er nu even van uit dat je de dubbele poort wilt maken van hout. Een dubbele houten poort is robuust, duurzaam en te kiezen in verschillende kleuren.

Eiken poort maken

Een erg duurzame keuze is een eiken poort maken. Eiken is hele mooie houtsoort om een poort van te maken. Een eiken poort ziet er landelijk uit en is erg stevig.

Toch zou ik er niet voor kiezen om een poort van eiken te maken. Eiken heeft de eigenschap om snel krom te trekken. Eikenhout beweegt namelijk veel als het wordt blootgesteld aan vocht en temperatuurschommelingen.

Het laatste wat je wilt is dat je poort gaat kromtrekken en gaat klemmen. Kies dus het liefst niet voor een eiken poort als die vol in de regen komt te hangen.

Douglas poort maken

Als je geen eiken poort wilt kiezen, wat is dan een betere optie. Een Douglas poort zelf maken is dan een goed alternatief.

Douglas heeft een rode gloed en ziet er robuust uit. De rode gloed van Douglas hout zal wel gaan vergrijzen als het wordt blootgesteld aan weersinvloeden.

Door de harde en vaste structuur van het hout zal Douglas hout de eerste 10 tot 15 jaar niks overkomen. Je kunt Douglas hout gewoon onbehandeld gebruiken.

Wil je Douglas hout toch behandelen, dan is dat natuurlijk mogelijk met houtolie, beits of lak. Kies hier een goede beits voor Douglas hout.

Stap 4: Ga voor de beste bouwtekening

Nadat je gekozen hebt welke poort je wilt maken is het tijd om aan de slag te gaan. Maar natuurlijk niet zonder bouwtekening. Een bouwtekening is essentieel voor een goed eindresultaat.

Met een professionele bouwtekening zorg je ervoor dat je geen onnodig hout weggooit door stomme foutjes die je achteraf wel had kunnen voorkomen.

Een goede professionele bouwtekening is voorzien van duidelijke gedetailleerde afbeeldingen. Zodat alles duidelijk is af te lezen en je het makkelijker kan visualiseren.

Bij een goede bouwtekening hoort ook een complete materiaallijst. Een complete materiaallijst zorgt ervoor dat je vooraf alles kan kopen. Zo kun je ongehinderd door klussen en hoef je niet te stoppen om tussendoor naar de bouwmarkt te rijden.

Tot slot heeft een goede bouwtekening ook een zaagplan. Een zaagplan laat jou zien welk materiaal op welke maat gezaagd moet worden.

Je kunt dan alles van te voren zagen. Zo krijg je een mooi bouwpakket voordat je begint. Het is dan alleen nog een kwestie van in elkaar zetten.

Stap 5: Dubbele houten poort maken met tekening

Als je de juiste bouwtekening hebt uitgekozen dan is het tijd voor actie! Leg al je gereedschap klaar wat je nodig hebt. Bekijk nogmaals de bouwtekening en controleer of je alle gezaagde delen hebt.

Leg de onderdelen per stap bij elkaar, zo kun je alles makkelijk vinden.

Het maken van een dubbele houten poort kan nu beginnen!

Als de houten poort hebt gebouwd dan ga je de poort afhangen. Een poort afhangen wil zeggen, de poort netjes en functioneel ophangen.

Tot een poort afhangen behoort:

  • Het plaatsen van de scharnieren (duimhengen). Zowel op de muur als op de poort zelf.
  • Breedte op maat maken
  • Goed uitlijnen binnen ‘het kozijn’
  • Eventueel armschaven (lange kopse kant schuin afschaven voor betere sluiting)
  • Plaatsen van het poortbeslag en cilinder

Stap 6: Dubbele houten poort afwerken

Een dubbele houten poort zelf maken en afwerken horen natuurlijk beide tot het project.

Als de dubbele houten poort helemaal gemaakt is, is het tijd voor de afwerking. Heb je gekozen voor Douglas hout of hardhout, dan is het niet per se nodig om de dubbele houten poort te behandelen.

Heb je voor een andere houtsoort gekozen dan is het aan te raden om het hout wel te behandelen. Hout behandelen verlengt de duurzaamheid van het hout.

Het behandelen van het hout kun je doen met bijvoorbeeld houtolie, beits of lak. Wil je het minste onderhoud aan de poort dan raad ik aan om de poort te verven.

Vind je de mooie natuurlijke uitstraling belangrijker dan raad ik je aan om je poort in de olie te zetten. Olie trekt in het hout en maakt het een beetje donkerder. Dit moet wel elk jaar herhaald worden.

Download het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een dubbele houten poort kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je houten poort wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende houten poorten.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Lees ook: Container ombouw maken met een bouwtekening is eenvoudig!

Lees ook: Bouwtekening Tuinhuis PDF Bestand Nodig? Ga vandaag nog aan de slag!

Lees ook: Steigerhouten Tuinbank maken met Bouwtekening

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.