haardhout opslag maken

Haardhout opslag maken

haardhout opslag maken

Wil je een haardhout opslag maken dan kun je tegenwoordig lekker zelf de handen uit de mouwen steken. Een haardhout opslag maken is met de juiste tips en adviezen makkelijk zelf te doen.

Zit je ’s avonds graag buiten bij een lekker vuurtje en met een drankje in je hand? De avonden worden weer langer maar kunnen ook nog fris zijn. Een vuurtje met haardhout kan dan een mooie uitkomst zijn.

Of heb je misschien een openhaard binnen en wil je veel haardhout opslaan dan is een haardhout opslag maken de perfecte oplossing. Haardhout kan in de zomer lekker drogen en in de winter heb je genoeg hout om je huis lekker warm te stoken.

Ik wil je graag een aantal tips meegeven die je moet lezen voordatje een haardhout opslag gaat maken.

Tip #1: Houtopslag maken van pallets

De eerste tip is ook direct de leukste en goedkoopste. Wil je een haardhout opslag maken en heb je nog een oude pallet over, pak die er dan snel bij. Een houtopslag kun je heel makkelijk maken van een pallet.

Pallets hebben namelijk de eigenschap om goed tegen regen in wind te kunnen. Hierdoor is pallethout bij uitstek geschikt voor om een haardhout opslag te maken.

Pallets kunnen gebruikt worden voor zowel de montage van de zijkanten als de onderkant.

Tip #2: Haardhout opslag maken met dakpannen

Voor de bovenkant van een houthok of houtopslag worden vaak houten platen gebruikt met daarop dakbedekking. Mogelijke dakbedekking kan bijvoorbeeld bitumen of EPDM zijn. Maar door een houthok te maken met dakpannen maak je het houthok veel duurzamer.

De regen valt als eerst op het dakje van het houthok. Als dat is bedekt met dakpannen dan zal het houthok veel langer mee gaan. Bitumen moet elke 15 jaar wel vervangen worden. Dit is wel deels afhankelijk van de locatie waar het houthok staat. Maar door een houthok met dakpannen te bedekking hoef je hier de komende 40 jaar niet naar om te kijken.

haardhout opslag met dakpannen

Tip #3: Houtrek buiten zetten in plaats van binnen

Veel mensen denken dat het slim is om een houtrek binnen te zetten in plaats van buiten. Alleen het tegendeel is waar. Binnen is het wel droog en vaak goed geïsoleerd, maar dat is niet voldoende.

Om ervoor te zorgen dat het haardhout goed kan drogen is er echt luchtcirculatie nodig. Binnen is het vaak windstil waardoor het haardhout niet makkelijk droogt.

Je kunt er dus veel beter voor kiezen om het haardhout buiten onder een overkapping neer te leggen dan binnen in de schuur. Ook de zon helpt mee om het haardhout sneller te laten drogen. Zorg dus voor een beschutte plek in de buitenlucht, het liefst met een aantal uren zon per dag.

Tip #4: Gebruik pallets om het haardhout van de grond te houden

Pallets zijn namelijk erg goed bestand tegen weer en wind. Dit komt omdat pallets een speciale behandeling hebben gehad. Deze behandeling zorgt ervoor dat pallethout niet snel rot en goed tegen weersinvloeden bestand is.

Het is belangrijk dat het haardhout zo wordt neergelegd dat de wind er goed doorheen kan. Om de wind goed laten circuleren laat je het haardhout van de grond. Dit doe je heel eenvoudig door gebruik te maken van pallets als bodem.

Leg eerst een aantal 30 x 30 tegels neer. Leg daarbovenop de pallets en schroef deze aan elkaar vast. Het haardhout kan dan op de pallets worden gelegd. Het grote voordeel is dat het haardhout nu van de grond ligt. De wind kan er goed doorheen blazen waardoor zowel de pallets als het haardhout goed kan drogen.

Leg de pallets nooit direct op het gras of op de grond. Gras en grond blijft lang vochtig waardoor dit vocht ook in de pallet kan trekken. Als je eenmaal houtrot in de pallets hebt zitten, verliest het zijn stevigheid en zakken de houtblokken erdoor heen.

houtopslag maken van pallets

Tip #5 Maak je haardhout opslag niet te diep

Ook de diepte van een haardhout opslag is belangrijk. Ook dit heeft weer met het drogen van het haardhout te maken.

Je ziet ze vaak, die haardhout opslag hokjes tegen de muur. Als je erop gaat letten zal je zien dat de meeste hokjes 50 tot 80 centimeter diep zijn. Dit heeft ook een goede reden.

Naast het feit dat het fijn is om ook nog een goed pad over te houden om voor het houthokje langs te lopen heeft de diepte ook een andere functie.

Leg het haardhout maximaal 2 diep in een haardhok. En probeer daarbij aan de achterkant nog wat ruimte over te houden. Vaak worden haardhout opslag hokjes helemaal tegen de muur gezet. Hierdoor kan de wind er niet meer langs.

Een haardhout opslag maak je dus maximaal twee haardblokken diep. Hierdoor krijgt het haardhout niet de kans om te gaan schimmelen.. Het vocht kan op die manier weg in plaats van dat het gaat broeien.

Tip #6 Houd alles zijdes open

Zoals ik hiervoor ook al aangaf is het belangrijk om de wind door je haardhok te laten blazen. Dit maak je mogelijk door de zijkanten van je haardhok te voorzien van openingen.

Vier rechtopstaande palen is niet voldoende voor de stevigheid. Dus de zijkant zal wel voor een deel dicht moeten zijn. Maar doe dit verstandig. Maak gebruik van losse plankjes die je met een tussenruimte vastschroeft aan de staanders van je haardhok. Hierdoor kan er overal wind doorheen en verlies je geen stevigheid.

Tip #7 Zorg dat je hout lang genoeg droogt

De grootste fout die je kunt maken is het hout te vroeg gaan gebruiken om te stoken. Het gevolg is dan dat het hout niet lekker brand of erg gaat roken.

De regel is moet haardhout twee jaar drogen. Het eerste jaar mag het haardhout gewoon op een stapel in de buitenlucht liggen. Door de wind zal het haarhout al een groot percentage drogen.

Dat het hout nat word van de regen is niet erg. Het gaat erom dat de kern van het hout gaat drogen. Het vocht de regen ligt aan de buitenkant van het hout en zal door de wind drogen voordat het naar binnen kan trekken. Dus leg de stapel hout op een goede open plek in de buitenlucht.

Het tweede jaar moet het haardhout wel onder een overkapping komen te liggen. Verplaats het brandhout dan ook het tweede jaar naar een haardhout opslag. Uiteindelijk kun je het brandhout gebruiken voor het stoken als het een vochtigheidspercentage heeft bereikt van ongeveer 15%.

Tip #8 Maak je houthok met een goede bouwtekening

Een houthok moet stevig zijn. De haardblokken die erin komen te liggen zorgen samen voor een groot gewicht. Daarom moet een houthok zowel in de breedte als in de hoogte stevig gebouwd worden.

Waar veel mensen ook geen rekening mee houden is de zijwaartse druk van het gewicht op de haardhout opslag. Het haardhout ligt vaak wel netjes gestapeld maar drukt ook erg hard tegen de zijkanten van de haardhout opslag. Hier moet het houthok wel goed tegen bestand zijn.

Om ervoor te zorgen dat je houthok stevig genoeg is en ook lang stevig blijft is het verstandig om een haardhout opslag te maken met een goede bouwtekening. Een goede bouwtekening zorgt ervoor dat je een haardhout opslag kunt maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de stevigheid en kwaliteit.

Andere bijkomende voordelen zijn dat je vooraf in één oogopslag kunt zien wat je nodig hebt en dat je zorgeloos kunt klussen zonder eerst alles te moeten uitdenken. Dit is allemaal al voor je gedaan.

Freds bouwtekeningen kopen

Bouwtekening voor een haardhout opslag downloaden?

Koop DIRECT professionele bouwtekeningen van een haardhout opslag!

Druk op de knop hieronder en maak direct gebruik van €30,- KORTING!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.