Eikenhout behandelen, wat is er mogelijk?

Eikenhout behandelen is een goede manier om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Maar is het per se nodig om eikenhout te behandelen. Nee, dit hoeft niet, en dit heeft te maken met de duurzaamheid van eikenhout.

Eikenhout wordt al eeuwen gebruikt voor verschillende doeleinden. Dat komt omdat Eikenhout een duurzame houtsoort is. Dit is ook de reden dat het ook al jaren gebruikt om meubels te maken.

Onbehandeld eikenhout kan makkelijk 15 tot 25 jaar meegaan. Behandeld eikenhout gaat maximaal nog 5 jaar langer mee.

Het is mogelijk om eikenhout te behandelen met olie, beits of lak. Wat de verschillen en mogelijkheden zijn kun je op deze pagina lezen.

Eikenhout behandelen met olie

De eerste optie is eikenhout behandelen met olie. Het grote voordeel van olie is dat het diep doordringt in het hout. Hierdoor blijft de structuur mooi zichtbaar.

Olie zorgt voor een natuurlijke van het eikenhout. Er komt bij olie geen laag over hout te liggen net als bij lak. De olie dringt echt door tot diep in de vezels van hout.

Het is mogelijk om transparante olie te gebruiken of een olie op kleur. In alle gevallen blijft de natuurlijke structuur zichtbaar. Bij een olie op kleur zal de vergrijzing minder zichtbaar zijn en kun je natuurlijk invloed uitoefenen op de kleur van het hout.

Eikenhout behandeld met olie zal ongeveer elke 2 à 3 jaar opnieuw moeten worden behandeld. Zo behoud je de mooie uitstraling en bescherming.

Olie wordt vooral gebruikt voor eikenhout dat binnen wordt gebruikt. Zoals een eiken tafel die je kunt behandelen met olie. Voor buitentoepassingen is het beter om beits of lak te gebruiken.

Eikenhout behandelen voor buiten

Eikenhout behandelen voor buiten is ook mogelijk. Dit is niet noodzakelijk maar wel een verstandige keuze. Eikenhout gaat buiten namelijk verkleuren.

Wil je ervoor zorgen dat het eikenhout zijn mooie warme kleur niet verliest dan is het wel verstandig om het eikenhout te behandelen met een beits. Beits is een prima behandeling voor een buiten toepassing.

Beits is namelijk vochtregulerend en dit is daarom erg gunstig tegen vocht en schimmels. Ook zorgt beits ervoor dat het eikenhout wordt beschermt tegen UV licht. UV maakt het hout dof en laat het vergrijzen.

Met een mooie transparante beits kunnen weersinvloeden geen kwaad en behoud je de mooie warme robuuste uitstraling en kleur.

Wil je de kleur toch nog aanpassen, kies dan een beits op kleur. Kies er bijvoorbeeld voor om je eiken tafel te behandelen met white wash beits. Dit maak het eiken mooi licht.

Een grey wash beits laat de bruine kleur van hout mooi door maar geeft het ook een grijze gloed.  

Eikenhout behandelen met lak

De laatste optie is om het eikenhout te behandelen met lak. Je kunt kiezen uit een transparante lak of een dekkende lak. In de meeste gevallen wordt bij eikenhout een transparante lak gekozen omdat dit mooi de structuur doorlaat.

Een dekkende lak kan natuurlijk ook maar dit zal wel de uitstraling van het eikenhout erg beïnvloeden.

Ook de lakken zijn te koop in verschillende kleuren. Bepaal van te voren goed welke kleur je wilt hebben. Schuur het eikenhout licht op en lak het vervolgens af.

Eiken tafel behandelen met bijenwas

Is je eiken tafel zijn kleur een beetje kwijt en wil je hem weer een volle kleur geven? Gebruik dan bijenwas voor je eiken tafel. Bijenwas brengt de warme kleur en zijdeglans weer terug in het hout.

Bijenwas is de beste manier om eikenhout te behandelen zonder kleurverschil. Kleurverschil krijg je altijd, want je voegt een extra middel toe aan het hout. Het hout zal zeker niet altijd veranderen van kleur maar wel van kleurtint. Eiken wordt vaak iets donkerder en voller van kleur door het behandelen.