knieschot kasten

Knieschot Kasten Maken In #8 Stappen + Bouwtekening!

Knieschot kasten maken is de perfecte oplossing wanneer je extra opbergruimte wilt onder een schuin dak. Het laatste stuk onder het dak is vaak zo laag dat je er kan lopen. Om die reden worden en vaak spullen opgeborgen. Met knieschot kasten kun je die spullen netjes wegwerken. Zo hoef je er niet constant tegen aan te kijken en vangen ze minder stof.

Een kast onder een schuin dak zelf maken behoort tot de klussen die het meest door de klusser zelf gedaan wordt. Je kan natuurlijk wel knieschotkasten laten maken maar dit een tijdrovend klusje en vaak om die reden duur.

Ik krijg vaak de vraag wat de makkelijkste manier is om knieschotkasten zelf te maken. In dit artikel zal ik je uitleggen wat er allemaal mogelijk is en welke stappen je moet ondernemen.

Een kast onder een schuin dak maken is een erg effectieve manier om opslagruimte te creëren. De ruimte onder een schuin dak is niet toegankelijk om te lopen. Daarom wordt de ruimte onder een schuin dak vaak gebruikt als opslag.

Stap 1: Afmeting bepalen van de knieschot kasten

Allereerst bekijk je de afmeting van de ruimte. Knieschotten bevinden zich onder het dak. De meeste daken hebben horizontale dakspanten. Dit is ideaal om de knieschotkasten aan te bevestigen. Meet de totale hoogte vanaf die balk tot aan de grond. Houd bij het meten van de hoogte rekening met de diepte. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de knieschotten verder naar voren te halen om zo meer opbergruimte te creëren. Dit is helemaal aan jou. Meet daarna ook de breedte van de totale ruimte.

Stap 2: Bouwtekening maken van de knieschot kasten

Voor je gaat beginnen met zagen is het verstandig om eerst een bouwtekening te maken. Met een bouwtekening weet je vooraf waar je aan gaat beginnen. En je kan eventuele toekomstige problemen vaak vooraf al ontdekken.

Het kan zijn dat je het moeilijk vind om een bouwtekening te maken. In dat geval raad ik je aan om de bouwtekeningen van Fred te gebruiken. Fred zijn bouwtekeningen zijn eenvoudig, gedetailleerd, compleet en voorzien van maten en afbeeldingen.

Stap 3: Het juiste gereedschap

Voor we beginnen is het verstandig om al het benodigde gereedschap bij elkaar te zoeken. Zorg zorg je ervoor dat je tijdens het klussen niet constant moet zoeken naar spullen. Dit is zonde van je tijd en maakt je vaak geïrriteerd.

Het volgende gereedschap heb je nodig:

Stap 4: Zorg voor een stevige constructie

STOREMAX Schuine kapclip voor zoldertoepassingen kopen bij HORNBACH
Schuin dak – Storemax

Deze stap is erg belangrijk voor de stevigheid van de knieschotten. Nogmaals als je een horizontaal dakspant hebt dan kun je die gebruiken als draagbalk voor je boven rails. Heb je verticale dakspanten dan zal je moeten zorgen voor een horizontale balk daar overheen. Het kan ook zijn dat je dakbeschot al dicht gemaakt is. In dat geval moet je ook zorgen voor een sterke constructie. Het liefst in het dakspant, zorg dat je dit goed uitmeet.

Bevestig vervolgens de boven rails aan de horizontale balk. Ligt deze balk onder een schuine hoek, dan kun je gebruik maken van scharniertjes.

Tip: Ga je een kast onder een schuin dak maken dan is dat eenvoudig zelf te doen door middel van beugels van Storemax.

Stap 5: Zaag de knieschot deurtjes op maat

De volgende stap is het bepalen van de hoeveelheid knieschot deurtjes. Hoe meer knieschot deurtjes hoe kleiner de knieschot deurtjes worden. Als je gebruik maakt van twee of meer knieschot deurtjes achter elkaar dan moet je rekening houden met een overlap. Pak de totale breedte erbij en deel dat door de hoeveelheid knieschot deurtjes die je wilt hebben. Tel daar 10 centimeter bij op (5 cm per kant). Zaag deze delen op maat en schuur de randen netjes glad.

Stap 6: Monteer de rails van de knieschot kasten

Nu je de knieschot deurtjes op maat hebt gezaagd en de houten constructie hebt klaar hangen, is het tijd voor de volgende stap. Pak de bovenrail en boor daar om de 30cm gaatjes voor de schroeven. Laat de schroeven goed verzinken. Voorkom hiermee dat de knieschot deurtjes blijven hangen aan de schroeven. Schroef vervolgend de rail vast aan de horizontale balk.

Stap 7: Monteren van de schuifdeurtjes

Monteer de wieltjes vast aan de knieschot deurtjes. En hang de knieschot deurtjes van achter naar voren in de rails. Stel ze daarna netjes horizontaal af. Vaak kan dit door middel van het verschuiven van de wieltjes of draaien aan een stelschroef.

Er zijn twee soorten schuifdeursystemen, hangend en rollend. De hangende variant zal enkel een geleider nodig hebben om deurtje niet te laten zwenken. De rollende variant krijg een profiel op de grond waar de wieltjes in zullen rollen.

Stap 8: Knieschot kasten Afwerken

De laatste stap is het afwerken van de knieschotten. Het werken kun je op verschillende manieren doen. Eigenlijk begint het al bij de keuze van het hout. Het is mogelijk om met meubelpanelen te werken. Hierbij zit je vaak aan een maximum van 60 of 80 centimeter breed. Aan andere optie is de panelen te maken van vlakke platen en deze te schilderen.

Download het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste knieschot kasten kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je houten poort wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten knieschotkasten.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.