langwerpige plantenbak voor buiten header

Maak langwerpige plantenbakken voor buiten hoog formaat in 7 simpele stappen!

langwerpige plantenbakken voor buiten zelf maken

Langwerpige plantenbakken voor buiten hoog formaat, kunnen een goede oplossing zijn om wat groen in je tuin te krijgen. Vooral als je op een appartement woont en alleen een balkon hebt, is het goed om slim met je ruimte om te gaan.

Wil je zorgen voor meer groen in je tuin of op je balkon? Maar heb je geen zin of plaats om een hele tuin aan te leggen? Dan kunnen langwerpige plantenbakken voor buiten een uitkomst bieden. Ze nemen weinig ruimte in beslag en kunnen vaak ook verplaatst worden. Of wil je eerst een buitenbar maken en de plantenbak daar mooi naast zetten, kan dat natuurlijk ook.

Wil je zelf langwerpige plantenbakken voor buiten maken is het fijn om een bouwtekening en stappenplan te hebben. Lees verder om stap voor stap uitleg te krijgen over hoe je een mooie langwerpige plantenbak maakt.

Maak langwerpige plantenbakken voor buiten hoog formaat met deze 7 simpele stappen

Stap 1 | Zaag als eerst al het materiaal op maat. Hiervoor kun je gebruik maken van een cirkelzaag of handzaag. Natuurlijk kun je ook in de bouwmarkt vragen of ze al het hout voor je op maat kunnen zagen.

Boodschappenlijst voor steigerhouten plantenbak

AantalMateriaalDikteBreedteLengte
4xSteigerhout30mm195 mm2500 mm
1xVerbindingslat breed30mm62mm2500 mm
2xVerbindingslat smal30mm30mm2500 mm
1xDoos zelfborende schroef 5x50mm, 100st

Zaagplan voor steigerhouten plantenbak

ItemAantalMateriaalDikteBreedteLengte
A2xSteigerhout30mm195 mm780 mm
B12xSteigerhout30mm195 mm600 mm
C2xVerbindingslat breed30mm62mm844 mm
D2xVerbindingslat breed30mm62mm394 mm
E4xVerbindingslat smal30mm30mm716 mm
G4xVerbindingslat smal30mm30mm326 mm
+/-60xZelfborende schroef 5×50 mm

Stap 2 | Leg 4 planken B naast elkaar met elk 2 à 3 millimeter ruimte voor de werking. Zorg ervoor dat je een rechte aanslag hebt waar je de korte zijde van de planken tegenaan kunt leggen. Hierdoor krijg je een mooi recht resultaat. Schroef daarna de latten E en G vast op de planken B.

Deze latten zorgen ervoor dat je vanaf de binnenkant kunt schroeven. Hierdoor zie je geen schroeven aan de buitenkant. En heb je een mooiere afwerking.

Stap 3 | Herhaal stap 2 voor alle vier de zijkanten van de plantenbak.

Stap 4 | Leg beide delen A plat op de werkbank. Houd hier 2 à 3 millimeter ruimte tussen de steigerhouten planken om de werking van het steigerhout op de vangen.

Stap 5 | Schroef een lange en een korte zijde uit stap 2 vast aan de onderkant van de plantenbak.

Tip: Gebruik ook voor de hoeken tussen de korte en lange zijde van de plantenbak ook een verbindingslat. Hierdoor kun je vanuit de binnenkant schroeven en zie je geen schroefgaten aan de buitenzijde. Gebruik hiervoor 4 smalle verbindingslatten van 30 x 30 x 540 millimeter.

Hierdoor zie je al een mooie plantenbak ontstaan die je buiten overal kunt neerzetten.

Stap 6 | Tot slot bevestig je de onderdelen C en D aan de bovenzijde van de plantenbak. Ook dit kun je doen aan de binnenzijde van de plantenbak als je daar bij kunt.

Stap 7 | Nu de plantenbak helemaal in elkaar staat, is het een optie om er wieltjes onder te schroeven.

langwerpige plantenbakken voor buiten

Wielen hebben twee grote voordelen, maak hier gebruik van!

  • Het eerste voordeel is dat de plantenbak van de grond af staat en dus nooit in contact kan staan met constant water. Dit voorkomt dat het steigerhout gaat rotten.
  • Het tweede voordeel is dat je de plantenbak makkelijk kunt verplaatsen.

Klaarmaken voor beplanting

Om de plantenbak nu helemaal klaar te maken om er ook beplanting in te doen is er nog een laatste stap. We willen ervoor zorgen dat het grond in de bak blijft maar het overtollige water wel weg kan. 

Hiervoor gebruiken we worteldoek. Niet het worteldoek vast aan de bovenkant van de bak. Vul daarna de bak met hydrokorrels en tot slot met potgrond. 

Nu is je langwerpige plantenbak klaar voor gebruik!

Download bouwtekening voor langwerpige plantenbak voor buiten

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een langwerpige plantenbak voor buiten kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je plantenbak wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten langwerpige plantenbak voor buiten.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Langwerpige Plantenbak Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.