Een overkapping maken aan je schuur is een geweldige toevoeging van je tuin. Ben je van plan om een overkapping aan je schuur te maken maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan snel verder en kom achter handige weetjes. Een overkapping maken doe je waarschijnlijk niet erg vaak dus het is prettig om een handleiding te hebben.
Stap #1: Bouwtekening overkapping maken aan schuur


Een mooi eindresultaat staat of valt met een goede bouwtekening. Een goede bouwtekening geeft jou de juiste informatie vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Verrassingen op het gebied van maten die niet uitkomen of het ontbreken van onderdelen of materialen wil je het liefst voorkomen.
Als je iets in je hoofd hebt, wil je toch niet uren kwijt zijn aan het doorzoeken van het internet naar een oplossing van jou probleem. Je wilt direct aan de slag! Goed nadenken over wat je wilt gaan maken is leuk. Nadenken over “hoe” je dat moet doen kan vermoeiend zijn.
De juiste oplossing is een bouwtekening die perfect aansluit bij wat je in gedachte hebt. Zelf gebruik ik de bouwtekeningen van Fred. Fred heeft mij 10.000 bouwtekeningen gegeven zodat ik mijn hele leven aan de slag kan met allerlei projecten. Ben je nog niet overtuigt, bekijk dan nu zijn website voor de beste bouwtekeningen.
Stap #2: Locatie overkapping maken aan schuur
Als eerst moet je bepalen waar de overkapping moet gaan komen. Vaak worden overkappingen ergens anders aan vastgezet. Denk aan een schuurtje of aan het huis. De locatie van de overkapping is erg belangrijk. Het is van belang om hier goed over na te denken.
Denk daarbij ook na over wat het doel is van de overkapping. Ga je er lekker onder zitten om van de zon te genieten of gebruik je de overkapping ook om er onder te klussen. Als je de overkapping plaats als een verlengstuk van je huis, denk dan goed na over de stand van de zon.
Staat de zon ’s morgens recht op de overkapping of gebeurt dat juist op het heetste punt van de dag. Dit is een aspect om goed over na te denken. Het is prettig dat niet in de volle zon staat als je al lichamelijk bezig bent. Dan krijg je het al warm genoeg.
Natuurlijk moet je ook nadenken over de ruimte in je tuin. Als je de overkapping aan je huis zet kun je altijd naar buiten lopen en droog blijven. Zet je de overkapping aan de schuur dan kan het zo zijn dat je eerst door de regen moet lopen. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als je houdt van lekker barbecueën. Ook op regenachtige dagen kan het toch een lekkere temperatuur zijn om je BBQ aan te steken. Dan is het prettig om niet door de regen te hoeven lopen.
Kortom maak de juiste keuzes.
Stap #3: Houtsoort overkapping maken aan schuur
Het is belangrijk dat om goed na te denken over de houtsoort die je gaat gebruiken voor je overkapping. Voor de meeste overkappingen wordt tegenwoordig Douglas hout gebruikt. Douglas heeft een mooie rode robuuste uitstraling en is duurzaam in gebruik. Overkappingen die van onbehandeld Douglas hout zijn gemaakt, gaan gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar mee. Voor veel mensen dus een perfecte houtsoort om te kiezen.
Je kunt ook kiezen voor geïmpregneerd vuren hout. Bij vuren dat geïmpregneerd is, wordt er onder hoge druk een middel ingespoten dat houtrot tegen gaat. Houtrot is namelijk de belangrijkste reden dat hout vergaat als het buiten is. Geïmpregneerd hout hoeft niet per se behandeld te worden met olie of beits. Dit kan natuurlijk wel als je dat mooi vindt. Geïmpregneerd hout gaat ongeveer net zo lang mee als onbehandeld Douglas hout. Veel mensen vinden Douglas hout wel mooier.
Stap #4: Plaats de betonpoeren voor de overkapping
Het is belangrijk dat je overkapping goed stevig blijft staan. Je kunt voorkomen dat je overkapping wegzakt of instabiel wordt door gebruik te maken van zogenaamde betonpoeren. Betonpoeren zijn kleine betonnen poten die meestal wat schuin aflopen. Deze betonpoeren worden in de grond geplaatst voordat de overkapping wordt gezet. Ze zijn voorzien van metrisch draad aan de binnenkant. Hier wordt de montageplaat bij geleverd die op de balk geschroefd wordt. Laat de betonpoer altijd 10 centimeter boven de grond uitsteken. Zo draagt de betonpoer bij aan een robuuste uitstraling en wordt het hout beter beschermd tegen vocht.
Graaf een gat voor de betonpoer dat 10 centimeter ondieper is dan de poer zelf. Leg een oude stoeptegel van 30 x 30 x 4 in het gat en zet daar de poer bovenop. Stel hem goed waterpas af en houd rekening met de hoogte van het uiteindelijke terras. Dus niet van de grond waar je nu in bezig bent. Dit kan nog veranderen.
Als de betonpoer goed staat gooi je in het gat één zak snelcement van 20 a 25 kilo. Voeg hier water aan aan toe en meng dit even door met een spa of boormachine. Laat daarna het snelbeton goed uitharden. Pas als het goed uitgehard is kan de grond er weer overheen.
Stap #5: Plaats de staanders van de overkapping
Als de betonpoeren eenmaal in de grond zitten is het tijd om de staanders van de overkapping te plaatsen. Voor we de staanders kunnen plaatsen moeten we eerst de montageplaat op de onderkant van de balk schroeven. Deze verstelbare montageplaat wordt vervolgens met houtdraadbouten aan de houten paal geschroefd.
Leg de montageplaat op de onderkant van de paal. Teken de vier gaten af en boor deze voor met een boor die kleiner is dan de houtdraadbouten. Het gat dat je voorboort moet even breed zijn als de kern van de bout. Dus als je bouten hebt van bijvoorbeeld 8 x 60 mm dan is de kern 6 mm. Boor dan voor met een houtboortje van 6 mm dik. Zorg er ook voor dat je goed in het midden boort van de gaten om de montageplaat goed in het midden van de paal te krijgen.
Als de montageplaat goed op de onderkant van de houten paal is bevestigd is het belangrijk om nog na te denken over een eventuele inkeping aan de bovenkant. Het kan zijn dat je de palen door middel van een houtverbinding aan elkaar maakt. Zorg er dan voor dat je eerst de inkeping maak in de bovenkant van de paal. Als de paal eenmaal op de betonpoer is bevestigd is dat niet meer eenvoudig.
Wanneer je de inkeping voor de houtverbinding gemaakt hebt is het tijd om de paal rechtop te zetten. Zorg ervoor dat je een paar panlatten bij de hand hebt. Doe dit klusje ook met z’n tweeën omdat dit alleen niet te doen is. Zet de paal rechtop en draai deze in het schroefdraad van de betonpoer. Meet of de paal aan alle kanten goed waterpas staat en zet hem dan vast met een panlat die je diagonaal op de paal schroeft. Bevestig aan twee kanten een panlat zodat de paal goed stabiel blijft staan. Later als de dwarsbalken en de diagonalen steunbalken worden bevestigd zal de staander zijn stevigheid krijgen. Bouw op die manier de rest va de overkapping op.
Stap #6: Afdak of overkapping aan schuur bevestigen
Een afdak of overkapping bevestigen aan de schuur kan natuurlijk ook van toepassing zijn. Sterker nog in de meeste gevallen worden overkapping bevestigd aan een schuur of het huis. Dit kun je op twee manieren doen. En is ook afhankelijk van hoe je het eindresultaat wilt hebben. Je kunt overkappingen opbouwen van alleen hout. Je maakt hier mooie houtverbindingen en maakt geen gebruik van stalen beugels. Als je dit wil dan maak je de overkapping vast aan de schuur of gevel door middel van een andere balk. Deze balk schroef je eerst op de juiste hoogte en waterpas op de muur. Aan deze balk wordt dan de rest van de overkapping geschroefd.
Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van een balkschoen. Een balkschoen is een metalen houder die je aan de gevel of schuur schroeft. In deze metalen houder kun je de balk laten rusten. Hij draagt de balk. De balk schroef je vervolgens vast.
Stap #7: Maak de overkapping verder af met dwarsbalken
Om de overkapping meer stevigheid te geven is het nodig om de staanders met elkaar te verbinden. Blijf ervoor zorgen dat de staanders goed waterpas staan en leg vervolgens de horizontale ligger op twee van de staanders. Schroef deze vast in combinatie met een houtverbinding of een hoekijzer.
Je kan ervoor zorgen dat het dak voor een gedeelte afloopt. Dit is erg belangrijk voor de afwatering. Je kunt ervoor kiezen om twee van de vier palen korter te maken. Wat ook kan, is een inkeping maken in de horizontale ligger zodat die lager uitkomt. Doe dit laatste wel altijd in combinatie met een hoekijzer of diagonale steunbalk omdat je een deel van de balk weghaalt. Het dragende gedeelte wordt dus kleiner.
Wat vaak ook gedaan wordt is het maken van diagonale schoren in de hoeken. Dit zijn kortere balken die je diagonaal in de hoek zet. Hier krijg je de vorm van een driehoek. En een driehoek zorgt voor stevigheid.
Stap #8: Maak het dak bestand tegen regenwater en weersinvloeden
Het water het liefst niet op het dak blijven liggen, m.u.v. een EPDM dakbedekking. Om het water goed te laten aflopen is een hoek van minimaal 15 graden gewenst. Hierdoor kan het water goed aflopen en zal er nooit veel gewicht van het water rusten op de constructie.
Zoals ik net al zei kun je het dak laten aflopen door de staanders aan één zijde korter te maken.
Als je een overkapping aan een schuur maakt, wil natuurlijk niet dat het water richting je schuur loopt. Bij een overkapping aan de schuur, maak je het afschot weg van de schuur naar de voorkant van de overkapping. Om ervoor te zorgen dat het regenwater niet voor je neus op de grond valt kun je een dakgoot maken waar het water mooi in wegstroomt.
Om het dak meer stevigheid te geven moeten er dwarsbalken geplaatst worden. De dwarsbalken dienen over de lengte of breedte gehangen te worden.
Het dak kan op verschillende manieren gemaakt worden. Er is natuurlijk heel veel mogelijk. Denk aan een bitumen op rol, bitumen golfplaten, dakshingles of EPDM. Om voor meer stevigheid te zorgen kun je ervoor kiezen om eerst een plaat underlayment te bevestigen op de liggers. Die plaat underlayment kan weer bekleed worden met dakbedekking. Zo heb je ook een strakke uitstraling aan de binnenkant.
Download een bouwtekening van een overkapping voor aan je schuur
In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een overkapping voor aan je schuur kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.
Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je overkapping wilt terugzien.
Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.
Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.
Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.
Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten overkappingen voor aan je schuur.
Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.
Veel succes!


Bouwtekeningen Overkapping Nodig?
10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden
- Meer dan 10.000 bouwtekeningen
- Alle materiaallijsten
- Kant en klare zaagplannen
- Eenvoudige handleidingen
- Inclusief meerdere bonussen


Mijn naam is John. Ik heb in mijn leven twee grote hobby’s, namelijk met m’n handen mooie dingen maken en op mijn computer bezig zijn. Ik heb heel mijn leven in de bouw gewerkt en in mijn vrije tijd ben ik in mijn klusschuur te vinden. Daar maak ik leuke dingen voor familie en vrienden. Ik begon veel vragen te krijgen over hoe ik klussen zou aanpakken. En daar is mijn idee voor deze website geboren.