barndeur maken

Schuifdeur maken, doe het nu eenvoudig zelf

Je ziet ze steeds meer, de industriële schuifdeur. De industriele schuifdeur zie je tegenwoordig in bijna elk huis weer terug. en ik snap dat jij deze schuifdeur ook graag zelf wilt maken. Een schuifdeur maken behoort echt wel tot de eenvoudige doe het zelf klussen. Het is alleen wel handig dat je een bouwtekening bij de hand hebt.

Een bouwtekening zorgt ervoor dat je met de juiste maten en materialen aan de slag gaat. Voor de ervaren klusser is een barndeur maken zonder bouwtekening goed te doen. Ben je echter niet zo ervaren dan is het wel verstandig om de schuifdeur te maken aan de hand van een bouwtekening.

Kast met schuifdeur maken

Schuifdeuren kun je voor verschillende doeleinden maken. Natuurlijk dienen ze allemaal voor het dichtmaken van een opening of het wegwerken van spullen. Zo kun je ook een schuifdeur maken voor een kast. Dit kan een inbouwkast zijn of een staande kast. Schuifdeuren zijn voor kasten ideaal omdat ze weinig ruimte nodig hebben. Vooral voor kleine kamers waar de draai van een kastdeur moeilijk is, is een schuifdeur perfect.

schuifdeur maken
Schuifdeur kast

Schuifdeur maken voor buiten

Wil je antwoord op de vraag of een schuifdeur ook buiten kan. Ja dat kan maar daar zit wel een grote maar aan. De industriële rails die je nu overal tegenkomt zijn niet geschikt voor buiten. Dit zijn binnen-producten en gaan dus verweren en roesten buiten. Zorg er dus voor dat je goed beseft welke rail je buiten hangt. Dit kan er een zijn van RVS of één die speciaal geschikt is voor buiten.

Daarnaast moet je bij de deur ook goed opletten. Zorg ervoor dat je hout gebruikt dat niet snel verweerd. Denk hierbij aan hardhout of steigerhout. Het beste is ook om het hout te behandelen met olie, beits of verf. Dit geeft een extra beschermlaag voor het hout. Tot slot is het verstandig om de deur niet op een plek te hangen waar die volle regen en zon kan vangen. Dit verminderd sterk de levensduur. Een schuifdeur in een overkapping of serre zou dus wel gaan.

schuifdeur maken
Schuifdeur voor buiten

Schuifdeur maken voor de zolder

Voor de zolder worden er vaak andere schuifdeuren gebruikt. Vaak worden op de zolder knieschotten gemaakt om spullen achter op te bergen. Deze knieschotten worden vaak gemaakt van mdf of (gekleurd) spaanplaat. Natuurlijk is het ook hier mogelijk om een schuifdeur van barnwood te maken. Dit gedroogde hout zorgt voor een unieke robuuste uitstraling. Omdat je vaak meerder deuren nodig hebt om alle knieschotten af te dekken kan dit wel prijzig worden. Maar alles is mogelijk.

schuifdeur maken
Schuifdeuren zolder

Schuifdeur maken van bestaande deur

Heb je een bestaande deur en wil je die graag vervangen door een schuifdeur dan is ook zeker mogelijk. Bij een bestaande deur heb je te maken met een kozijn. Deze zal je dan niet meer gebruiken dus mag je verwijderen. Je kunt hem ook laten zitten, of er een leuke ombouw omheen maken. Laat die ombouw dan niet uitsteken want de deur heeft ruimte nodig om te schuiven.

Het is mogelijk om je huidige deur te gebruiken of een hiervoor een nieuwe te kopen. Let hierbij wel op dat je bij de huidige deur te maken hebt met de gaten van het deurbeslag. Die gaten moet je vervolgens dichtplamuren. Heb je te maken met een boarddeur (dus met honingraadvulling)? Zorg er dan voor dat je een rail koopt waarbij je de rollen aan de bovenkant van de deur bevestigd. Hier zit een vuren balk van ongeveer 25 mm dik. Deze balk heeft voldoende kracht om de deur aan op te hangen.

schuifdeur maken
Schuifdeur binnendeur

Schuifdeur maken van MDF

Ook een schuifdeur maken van MDF is mogelijk. Tegenwoordig wordt MDF heel veel gebruikt voor het maken van schuifdeuren. MDF is vlak van ondergrond, makkelijk te bewerken en niet duur t.o.v. ander plaatmateriaal. MDF kun je krijgen in verschillende varianten. Denk aan de gewone variant, mdf gegrond, mdf wit lak gedragen, mdf zwart lak gedragen, mdf vochtwerend of mdf vochtwerend gegrond.

Download het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een schuifdeur kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je schuifdeur wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten schuifdeuren.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Schuifdeur Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Is het nodig om aan beide zijden van de barndeur handvaten te plaatsen?Laat een barndeur altijd een opening tussen de deur en de muur?

Een barndeur is een schuifdeur. Bij een schuifdeur is het zo dat je altijd voor een overlap moet zorgen van 3 tot 5 centimeter per kant. Op die manier is het niet mogelijk om door de opening heen te kijken.

Hoe vul je de opening op tussen de schuifdeur en de muur?

Om de opening tussen de muur en de schuifdeur op te lossen. Moet je altijd zorgen voor een overlap van 5 centimeter. Wanneer de schuifdeur tegen een haakse muur aan komt, kun je deze eventueel afdichten met een stofborstel aan de zijkant. Deze zorgt er ook voor dat je muur niet beschadigd.

Is het nodig om aan beide zijden van de barndeur handvaten te plaatsen?

In de meeste gevallen is het niet nodig om aan twee zijde handvaten te maken. Bij het maken van een kastdeur kan het wel voorkomen dat je met drie of meer deuren te maken hebt. In dat geval kun je ervoor kiezen om aan beide zijde een greep te doen. Vaak wordt hier dan gekozen voor uitgefreesde grepen.

Is het mogelijk om een slot op een barndeur te doen?

Jazeker, het is mogelijk om een zogenaamd schuifdeurslot te gebruiken. Deze sloten gaan op slot met een sleutel. Dit kan handig zijn als je een kamer wilt afsluiten. Als de deur wel op slot moet maar niet met een sleutel kun je een overslag-sluiting gebruiken.

Zijn barndeuren geschikt om geluid tegen te houden?

Barndeuren zijn niet de meest geschikte deuren om geluid tegen te houden. Dit komt omdat ze vaak worden gebruikt als schuifdeur. Schuifdeuren hebben vaak ruimte rondom de deur waar het geluid doorheen kan. Om een barndeur toch geluid tegen te laten houden moet je ervoor zorgen dat die aan beide kanten goed aansluit. Maak gebruik van een tochtborstel aan de onderkant en een stofstrip aan de zijkant.

Kun je elke deur als een barndeur gebruiken?

Je kunt elke deur als een schuifdeur gebruiken, mits je rekening houdt met de soort rail. Zelfs een boarddeur met honingraad vulling kun je gebruiken als een schuifdeur. Zorg en dan wel voor je dat je een rail koopt die aan de bovenkant van de deur bevestigd. Rails die je aan de vlakke zijde van de deur bevestigd hebben geen stevigheid. De deur is hier hol van binnen.

Hoe ver moet de deur van de grond af komen?

Het is verstandig om de barndeur ongeveer een centimeter van de grond af te houden. Dan ontstaat er een ruimte die niet storend is maar wel de ongelijkheden van de vloer kan opvangen.

Moet het kozijn worden verwijderd voor het plaatsen van een barn deur?

Wanneer je een openslaande deur wilt vervangen door een schuifdeur heb je te maken met een kozijn. In de meeste gevallen is dit geen probleem. Deur barndeur heeft vaak voldoende ruimte om voor het kozijn langs te schuiven. Als de schuifdeur niet voor het kozijn langs kan schuiven kun je de rails iets naar voren plaatsen. Dit doe je door langere bussen tussen de rail en de muur te plaatsen.

Mijn schuifdeur zwaait heen en weer, wat nu?

Het zwaaien van een schuifdeur is simpel op te lossen door gebruik te maken van een geleider onder de barndeur. Er dient een gleuf gefreesd te worden in de onderkant van de deur. Het is verstandig om hier dan een aluminium u-profiel in te slaan. Op de grond kom een geleider. Zo kan de deur niet meer zwaaien.

Hoe ver moet de barndeur hangen van de muur?

Als je een barndeur rail koopt worden daar standaard afstandsbussen bij geleverd. Deze voldoen in de meeste gevallen om de schuifdeur op de juiste afstand te hangen. Deze zijn ongeveer 3 centimeter lang. Heb je een grotere afstand nodig, dan zal je langere bussen moet gebruiken.

Is een barndeur stil in gebruik?

Ja over het algemeen wel. Tenminste je kunt hem stil maken. Een gewone deur kan natuurlijk hard dichtvallen. Een barndeur kan hard tegen de stopper aan komen waardoor die terug open gaat. Wil je dit voorkomen dan kun je een soft-close sluit-vertrager gebruiken. Deze laat de deur langzaam dichtgaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.