schuurtje bouwen zonder vergunning

Schuurtje bouwen zonder vergunning

Schuurtje bouwen zonder vergunning

Een schuurtje bouwen zonder vergunning, dat is pas de ideale situatie. Je wilt graag een schuurtje bouwen op je eigen grond maar je weet niet of er een vergunning nodig is. Op die vraag is geen vast antwoord te geven. Of een schuurtje te bouwen is zonder vergunning hangt af van meerdere factoren.

De vijf onderstaande voorwaarde moeten ten alle tijden in acht worden genomen. Zoek dus voor je gaat bouwen eerst goed uit of je aan alle voorwaarde voldoet. Het zou erg vervelend zijn om na de bouw van je schuurtje nog gezeur te krijgen met buren en de gemeente. Dit is het laatste waar je op zit te wachten.

Een schuurtje bouwen zonder vergunning mag alleen als je situatie aan de onderstaande 5 voorwaarde voldoet. Lees de onderstaande voorwaarde dus goed door voor je begint met bouwen.

Voorwaarde #1: De schuur wordt op het achtererf geplaatst

Een schuurtje moet altijd op het achtererfgebied gebouwd worden. Wat is het achtererfgebied? Heb je een tussenwoning met daarachter een tuin, dan is de tuin vanaf 1 meter achter de achtergevel het achtererfgebied.

Heb je een hoekwoning dan ligt de situatie iets anders. De tuin achter je woning behoort net als bij een tussenwoning vanaf 1 meter van je achtergevel tot je achtererf. Woon je in een hoekhuis waar de grond naast het huis niet grenst aan een openbaar toegankelijk gebied dan behoort ook al deze grond tot het achtererfgebied.

Maar grenst de tuin aan de zijkant wel aan een openbaar toegankelijk gebied. Dan stopt je achtererfgebied op de lijn evenwijdig aan de zijgevel van het huis.

Voorwaarde #2: Houd je aan de maximaal te bebouwen gebied

Om ervoor te zorgen dat niet de volledige grond van het achtererfgebied bebouwd worden zijn hier grenzen aan gesteld. Je mag dus niet zomaar de volledige grond volbouwen. Om te bepalen hoeveel er nog gebouwd mag worden moet worden gekeken naar de oorspronkelijk bouw.

Oorspronkelijk bouw

Om te bepalen hoeveel vierkante meter schuur je zonder vergunning mag bouwen moet er worden gekeken naar het onderstaande overzicht

BebouwingsgebiedBouw toegestaanExtra
Kleiner of gelijk aan 100 m2Maximaal 50% van bebouwingsgebied
100 m2 tot 300 m250m220% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m2
Groter dan 300 m290 m220% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m2 tot maximaal 150 m2

Schuurtje bouwen zonder vergunning berekening

Om er achter te komen hoeveel vierkante meter er nog gebouwd mag worden moet worden gekeken naar de maximaal te bouwen grond en naar de grond die nu al bebouwd is. Trek de beide getallen van elkaar af en je weet hoeveel je nog mag bouwen op je achtererfgebied.

Voorwaarde #3: Schuurtje bouwen zonder vergunning – houd je aan de afmetingen!

Schuurtje bouwen binnen 4 meter van het hoofdgebouw

Je mag niet zomaar een schuur van meerdere verdiepingen neerzetten als je dat graag wilt. Wanneer de schuur binnen de vier meter van het hoofdgebouw af staat mag de schuur niet hoger worden dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste woonlaag van het hoofdgebouw.

Heeft het hoofdgebouw geen verdiepingsvloer dan mag je nooit boven de hoogte van het hoofdgebouw uitkomen. Let dus bij het maken van de tekening van een schuurtje goed op de maten.

Schuurtje bouwen buiten de 4 meter van het hoofdgebouw

Ga je een schuurtje bouwen buiten de 4 meter van het hoofdgebouw vandaan, dan mag de schuur maximaal 3 meter hoog worden gebouwd. Wil je boven de 3 meter gaan bouwen dan gelden er weer specifieke regels. Boven de 5 meter bouwen moet er altijd een vergunning worden aangevraagd.

Voorwaarde #4: Schuurtje bouwen zonder vergunning bij een monumentaal pand

Ben je zelf eigenaar of ga je bouwen in de buurt van een monumentaal pand of bouwwerk dan moet je erg goed opletten. Hier gelden namelijk speciale regels voor. In bijna alle gevallen moet er namelijk een vergunning worden aangevraagd. Het bestemmingsplan voor een monumentaal pand is namelijk veel gedetailleerder dan van een andere woning. Vergunningsvrij bouwen zal dus in veel gevallen niet lukken.

Voorwaarde #5: Functie van het schuurtje

Om vergunningsvrij te kunnen bouwen moet het duidelijk zijn wat de functie van het gebouw gaat worden. Dit moet worden afgezet tegen de functie van het hoofdgebouw. Wil je binnen de vier meter van het hoofdgebouw vergunningvrij bouwen, dan dient de functie van het bijgebouw altijd ondergeschikt te zijn aan de functie van het hoofdgebouw.

Ben je van plan buiten de vier meter van het hoofdgebouw een bijgebouw te plaatsen dan mag dit vergunningsvrij mits de functie van beide gebouwen maximaal evenredig zijn. Het hoofdgebouw mag niet ondergeschikt zijn aan het bijgebouw.

Download een bouwtekening voor een schuurtje zonder vergunning

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je een schuurtje kan bouwen zonder vergunning. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je houten poort wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten vergunningsvrije schuurtjes.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Schuurtje Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.