Deprecated: Elementor\DB::is_built_with_elementor is verouderd sinds versie 3.2.0. Gebruik in plaats daarvan Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/u28657p22473/domains/makenvansteigerhout.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5325
Schuurtje Bouwen Met Deze 10 Super Tips! - Makenvansteigerhout.nl
schuurtje bouwen

Schuurtje bouwen met deze 10 super tips!

schuurtje bouwen

Een schuurtje bouwen is een leuke maar grote klus. Je bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je meer informatie zoekt over het bouwen van een schuurtje. Denk bijvoorbeeld goed na over de locatie en de grootte van het schuurtje. Waar moet je aan denken als je het schuurtje gaat ontwerpen? Waar haal je de beste bouwtekeningen vandaan?

Ook niet onbelangrijk is met welke materialen je de schuur gaat bouwen? Hier is ontzettend veel in mogelijk. Elk materiaal heeft zijn eigenschappen en prijs. Ga je voor bakstenen, hout of misschien wel kunststof? Ik zal je de verschillen uitleggen zodat je een goede keuze kunt maken. Begin altijd met het zoeken naar een goede bouwtekening!

In dit artikel vind je het antwoord op de bovenstaande vragen en nog meer tips die goed van pas komen wanneer je een schuurtje gaat bouwen.

Tip #1: Schuurtje bouwen op de juiste locatie

Voor je begint met een schuurtje bouwen is het belangrijk om goed na te denken over de locatie van de schuur. Bepaal eerst of het schuurtje in de voortuin, achtertuin of aan de zijkant van het huis moet komen. Bepaal dan waar de zon vandaan komt. Dit is belangrijk omdat het niet fijn is om de halve dag een brandende zon op het dak van het schuurtje te hebben.

Zeker wanneer je het schuurtje gebruikt om vaak in te klussen is dit een belangrijk punt om over na te denken. In de zomer kan de temperatuur goed oplopen in de schuur. Dit komt omdat het schuurtje vaak is bekleed met zwart dakleer of EPDM en de ruimte binnen klein is. Deze ruimte is dus binnen de kortste keren opgewarmd. Daarbij is het zonde om je beste terrasplekje op te offeren voor een schuurtje.

Ga je een schuurtje bouwen aan de erfgrens, dan is het belangrijk om bij je gemeente na te gaan wat de richtlijnen en regels zijn. Een schuurtje bouwen aan de erfgrens hoeft geen probleem te zijn maar het kan wel. Zeker wanneer je buren hier niet op zitten te wachten.

Denk ook aan een eventuele overkapping aan je schuur. Als je dit van plan bent, zorg er dan voor dat hier ruimte voor is. Reken ongeveer 2,5 meter extra aan de voorkant. Dit heb je wel nodig voor een goede overkapping waar de regen niet direct onder kan slaan.

Tip #2: Schuurtje bouwen in de juiste grootte

De tweede tip is om eerst goed na te denken over het formaat. Dit heeft namelijk consequenties voor de rest van de tuin en de opbergcapaciteit. Maak je de schuur te klein, dan heb je te weinig plek voor je spullen. Maak je de schuur te groot dan gaat er onnodig veel plaats verloren van je tuin. Denk dus goed na over bijvoorbeeld de hoeveelheid gereedschap, kinderspeelgoed, terrasstoelen en tafels. Wellicht kun je een steigerhouten tafel en stoelen maken zodat die buiten kunnen blijven staan.

Hoe oud zijn je kinderen? Zijn de kinderen het huis uit en heb je alleen nog maar jullie eigen fietsen en wat gereedschap op te ruimen? Of gaan jullie binnenkort aan kinderen beginnen en moet je rekening houden met extra ruimte voor het speelgoed en fietsen. Kortom denk goed na over de grootte en de toekomst voor je het schuurtje gaat bouwen.

Tip #3: Kies het juiste ontwerp

Het juiste ontwerp, tja waar moet je dan aan denken. Denk bij het juiste ontwerp goed na over de vorm van het schuurtje. De meeste schuurtjes zijn natuurlijk vierkant maar is dat voor jou ook wel het makkelijkst. Vierkante schuurtjes nemen vaak veel plek in beslag. Soms leent de tuin zich wel voor een rechthoekige schuur die mooi aan de zijkant van de tuin staat. Hierdoor krijg je in de breedte meer ruimte. Zeker wanneer je zelf de schuur gaat bouwen kun je met de vorm nog alle kanten op. Bij een bouwpakket zit je vaak vast aan standaard maten.

Tip #4: Schuurtje bouwen met juiste materialen

Houten schuurtje bouwen of toch een van steen?

Tegenwoordig zijn er erg veel materialen waarmee je een schuurtje kunt bouwen. De meeste schuren in Nederland worden gebouwd van hout. Denk hierbij aan hardhout of geïmpregneerd tuinhout. Ook schuren van douglas hout zijn erg gewild. Dit komt omdat douglashout een mooie rode gloed heeft, een duurzame houtsoort is en goedkoper is dan hardhout. Ga je een schuurtje bouwen van vurenhout, dan ben je op korte termijn goedkoper uit. Echter is vurenhout minder duurzaam en ben je op de lange termijn dus duurder uit. Je zal de schuur eerder moeten vervangen.

Een tweede optie is een schuurtje bouwen van steen. Dit kan beter bij je wensen passen maar is duurder. Ga dus van te voren eerst goed na wat het doel is van de schuur. Ben je van plan om alleen gereedschap in op te bergen en te klussen. Of wil je er een nieuwe werkplek van maken. In het geval van bijvoorbeeld een werkplek kan het nodig zijn om de schuur goed te isoleren. Als isolatie belangrijk is, kies dan voor het metselen van de schuur.

Als je zelf kunt metselen dan kun je al snel €2000 euro uitsparen aan arbeidskosten. Ben je niet in staat om zelf te metselen dan ben je €2000 al snel kwijt voor de klus. Daar bovenop komt dan nog de aanschaf van de stenen. Zoals je waarschijnlijk al wel verwacht is een stenen schuur veel duurzamer dan een houten schuur.

Maak een duurzaam dak voor je schuur

Een duurzaam dak is essentieel voor het behoud van je schuur. Een schuurtje bouwen met een goed duurzaam dak zal voor veel plezier zorgen op de lange termijn. Het dak kun je van verschillende materialen maken.

Dak van golfplaten of dakplaten

De goedkoopste oplossing is een dak van golfplaten. Een golfplaat is gemaakt van polystyreen of acryl. Beide zijn geschikt voor op een dak. Het verschil zit in de duurzaamheid. Acryl is meer geschikt voor buiten gebruik en gaat langer mee dan polystyreen. Polystyreen herken je aan de blauwe kleur. Acryl is in de basis transparant. Beide golfplaten zijn ook in een andere kleur te bestellen.

Een ander optie is om te kiezen voor metalen dakplaten. Deze hebben de vorm en uitstraling van echte dakpannen maar niet de prijs. Je kunt de metalen dakpanplaten kopen in verschillende kleuren en vormen. De meest gekozen vorm is wel de dakplaten in de vorm van een dakpan.

dak van golfplaten of dakpanplaten

Een schuurtje bouwen met een dak van dakleer of shingles

Een schuurtje bouwen met een dak van dakleer of shingles is de meest voorkomende variant. Deze manier van dakbedekking wordt al jaren toegepast en is onder de duurzame dakbedekking de goedkoopste oplossing. Gemiddeld gaat een bitumen dak 15 jaar mee. Daarna krijgt het uitdrogingsverschijnselen en kan het gaan lekken. Je kunt het bitumen nog behandelen om het nog een paar jaar te rekken maar daarna moet het vervangen worden.

Een schuurtje bouwen met EPDM dak

Een duurzame oplossing voor het bekleden van je dak van de schuur, is het gebruik van EPDM. EPDM wordt vaak vergeleken met vijverfolie maar voor daken is het toch wel wat anders. Hoewel bitumen op het dak wordt gebrand zal EPDM worden gelijmd. EPDM staat erom bekend dat het makkelijk 25 jaar mee kan gaan. EPDM is de duurste maar ook de meeste duurzame vorm van dakbedekking.

Tip #5: Een schuurtje bouwen met of zonder vergunning?

In de meeste gevallen kun je een schuurtje bouwen zonder vergunning. Maar dat wil niet zeggen dat je hier niet naar moet kijken. Of er een vergunning nodig is voor het bouwen van een schuurtje is vooral afhankelijk van het formaat. Er kunnen nog meer zaken meespelen maar dit kan per regio of woonplaats verschillen. Ik kan je dus niet vertellen of in jouw specifieke geval er een vergunning nodig is. Dit zal je zelf moeten controleren. Je kunt dit controleren bij het omgevingsloket, de rijksoverheid en vaak ook bij je eigen gemeente.

Nogmaals in de meeste gevallen is het niet nodig maar zorg wel dat je het uitzoekt. Wanneer buren of andere bewoners last krijgen van jouw schuur en hier klachten over indienen, zal er altijd worden gecontroleerd of er een vergunning nodig is en of die aanwezig is. Houd ook rekening met het feit dat de regels kunnen veranderen. Wanneer de regels aangescherpt worden en je schuur niet meer voldoet aan de wettelijke norm voor vergunningsvrij zal je ook actie moeten ondernemen. Houd dit dus goed in de gaten.

Tip #6: Schuurtje bouwen op een fundering

Of je schuurtje een fundering nodig heeft, is afhankelijk van de eigen wensen en de ondergrond van de locatie. Ga je een stenen schuurtje bouwen dan is het verstandig om vooraf een fundering aan te leggen. Zonder fundering zal je stenen schuurtje wegzakken en zullen er scheuren ontstaan. Laat je in dat geval dus goed adviseren door een constructeur. Ga zelf niet aan de slag met constructieve berekeningen. De kans dat dit niet goed uitpakt is dan erg groot.

Wil je een houten schuurtje gaan maken dan kun je er ook voor kiezen om een betonnen bandjes te plaatsen in de grond. Kies dan betonnen bandjes van bijvoorbeeld 15×15 centimeter. Plaats deze waterpas op een aangetrilde ondergrond. Zorg dat de handjes iets boven grond uit komen. Dit zorgt ervoor dat onderste houten balken straks nooit in de vochtige grond liggen.

Tip #7: Denk goed na over de inrichting van je schuur

De kop zegt het al, denk goed na over de inrichting van je schuur. Maak als eerst je wensen en doelen van de schuur duidelijk. Dan is het eenvoudiger om de juiste indeling te kiezen. Ga je de schuur gebruiken voor je gereedschap en om in te klussen dan is het verstandig rekening te houden met een werkbank. Ga je een werkbank maken dan moet deze toegankelijk zijn en blijven. Continu spullen voor de werkbank zal zorgen voor veel irritatie. Denk van te voren ook goed na over eventuele stroompunten en waterleidingen. Het kan zijn dat je deze ook direct in je schuur wilt verwerken. Dan is het makkelijk om dit te doen voordat de fundering gestort wordt. Goede voorbereiding is het halve werk.

Tip #8: Bepaal van tevoren de kosten van de schuur

Elke verbouwing pakt achteraf duurder uit dan begroot. Dit is iets wat je niet wilt maar wat er in 90% van de gevallen toch gebeurd. Bepaal dus ook van tevoren wat je maximaal wilt uitgeven aan een schuurtje bouwen. En pas zo nodig hier ook de keuzes op aan. Zo heb je gezien dat je keuzes kunt maken in de verschillende vormen van dakbedekking en constructie.

De meest gekozen mogelijkheid in Nederland is een schuurtje bouwen van hout. Wil je bijvoorbeeld een klein houten schuurtje bouwen tegen de erfgrens of achterin je tuin dan ben je gemiddeld tussen de €800 en de €1500 kwijt. Denk hierbij aan een schuurtje van 2×2 meter.

Wil je net iets meer ruimte dan kom je tussen de €1500 en €3000 uit. Denk hierbij aan een houten schuurtje van 3×5 meter.

Wil je het nog luxer aanpakken, bijvoorbeeld met hardhouten deuren en ramen in een mooi kozijn dan ben je nog wat meer kwijt. Een luxe schuur van 5×6 meter gaat richting de €10.000. Ben je van plan om een gemetselde garage neer te zetten ga je richting de €25.000 à €30.000.

Tip #9: Zorg voor een goede afwerking

Een goede afwerking is essentieel voor het behoud van je schuur. Een goede afwerking is niet alleen mooi maar ook functioneel. Hierbij gaan we even uit van een houten schuur. Hardhout en geïmpregneerd hout zal onbehandeld wel even mee gaan. Alle andere houtsoorten zullen echt behandeld moeten worden. Denk hierbij aan beitsen of goed in de lak zetten. Dit zorgt voor een goede beschermlaag op het hout en voorkomt houtrot en vochtproblemen.

Tip #10: Zorg voor een goede bouwtekening!

Tot slot is het ook super belangrijk om te werk te gaan aan de hand van een goede, gedetailleerde bouwtekening. Een goede bouwtekening zorgt ervoor dat je niet verrast wordt tijdens de bouw en kan je een mooi eindresultaat geven. Daarbij kan het bouwen zonder bouwtekening zorgen voor veel problemen. Zoals tijdverlies door niet efficiënt werken, materiaalverlies door het maken van fouten en een onzeker eindresultaat.

Freds bouwtekeningen kopen

Bouwtekening Schuurtje Downloaden!

Koop DIRECT professionele bouwtekeningen van een schuurtje!

Druk op de knop hieronder en maak direct gebruik van de KORTING!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.