de steigerbuis kapstok

Een fantastische steigerbuis kapstok zelf maken! Bekijk nu de tips!

steigerbuis kapstok

Jij weet het zeker, jij wilt een steigerbuis kapstok!

In elk huis vind je er wel een, een kapstok. Het is vaak het eerste wat je ziet wanneer je bij iemand binnenkomt. Het is daarom ook wel leuk als je daar een eye-catcher hebt staan waar je trots op kunt zijn.

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende kapstokken te verkrijgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Een bijkomend probleem is dat je te maken hebt met de ruimte waar de kapstok moet komen. Elke kapstok heeft een andere maat en vaak past het toch niet helemaal lekker.

Een trendy variant is de steigerbuis kapstok. De steigerbuis kapstok kun je zelf maken of natuurlijk kopen. Maar wat is de beste keuze voor jou?

Bouwtekening steigerbuis kapstok

Het leukste is natuurlijk om een kapstok zelf te maken. Hierdoor kun je achteraf super trots zijn en is die helemaal naar jou smaak. Een kapstok van steigerbuis is zeer geschikt als doe-het-zelf project. De moeilijkheidsgraad is laag en je kunt hem maken zoals jij wilt.

Er zijn verschillende bouwtekeningen te vinden. Maar ze zijn niet allemaal kloppend of compleet. Zelf heb ik mijn kapstok gemaakt met een bouwtekening van Fred. Fred heeft een arsenaal aan bouwtekening voor elk project. Voor een kleine investering kun jij voor de rest van je leven aan de slag met bijvoorbeeld het maken van een kapstok, een steigerhouten bank of steigerhouten tafel.

Hoe maak je een steigerbuis kapstok?

Een steigerbuis kapstok maken is eigenlijk super eenvoudig. Als je iets van steigerbuis maakt heb je altijd te maken met een aantal onderdelen.

 • Steigerbuis
 • Steigerbuis koppeling
 • Steigerbuis accessoires
 • Steigerhout

Steigerbuis

Steigerbuizen zijn er in verschillende diameters te verkrijgen namelijk

 • 21,3 mm
 • 26,9 mm
 • 33,7 mm
 • 42,4 mm
 • 48,3 mm
 • 60,3 mm

De meest gebruikte diameter voor een kapstok is 26,9 mm of 33,7 mm. Veel dikker hoef je niet te gaan want steigerbuis is van zichzelf al sterk genoeg om het gewicht van alle natte jassen te kunnen dragen. Let wel op wanneer je langer dan één meter gaat. Gebruik dan een dikkere diameter of zet er een beugel tussen voor de stevigheid.

Steigerbuis koppeling

Je kent ze wel, de steigerbuis koppelingen. Deze koppelingen heb je nodig om de bochten en verbindingen te kunnen maken. Bij deze de meest gebruikte steigerbuis koppelingen.

steigerbuis kniestuk 90 graden

De steigerbuis kniestuk 90 graden wordt gebruikt om bochten te maken. Vooral bij kapstokken komt deze koppeling veel voor. Het kniestuk is ook te verkrijgen in een driepoot.

steigerbuis voetplaat

De steigerbuis voetplaat wordt gebruikt om je steigerbuis combinatie ergens aan vast te maken. Je kan hier bijvoorbeeld je kapstok mee aan de muur bevestigen. Of je kapstok bevestigen aan een kastje dat eronder staat.

t-stuk

Maak met steigerbuis t-stuk een haakse verbinding. Haakse verbindingen komen veel voor bij kapstokken. Het t-stuk is te koop in een korte en lange variant.

kruisstuk

Het kruisstuk wordt gebruikt om kruisverbindingen of haakse verbindingen te maken. Haakse verbindingen komen wat minder voor maar bij de wat uitgebreidere kapstokken is het wel een koppeling die je nodig kunt hebben.

haak

Tot slot natuurlijk de steigerbuis haak. Waar moet je anders je jas aan op hangen. Omdat de haken van hetzelfde materiaal zijn gemaakt als de steigerbuizen zijn deze haken super sterk. Je kunt er met gemak meerdere zware jassen aan hangen.

Accessoires voor steigerbuizen

Naast de steigerbuis koppelingen zijn er ook nog een aantal accessoires te verkrijgen. Deze heb je niet altijd nodig maar ze zijn erg handig voor een aantal toepassingen.

 • Zwenkwiel
 • Spanners met haak of knop
 • Buiskoppeling stelschroef
 • Afdekdop t.b.v. stelschroef
 • Buiskoppeling inbussleutel

Steigerhout

Natuurlijk tot slot het steigerhout zelf. Om de kapstok helemaal compleet te maken heb je natuurlijk steigerhout nodig. Gebruik dit bijvoorbeeld voor een plank bovenop. Of wat ook veel wordt gedaan is een kastje onder de kapstok. Het is allemaal mogelijk.

Welk gereedschap heb je nodig?

Voor het maken van een steigerbuis kapstok heb je niet heel veel gereedschap nodig. Een aantal dingen zijn toch wel erg handig.

Slijptol

Denk bijvoorbeeld aan een slijptol. Deze kun je gebruiken voor het op maat maken van de steigerbuizen. Dit kun je ook met een ijzerzaag doen maar dan ben je erg lang bezig. Zorg ervoor dat je na het slijpen de randen goed afbraamt, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Ook is het belangrijk om de steigerbuizen, zeker aan kant waar een afdekdop komt, recht te slijpen. Doe je dit niet dan krijg je een hele lelijke afwerking.

Inbussleutel

Wat nog meer noodzakelijk is, is een inbussleutel t.b.v. de stelschroef. Hiermee zet de je de koppelingen vast aan de steigerbuizen.

Boormachine en schroefmachine

Boor- en schroefmachine voor het bevestigen van de voetplaten. Wanneer je een hangende kapstok gaat maken moet deze natuurlijk ook opgehangen worden. Hier worden in de meeste gevallen de voetplaten voor gebruikt. In de voetplaten zitten vier gaten die kunt gebruiken voor de bevestiging.

Steigerbuis kapstok in verschillende kleuren

Steigerbuizen zijn tegenwoordig in verschillende kleuren te koop. De standaard variant is natuurlijk de gegalvaniseerde stalen buis. Deze heeft een zilveren kleur. De zilveren steigerbuis heeft een robuuste en industriele uitstraling.

Tegenwoordig is ook de zwarte steigerbuis erg in opkomst. Deze steigerbuizen zijn zwart gecoat en hebben een mooie uitstraling met steigerhout. De zwarte steigerpijp wordt veel gebruikt in de meubelbouw.

Download de juiste bouwtekening voor een steigerbuis kapstok

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een steigerbuis kapstok zelf kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je steigerbuis kapstok wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten steigerbuis kapstokken.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Steigerbuis Kapstok Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

 • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
 • Alle materiaallijsten
 • Kant en klare zaagplannen
 • Eenvoudige handleidingen
 • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.