Steigerhout kastje maken

steigerhout kastje

Steigerhout kastje is een mooi project om mee te starten voor een beginnende klusser. Het voordeel is dat er heel veel mogelijk is. Je kunt kastjes op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden maken. Het kan moeilijk zijn om een goed begin te vinden. Vaak blijf je lang nadenken over de beste aanpak of waar je het beste kan beginnen.

Op deze pagina vind je een bouwtekening van een steigerhout kastje. Naast de bouwtekening vind je ook een boodschappenlijstje en een zaagplan zodat je goed van start kan gaan. Deze bouwtekening is een voorbeeld. Er zijn nog heel veel andere bouwtekeningen verkrijgbaar zodat je altijd jouw gewenste steigerhout kastje kan maken.

Boodschappenlijstje voor steigerhout kastje

AantalMateriaalAfmetingLengte
20xSteigerhouten lat18x95mm2400 mm
1xMultiplex achterwand469 mm1894 mm
4xZwenkwiel met schroeven
3xLang scharnier met schroeven
1xGreep met schroeven
150xSpaanplaatschroeven 3,5 x 30 mm verzonken kop
40xSpaanplaatschroeven 3,5 x 50 mm verzonken kop
2xMagneet snapper op deur (optioneel)
bron: Gamma

Zaagplan en onderdelen voor steigerhout kastje

ItemAantalMateriaalAfmetingLengte
A10xSteigerhouten lat18x95mm475 mm
B25xSteigerhouten lat30x195mm350 mm
C3xSteigerhouten lat30x195mm250 mm
D15xSteigerhouten lat30x195mm720 mm
E4xZwenkwiel740 mm
F3xLang scharnier213 mm
G1xKistgreep540 mm
H1xAchterwand 4mm469 x 1894 mm
+/-150xSpaanplaatschroef3,5 x 30 mm
+/-150xSpaanplaatschroef3,5 x 50 mm
bron: Gamma

En nu aan de slag!

Stap 1 | Monteren van de zijkanten

De eerste stap is het maken van de twee zijkanten van de steigerhouten kast. Leg vijf planken(D) naast elkaar. Leg daar vervolgens drie keer onderdeel A haaks bovenop en schroef deze vast met schroeven 3,5 x 30. Pak hier geen langere schroeven voor want dan komen ze er aan de andere kant uit. Om straks eenvoudig de legplanken te kunnen monteren moeten de latten aan de beide zijkanten exact gelijk zitten. Houd hierbij de maten aan zoals op de tekening zijn aangegeven. Herhaal dit ook voor de andere zijkant.

zijkant

Stap 2 | Onder- en bovenkant

De volgende stap is het maken van onderkant en bovenkant van de smalle kast. Pak 5 planken (B) en leg deze naast elkaar bovenop twee planken (A). Schroef het geheel nu aan elkaar volgens de tekening. Herhaal dit vervolgens ook voor de bovenkant.

steigerhout kastje bodem en top

Stap 3 | Maak het geheel

Om nu een mooi geheel te krijgen is de volgende stap om alles aan elkaar te bevestigen. Zet de twee zijkanten op de lange zijde rechtop. Schroef de onder en bovenkant netjes vast aan de twee zijkanten. Zorg ervoor dat de kast met de voorkant op de grond ligt. Zo kun je eenvoudig door met de volgende stap.

steigerhout kastje monteren

Stap 4 | Maak de deur van het steigerhout kastje

steigerhout kastje deur

Stap 5 | Monteer de planken

De volgende stap is het monteren van de legplanken. Zet de kast rechtop en controleer of de latten waar de planken op geschroefd worden gelijk zitten. Leg de latten die dienen voor de planken op z’n plaats en schroef deze vast. Een schroef per plank is voldoende.

steigerhout kastje legplanken achterwand grepen en wielen

Stap 6 | Monteer de achterwand

Zorg ervoor dat de kast op de voorkant lig. Leg de multiplex plaat (achterwand) op de achterkant van de kast en schroef deze vast. Je kunt er ook voor kiezen om hier koploze spijkers voor te gebruiken. De kast heeft nu al een mooi geheel gekregen. Je zou de kast eventueel ook rechtop kunnen zetten. Het nadeel is dan wel dat die moet worden tegengehouden. Dus ben je alleen, leg de kast dan op de grond.

Stap 7 | Leg de laatste hand aan het steigerhout kastje

De laatste stap is het monteren van de deur en accessoires. Leg de kast op de achterkant en leg de deur er bovenop. Schroef de scharnieren vast aan de kast en aan de deur. Let hierbij op dat de deur precies evenwijdig ligt met de kast. Na het monteren van de scharnieren kan ook de groep en de wielen worden gemonteerd. Zet hem rechtop en je kast is klaar voor gebruik.

Je steigerhout kastje afwerken

Voor je de kast in gebruik neemt is het verstandig deze eerst helemaal op te schuren. Hiermee worden de ruwe delen en splinters verwijderd. Zeker wanneer je de steigerhout kast gaat gebruiken als kleidingkast, is dit verstandig.

Steigerhout is een vuren houtsoort met een open structuur. Het is dus heel belangrijk om deze te beschermen tegen vocht als je de kast buiten gaat plaatsen. Behandel de steigerhouten kast met beits of olie zodat de kast langer zijn mooie uiterlijk behoud.

Ben je op zoek naar nog meer bouwtekeningen voor een steigerhouten kastje?

Zoals ik al eerder aangaf zijn er heel veel varianten van een steigerhouten kastje mogelijk. Wil je meer leuke ideeën zien, kijk dan snel verder naar de 10.000 bouwtekeningen van Fred Schouten. Deze gebruik ik zelf ook en zijn een grote aanbeveling!


freds bouwtekeningen

Begin direct met klussen!

Bouwtekeningen voor het leven!

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.