wat is steigerhout

Steigerhout, wat is het precies voor houtsoort?

Steigerhout is een houtsoort die valt onder de familie van het vuren hout. Een steigerhouten plank heeft grove vezels waardoor het een elastische houtsoort is die makkelijk te bewerken is. Daarbij zorgt het voor een ruwe stoere uitstraling. Steigerhout is afkomstig van de naaldboom. De naaldboom wordt in de lengte doorgezaagd. Hierdoor ontstaan de steigerhouten planken van maximaal 5 meter lang. Steigerhouten planken zijn verkrijgbaar in lengtes van 5 meter, 4 meter, 3 meter en soms korter.

Welke eigenschappen heeft steigerhout?

Steigerhout heeft de eigenschap om door te buigen. Hierdoor zijn ze ideaal voor het gebruik op de steigers. Bouwvakkers kunnen er overheen lopen zonder dat het hout breekt. Daarnaast zijn de steigerhouten planken goed bestand tegen weersinvloeden. Dit zorgt ook direct voor een mooi assortiment aan verschillende varianten.

Verschillende soorten steigerhout

Er zijn verschillende soorten steigerhout te krijgen in de winkels en groothandels. Deze houtsoort is ideaal geschikt voor verschillende soorten bewerking. Steigerhout is te koop waarbij er verschillende bewerkingen  zijn uitgevoerd en waarbij dat nog niet gedaan is. Op deze manier heb je de keus om zelf bepaalde bewerkingen uit te voeren voor een eigen smaak. Lees hieronder uit welke varianten je kunt kiezen.

Verweerd steigerhout

Verweerd steigerhout is al is blootgesteld aan verschillende weersinvloeden. Vaak zijn deze steigerhouten planken ook gebruikt in de bouw. Hierdoor krijgt het hout een verweerde uitstraling. Verweerd steigerhout wordt vaak gebruikt om houten tuinmeubelen te maken. Deze variant is uitermate geschikt omdat het al heeft gewerkt. Meubels blijven zo dus in originele staat.

Douglas Steigerhout

Douglas hout wordt vaak gebruik als vervanger van steigerplanken. Deze houtsoort is ook vurenhout maar heeft een langere levensduur dan steigerhout en is daardoor prima geschikt. Douglas steigerplanken hebben een mooie rode gloed van nature. Wanneer ze buiten worden blootgesteld aan weersinvloeden zullen ook deze steigerplanken een verweerde uitstraling krijgen.

Nieuw Steigerhout

Nieuw steigerhout is nog niet behandeld en nog niet blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Het is zeer geschikt om meubels te maken voor binnen. Denk hierbij aan een salontafel, kast of bed. Natuurlijk kun je deze variant ook buiten gebruiken. Maar je zult zien dat het hout binnen een jaar gaat verkleuren. Wil je dat het mooie lichte hout in zijn orginele staat blijft dan zul je het hout moeten behandelen.

Vintage steigerhout

Vintage steigerhout is bewerkt zodat het de look heeft van steigerhout dat al jaren buiten in de bouw gebruikt is. Deze steigerhouten planken zijn vaak bewerkt door er een dun cementlaagje op aan te brengen. Daarna zijn de planken geborsteld en geschuurd. Voordat deze bewerking wordt gedaan worden de steigerhouten planken eerst gedroogd tot ongeveer 20% vocht. Het grote voordeel is dat de planken niet meer werken en je ze dus direct kunt gebruiken.

Waarom zou je kiezen voor steigerhout?

Steigerhout is perfect houd om meubels mee te maken. Je kunt zoals hierboven is beschreven verweerd of vintage planken pakken zodat je geen last hebt van werkend hout. Je meubels blijven op die manier in originele staat. Daarnaast is steigerhout een erg zachte houtsoort wat het makkelijk maakt om het te bewerken. Je kunt het hout eenvoudig schroeven zagen en schuren. Maak dus van steigerhout je persoonlijke kast, bureau of salontafel.

Bouwtekeningen

Wil je te gekke meubels maken voor in je achtertuin of binnen in je huis dan is het makkelijk om daar een bouwtekening voor te gebruiken. Zelf gebruik ik de bouwtekeningen van Fred. Deze bouwtekeningen vertellen mij stap voor stap wat ik moet doen. Daarnaast heeft hij een materiaallijst bij elke bouwtekening zodat ik direct met een compleet boodschappenlijstje naar de bouwmarkt kan gaan. Voor de verduidelijking heeft Fred ook nog afbeeldingen bij de bouwtekeningen zitten zodat ik goed kan zien wat het eindresultaat moet worden en waar ik op moet letten.


freds bouwtekeningen

Begin direct met klussen!

Bouwtekeningen voor het leven!

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.