steigerhouten tafel maken

Steigerhouten Tafel Maken Met Bouwtekening

Een steigerhouten tafel maken is tegenwoordig een erg populair doe-het-zelf project. Steigerhouten tafels hebben een robuuste uitstraling, zijn goedkoop en gaan lang mee. Daarnaast zijn ze zeer geschikt voor buiten, mits je met een aantal dingen rekening houdt.

Je ziet steeds vaker dat steigerhout wordt gebruikt in de tuin en in het huis voor het maken van meubels. Steigerhout leent zich er perfect voor om er een tafel van te maken. Steigerhout heeft namelijk de perfecte eigenschappen om een sterke tafel van te maken.

Zoek je een bouwtekening om een steigerhouten tafel te maken, lees dan snel verder. Bouwtekeningen zijn erg makkelijk om te hebben als je een steigerhouten tafel gaat maken. Een bouwtekening begeleid je stap voor stap naar een mooi eindresultaat.

Het zorgt er ook voor dat je niet onnodig hout aan het verspillen bent. Doordat je vooraf al weet waar je aan gaat beginnen en hoe je dit aan gaat pakken zorg je ervoor dat je enkel en alleen de hoeveelheid hout gebruikt die je nodig hebt.

Er zijn erg veel bouwtekeningen te vinden op het internet maar de meeste zijn waardeloos of incompleet. In dit artikel ga ik je vertellen waar je een goede betrouwbare bouwtekening kunt vinden. En ik zal je stap voor stap vertellen hoe je het beste een steigerhouten tafel kunt maken.

Stap #1: Afmetingen bepalen

afmeting steigerhouten tafel maken

De eerste stap is het bepalen van de afmetingen. Om dit te bepalen is het verstandig om te kijken naar de afmetingen van je tuin. Heb je een locatie waar je steigerhouten tafel kan staan? Staan daar al meer meubels of vaste delen waar je rekening mee moet houden?

Ga je een steigerhouten tafel maken dan is het ook te verstandig te kijken naar de stoelen. Heb je al stoelen staan die je gaat gebruiken of ga je zelf nog stoelen kopen. Of ga je misschien zelf steigerhouten stoelen maken? Zorg dat je vooraf weet waar je aan begint en wat je wensen zijn.

Bij het maken van een steigerhouten tafel moet je rekening houden met de lengte van de personen die hier het vaakst aan zitten. Gemiddeld heeft een eettafel een hoogte tussen de 75 en 80 centimeter. Waarbij een lagere tafel vaker de voorkeur heeft.

Heb je al stoelen staan met armleuningen? Meet dan de hoogte op van de armleuningen op en maak de onderkant van de tafel ongeveer 2 cm hoger dan de armleuningen. De stoelen moet je vaak nog optillen om aan te schuiven. Dit gaat heel moeilijk als je er net een halve centimeter onder het tafelblad zit.

Stap #2: Bouwtekening steigerhouten tafel maken

bouwtekening-steigerhouten-tafel-maken

Steigerhouten tafels kun je op heel veel verschillende manieren maken. Ook de werkwijze hoe je een tafel in elkaar zet kan ontzettend verschillen. Het is daarom zo belangrijk om een bouwtekening te hebben voor je begint. Een bouwtekening geeft je inzicht in hoe je jouw project gaat maken en welke stappen je gaat ondernemen.

Het grote probleem met bouwtekeningen is dat ze enorm verschillen en vaak vol fouten zitten. Er zijn veel bouwtekeningen online te vinden maar deze zijn vaak slecht van kwaliteit of onvolledig.

Zelf ben ik aan de slag gegaan met de bouwtekeningen van Fred Schouten. Fred heeft een pakket ontwikkeld met daarin 10.000 bouwtekeningen voor al jouw projecten. Wil je een steigerhouten tafel maken dan is dit pakket precies wat je zoekt.

Projecten duren vaak langer dan je gepland had en eindigen vaak in een teleurstelling. Dit komt omdat de werktekeningen op internet vaak belangrijke informatie missen. Met het bouwtekeningen pakket van Fred is dit verleden tijd. Fred levert meer dan 10.000 bouwtekeningen die elk zijn voorzien van een duidelijke handleidingen en materiaallijst.

Stap #3: Steigerhouten tafel maken met het juiste gereedschap

Bij elke klus is het juiste gereedschap het halve werk. Wanneer je niet het juiste gereedschap hebt kun je uren tijd kwijt zijn zonder dat dit nodig is. Wil je een steigerhouten tafel maken dan is het kiezen van het juiste gereedschap een must.

Zorg dat het volgende gereedschap klaar ligt:

Stap #4: Zaag alle delen op maat

steigerhouten tafel maken

Het werkt super fijn als je alle delen al op maat gezaagd hebt. Je hebt namelijk alle onderdelen al klaar liggen en hoeft ze alleen maar te monteren. Bij een goede bouwtekening is ook een zaaglijst aanwezig. Met deze zaaglijst kun je naar de bouwmarkt gaan en vragen of het hout op maat gezaagd kan worden. De meeste bouwmarkten zoals de Gamma, Praxis en Hornbach zagen tegenwoordig je hout gratis op maat.

Ga je zelf alles op maat zagen dan is het belangrijk om goed te letten op een aantal zaken. Zorg altijd voor een scherp zaagblad. Een scherp zaagblad zorgt voor schone zaagsneden dus met minimale splintervorming. Haal de zaag er rustig doorheen zodat het blad zijn werk kan doen. Doe dit ook niet te langzaam want dan krijg je brandplekken.

TIP: Heb je gelijke delen te zagen dan is het verstandig gebruik te maken van een aanslag. Zo zijn alle delen dezelfde maat en kun je de planken mooi monteren.

Stap #5: Monteer alle delen aan elkaar

Het monteren van de planken is een belangrijk onderdeel. Je moet ervoor zorgen dat de planken goed en sterk gemonteerd zijn. Je doet dit door gebruik te maken van de juiste schroeven. De schroeven die je het beste kunt gebruiken voor het werken met steigerhout, zijn zelfborende schroeven.

Let er bij het vastschroeven goed op dat alle delen gelijk zitten. Een tafel moet natuurlijk recht en vlak zijn. Om kieren en bollingen te voorkomen moeten alle delen recht gezaagd zijn en moeten alle planken recht tegen elkaar aan liggen.

Hoe krijg je de planken tegen elkaar aan?

Veel doe-het-zelvers lopen tegen het probleem aan dat er kieren komen tussen de planken die tegen elkaar aan bevestigd. Dit komt omdat hout een natuurlijk product is. Er zit namelijk verschil zit tussen de verschillende planken.

Om ervoor te zorgen dat alle planken een rechte kant hebben worden planken vaak door een diktebank geen gehaald. Een diktebank haalt een paar millimeter van het hout af. Dit zorgt voor een recht eindresultaat. Het is ook mogelijk om de planken eerst langs de zaagtafel te halen. Zaagtafel zijn ook zeer geschikt om een rechte verbinding te krijgen tussen de beide planken.

Stap #6: Steigerhouten tafel maken en dan afwerken

Tot slot is het belangrijk om de steigerhouten tafel goed af te werken. Zeker wanneer je steigerhout buiten gaat zetten wil je dit goed behandelen. Als je verweerd steigerhout ook mooi vind is dat ook geen probleem want steigerhout is daar geschikt voor. Echter zal je ook van de tafel gebruik maken. Er kunnen kringen en vetvlekken op komen. De enige mogelijkheid om bij de vlekken bij een onbehandelde tafel te verwijderen is door de tafel opnieuw te schuren.

Heb je een gat in je steigerhouten tafel? Wat kun je het beste doen?

Steigerhout is natuurlijk een zeer ruwe houtsoort. Dit zorgt ervoor dat je hout nooit helemaal netjes is. Het hout kan ongelijk zijn of gaten bevatten. Het zou zonde zijn om de volledige plank of misschien wel tafelblad te vervangen.

Je kunt er ook voor zorgen dat je alleen het hout plaatselijk weer netjes maakt. Doe dit bijvoorbeeld met een houtvuller op kleur. Zo zijn er houtvullers te koop voor kleuren zoals vuren, beuken, eiken, licht eiken ect.

Succesvol een steigerhouten tafel maken?

In dit artikel heb je een aantal tips kunnen lezen voor het maken van een steigerhouten tafel. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je steigerhouten tafel wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Freds bouwtekeningen kopen

Bouwtekening Steigerhouten Tafel Downloaden?

Koop DIRECT professionele bouwtekeningen van een steigerhouten tafel!

Druk op de knop hieronder en maak direct gebruik van de KORTING!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.