tafel maken

Tafeltje maken, hoe doe je dat? + bouwtekening

tafeltje maken

Wil je zelf een tafeltje maken? Wat gaaf! In dit artikel ga ik jou helpen met een duidelijk stappenplan en handige tips.

Een tafel is één van de meest gebruikte meubels in je huis. Er zijn ook ontzettend veel verschillende soorten tafels. Denk aan een eettafel, salontafel, bijzettafel, werktafel of klustafel.

Iedereen heeft wel een stevige tafel in zijn huis staan die veel gebruikt wordt. ’s Morgens en ’s avonds eet je lekker aan tafel en in de middag ben je misschien met je laptop aan het werk aan je eettafel.

Het is daarom enorm belangrijk dat een tafel voldoet aan de eigenschappen die passen bij zijn functie. Een eettafel moet een stevige tafel zijn met de juiste hoogt om lekker aan te kunnen eten en moet je makkelijk kunnen schoonmaken.

Waarom zelf een tafeltje maken?

Waarom zou je zelf een tafeltje maken als je deze ook in de winkel kunt kopen? Nou heel simpel: het bespaart je heel veel geld! Een tafel zelf maken is altijd veel goedkoper dan een tafel kopen in de winkel.

Het enige wat je moet doen is het investeren van tijd en materiaal. Als je dat niet erg vind is het veel slimmer om een tafeltje te maken dan er één te kopen.

Bij tafels uit de winkel wordt de prijs opgeschroefd door fabriekskosten en marges. Want ook de verkopers moeten er aan verdienen.

Naast dat je veel geld kunt besparen door de tafel zelf te maken is het ook fijn de tafel helemaal naar eigen wens te maken.

In de winkel ben je altijd afhankelijk van het assortiment wat er staat. Misschien zie je een hele mooie tafel staan maar valt te prijs weer tegen. Het zou dan zonde zijn dat je een goedkopere tafel moet kopen en dat die niet helemaal naar wens is.

Zelf een tafeltje maken is dan veel slimmer om voor te kiezen. Je kunt dan alle onderdelen en maten van de tafel kiezen zonder dat je daar heel veel extra voor moet betalen.

Stappenplan tafeltje maken

Stap 1: Waarom wil je een tafeltje maken?

Dat je nu een tafeltje zelf gaat maken is wel duidelijk. Maar wat wordt de functie van de tafel? Dit is erg belangrijk om over na te denken. Een eettafel moet je anders maken dan een salontafel.

Bepaal dus vooraf goed wat de functie wordt van de tafel. Dan weet je bijvoorbeeld ook dat je een voor stevige hoekverbindingen moet gaan of bijvoorbeeld een mooi dik blad.

Stap 2: Locatie van het tafeltje?

De locatie van de tafel is erg belangrijk. Dit heeft ermee te maken dat je al na kunt denken over het formaat. Je hebt ook te maken met het formaat van de andere meubels in de woonkamer.

Zorg dat je voldoende loopruimte overhoud tussen bijvoorbeeld je salontafel en tv meubel. Ga je een eettafel maken is het weer belangrijk dat je voldoende ruimte overhoud om je stoelen fatsoenlijk naar achter te kunnen schuiven.

Een andere reden waarom je de locatie al moet weten is omdat je rekening moet houden met het zonlicht.

Als je een tafeltje neer gaat zetten wat heel de dag in de zon staat, dan moet het hout daar wel tegen bestand zijn. Zeker als zonlicht door het glas komt kan het de oppervlakte van je tafel goed opwarmen waardoor het hout erg gaat werken.

Stap 3: Wat voor soort tafeltje maken?

Bepaal vooraf ook wat voor soort tafeltje je gaat maken. Elke soort tafel heeft weer zijn eigen functie.

3.1 Salontafel maken

Als je op de bank een lekker bakje koffie aan het drinken bent, is een salontafel onmisbaar. Je kunt er je drinken op kwijt of gezellig maken met een bosje bloemen. Bijna iedereen heeft wel een salontafel in huis.

Tegenwoordig kun je bijna van alles wel een salontafel maken. Je hebt ze rond, vierkant, van hardhout, mangohout of spaanplaat. Een salontafel maken is ook een van de makkelijkste klussen om zelf te doen.

Een salontafel bestaat vaak uit twee onderdelen, namelijk een blad en poten. Deze twee kun je naar eigen wens gaan aanpassen.

Ga je een stevige salontafel maken dan ben je vast op zoek naar salontafel ideeën. Kijk hiervoor eens op Pinterest of Instagram voor leuke ideeën. 

tafeltje maken

3.2 Bijzettafel maken

Een bijzettafel is erg makkelijk om je bijvoorbeeld je glaasje fris op te zetten. Een bijzettafel maken van hout is net als een salontafel maken erg eenvoudig. Een bijzettafel is te maken in verschillende houtsoorten zoals steigerhout en mangohout.

Een ander idee is om een bijzettafel voor buiten zelf te maken. Heb je een leuke lounge set buiten staan dan is het ook makkelijk om daar een bijzettafel voor buiten naast te hebben staan. Ook dit is goed zelf te maken van bijvoorbeeld steigerhout.

Vind je het ook leuk om nog meer natuurlijke producten te verwerken in je bijzettafel, denk dan eens aan een bijzettafel met een boomstamblad.

3.3 Hobbytafel maken

Ben je vaak als hobby dingen aan het maken, dan is het leuk om ook een hobbytafel te maken. Een hobbytafel is een tafel waar je makkelijk aan kunt werken. En een plek waar je alles dat betrekking heeft op je hobby kunt opbergen.

Een hobbytafel heeft vaak een lamp die goed helder licht geeft en goed kunt bewegen over je hobbytafel.

Als je niet veel ruimte hebt maar toch lekker wilt hobbyen dan kun je ook nog kiezen voor een inklapbare hobbytafel.

Zoals je ziet is er erg veel mogelijk!

3.4 Tuintafel maken

Ja een tuintafel, wie heeft hem tegenwoordig niet staan. Een tuintafel maken is ook een klusje wat je prima zelf kunt doen. Ook voor de beginnende klusser is een tuintafel maken een fluitje van een cent.

Een tuintafel zelf maken kun je op verschillende manieren doen. Denk aan een tuintafel maken van balken of een tuintafel maken van steigerhout. Deze kun je mooi naast je steigerhouten tuinbank zetten.

Wil je toch liever een hardere houtsoort dan is een tuintafel van Douglas of Eiken een goed idee. Een robuuste tuintafel is steeds meer van deze tijd.

Het tafelblad van een tuintafel kun je ook anders maken dan het frame. Je kunt bijvoorbeeld een steigerhouten tuintafel maken met een tafelblad van Douglas of Eiken. Een eiken tafelblad is toch goedkoper dan een volledig Eiken tafel

Stap 4: Van welk materiaal ga je het tafeltje maken

Voordat je aan de slag gaat met je tafeltje is het belangrijk goed uit te zoeken welk hout je wilt gebruiken. Ik heb drie voorbeelden voor je.

4.1 Steigerhouten tafeltje maken

Een steigerhouten tafeltje maken is tegenwoordig erg trendy. Steigerhout is een robuuste houtsoort wat relatief goedkoop geprijsd is. Daarnaast is steigerhout makkelijk te bewerken omdat een zachte houtsoort is.

Een steigerhouten tafeltje maken kun je prima zelf. Kleed je tuin aan met een steigerhouten tafeltje buiten naast je tuinset of zet je steigerhouten tafeltje binnen naast de bank.

Wat ook veel mensen doen is alleen een tafelblad maken van steigerhout. Dan heb je toch een robuuste afwerking door het steigerhout maar heb je niet een heel steigerhouten blok staan.

4.2 Eiken tafel maken

Een eiken tafel maken behoort ook tot de mogelijkheden. Eiken is een hele harde houtsoort die goed bestand is tegen weersinvloeden. Eikenhout heeft een mooie robuuste natuurlijke uitstraling.

Je hoeft natuurlijk niet de volledige tafel in eiken te maken. Een tafel met alleen een eiken blad is net zo mooi. Combineer dit bijvoorbeeld met mooie zwarte poten voor een mooi eindresultaat.

Daarna kun je de eiken tafel behandelen met een beits, olie of lak.

4.3 Tafel maken van pallets

Tegenwoordig wordt een tafel ooksteeds vaker gemaakt van pallets. Er wordt steeds meer online besteld dus er zijn ook steeds meer pallets in omloop.

Een pallet is gemaakt van vuren hout en makkelijk te bewerken. Het hout van een pallet is dus ideaal voor het maken van een tafel.

Stap 5: Zelf een bouwtekening maken voor je tafeltje

5.1 Zelf een tekening maken voor je tafeltje

Als je hebt gekozen waar de tafel moet komen te staan en je weet welk materiaal je wilt gebruiken kun je aan de slag met een bouwtekening. Een tekening is belangrijk en mag niet onderschat worden.

Het leukste is om zelf de bouwtekening te maken. Een bouwtekening maken is alleen best moeilijk. Je moet bijvoorbeeld goed weten welke houtverbindingen er mogelijk zijn en hoe je stevige constructies maakt.

Zeker bij het maken van een tafel is stevigheid erg belangrijk.

Teken de tafel zelf uit op een bouwtekening en schijf de juiste maten erbij. Let hier goed op dat de maten kloppend zijn.

5.2 Kies voor zekerheid! Kies voor een professionele bouwtekening

Als je nog nooit een bouwtekening gemaakt hebt is het verstandig een bouwtekening te downloaden. Er zijn veel bouwtekening op internet te vinden dus dat is geen probleem.

Waar je wel op moet letten is dat een bouwtekening download die goed van kwaliteit is en waarbij alles klopt. Ik adviseer de bouwtekening van Fred Schouten. Voor een kleine vergoeding hebt je duizenden bouwtekeningen tot je beschikking.

En dit zijn allemaal bouwtekeningen die van A tot Z kloppen en gecontroleerd zijn. Hier hoef je dus niet bang te zijn voor een miskoop.

tafeltje maken

Een professionele bouwtekening is gewoon erg belangrijk en het scheelt jou heel veel tijd en geld.

Het scheelt je tijd omdat je nooit meer hoeft te zoeken naar een goede bouwtekening. Plus je doet stap voor stap wat er op de bouwtekening staat waardoor je het meest efficiënt werkt en geen fouten maakt. En er daarmee dus ook geen materiaal verloren gaat.

Stap 6: De voorbereiding

Nu je het hele plan op orde hebt kun je gaan beginnen met voorbereidingen. Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze. En dat geldt ook bij een tafel maken.

Ben je niet goed voorbereid dan kun je halverwege stoppen om spullen te gaan halen.

Werk je met de bouwtekeningen van Fred dan heb je ook de beschikking over een materiaal- en zaagplan.

6.1 Materiaal

Zorg ervoor dat je al het materiaal in huis haalt. Ga eerst op stap voor het hout en ander materiaal. Pak je zaagplan erbij en laat alles op maat zagen of doe dit zelf. Zo heb je een bouwpakket waar je direct mee aan de slag kan.

6.2 Gereedschap

Pak al het gereedschap wat je nodig hebt. Denk hierbij aan een

Stap 7: Aan de slag met dat tafeltje maken

Yes, je kunt aan de gang. Pak nu de bouwtekening erbij en begin met de eerste stap. Bouw zo verder aan je tafeltje en maak er iets moois van.

Denk eraan, je kunt er alles van maken zoals je zelf wilt. Zoek gewoon een bouwtekening uit die het meest in de buurt komt.

Stap 8: Afwerking

Tot slot is het belangrijk dat je het tafeltje goed gaat beschermen. Zeker wanneer de tafel veelvuldig gebruikt gaat worden.

Schuur de tafel goed op zodat de oppervlakte mooi glad wordt. Zet daarna de tafel in de beits, lak of olie voor een goede beschermlaag.

Kies bij lakken altijd voor een blanke lak als je de nerven en houtstructuur wilt blijven zien.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Lees ook: Vuurtafel maken
Lees ook: Picknicktafel met losse banken maken
Lees ook: Picknicktafel Steigerhout maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.