

Zelf een vogelhuisje maken, hoe leuk is dat! Het is een geweldige activiteit om samen met je kinderen te doen. Daarnaast is het eindresultaat ook een leuke aankleding voor je tuin en kun je binnenkort bezoek verwachten.
Je wilt een vogelhuisje maken, maak waar moet je dan allemaal rekening mee houden. Mag je een vogelhuisje zomaar ergens ophangen? En is elk vogelhuisje wel geschikt voor elke vogel? Deze er nog meer vragen zal ik op deze pagina voor je beantwoorden.
Begin altijd met een goede bouwtekening!
Een goede bouwtekening is essentieel voor een goed eindresultaat. Bouwtekeningen zijn er in verschillende soorten en maten maar ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze moeten duidelijk, simpel en volledig zijn. Wil jij het mooiste vogelhuisje maken van de straat? Dan begint dat bij een goede bouwtekening.
Bouwtekeningen op internet zijn er in overvloed. Zeker op dit onderwerp zie je heel veel voorbij komen. Maar ze zijn lang niet allemaal duidelijk, simpel en volledig. In tegendeel, vaak ben je uren kwijt aan het doorzoeken van het internet.
Zelf gebruik ik de bouwtekeningen van Fred. Fred Schouten is een ervaren doe-het-zelver die continu tegen het probleem aan liep dat hij geen complete bouwtekening had van zijn project. Hij heeft al zijn frustratie omgezet in een fantastisch pakket met meer dan 10.000 bouwtekeningen. Genoeg om heel je leven vooruit te kunnen met klussen.
Fred heeft ook meerdere bouwtekeningen van vogelhuisjes. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan snel de website van Fred om hier nog meer informatie te krijgen.
Stap #1 Voor welke vogels wil jij een vogelhuisje maken?
Een vogelhuisje maken is voor iedereen weggelegd. Maar kun je voor elke vogel zomaar een vogelhuisje maken? Het antwoord is nee. Elke vogel heeft zo zijn eigen wensen en behoefte. Bepaal dus eerst welke vogels je in de tuin wilt ontvangen.
Nog belangrijker is om te bepalen of die vogels wel in jouw omgeving voorkomen. Het zou jammer zijn om een vogelhuisje te maken voor een vogel die niet in jouw omgeving voorkomt. Dan zal je vogelhuisje altijd leeg blijven. Bepaal dus eerst of je in de stad, op het platteland of in een bosrijkgebied woont. In elk gebied komen weer andere vogels voor.
Wanneer je dit bepaald hebt wordt de groep vogels die schikt zijn weer wat kleiner.
Stap #2 Waar kun je het beste jouw vogelhuis hangen?
De locatie is super belangrijk. Eigenlijk nog belangrijker dan hoe het vogelhuisje gemaakt is. Hangt het deze niet op de juiste plek dan zullen daar ook geen vogels in gaan nestelen. Denk bij de juiste locatie goed na over de aanvliegroute van vogels.
De aanvliegroute is voor elke vogel anders. De ene vogel houdt van een vrije aanvliegroute en de andere vogel vind het prettig om een beschut huisje te hebben met takken voor de deur.
Hang het vogelhuisje nooit in de volle zon. Als je logisch nadenkt spreekt dit wel voor zich. Zeker in hoog zomer kan de temperatuur binnenin enorm oplopen. Dit is niet goed voor de eitjes en net geboren vogeltjes. Vogelhuisjes moet tevens ook een beschut plekje zijn.
Het is heel erg leuk om de nieuwe bewoners te bekijken vanuit je steigerhouten loungebank of steigerhouten hoekbank.
Stap #3 Heeft jouw vogelhuisje ook nog onderhoud nodig?
Iets waar veel mensen niet over nadenken is het onderhoud van een vogelhuisje. Een vogelhuisje heeft niet heel veel onderhoud nodig maar moet wel worden schoon gehouden. Wij als mensen vinden het ook niet prettig om in een vies huis te verblijven. Dit zelfde geld voor vogels.
De meeste vogels hebben in de lente hun broedseizoen en brengen hun kleintjes daarna groot. Na de zomer zijn zullen de vogels weer uitvliegen en tref je vaak een leeg vogelhuisje aan. Dit is het moment om het vogelhuisje van de muur te halen en schoon te maken.
Zorg er dus voor dat je een vogelhuisje maakt die je altijd open kunt maken. Doe je dit niet dan zal je er weinig plezier van hebben. Doe deze schoonmaak in september of oktober.
Maak het huisje open en maak het helemaal schoon. Haal alle viezigheid eruit en maak het huisje schoon met kokend water. Gebruik in geen enkel geval schoonmaakmiddelen of chemicaliën. Dit is erg gevaarlijk voor de nieuwe bewoners.
Hang het vogelhuisje na de schoonmaak weer terug op zijn plek. Nu kunnen volgens het huisje ook gebruiken als slaapplek of plek om te overwinteren.
Stap #4 Hoe hang je jouw vogelhuisje op?
Bij het vogelhuisje maken moet je ook goed nadenken over de manier van ophangen. Hoe het vogelhuisje wordt opgehangen is erg belangrijk omdat dit stevig moet zijn. Vogels zijn niet zwaar dus qua gewicht valt het wel mee. Het is wel super belangrijk om een huisje zo op te hangen dat deze niet gaat wiebelen. Jij woont ook niet graag in een schommelend huis.
Hang een vogelhuisje dus nooit aan een ketting of een draad. Zeker bij het aanvliegen kan het huisje dan gaan schommelen. Dit zorgt voor stress bij de volgens die zich in het huisje bevinden.
Het gebruik van haakjes wordt erg aanbevolen. Zo kunnen de huisjes er niet af vallen en blijven ze er voor een lange tijd hangen. Maak ook altijd gebruik van 2 haakjes in plaats van één. Natuurlijk gaat een vogelhuisje op één haak ook schommelen en dan willen we niet.
Probeer ook altijd een vogelhuisje aan een stevige achtergrond te bevestigen. Denk hierbij aan een muur of stevige boom. Vaak worden vogelhuisjes aan schuttingen gehangen. Dit geeft een mooie aankleding maar wat mensen vaak vergeten is dat schuttingen kunnen wiebelen en schudden. Zeker bij een harde wind, en dat is juist het moment dat vogels onderdak zoeken.
Stap #5 Welke houtsoort gebruik je voor het vogelhuisje maken?
Een vogelhuisje maken is super leuk maar je moet wel weten waar je moet beginnen. Het bepalen van het materiaal is een goed begin. De meeste mensen maken een vogelhuisje van hout en dat is ook de juiste keuze. In elk geval moet een vogelhuisje gemaakt worden van natuurlijke materialen. Aluminium wordt ook nog wel eens gebruikt maar dat zie je vaker in volières terug. Vogels leven in de natuur en zijn ook op zoek naar natuurlijke huisvesting.
Het feit dat je iets maakt van hout is voor vogels al voldoende. Voor jou is het verstandig om te kijken naar welke houtsoort. Kies in elk geval voor een houtsoort die lang mee gaat. Denk hierbij aan eiken of beuken hout. Deze houtsoorten zijn beter bestand tegen weerstinvloeden. Je hebt hiermee dus het langste plezier van je vogelhuisje.
Om het hout goed te beschermen is het ook nog verstandig om je vogelhuisje te lakken of beitsen. Doe dit vooral aan de buitenkant. Gebruik hierbij beits of lak die ademend is. Dit zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen. Dit is nodig omdat het anders erg vochtig gaat worden binnenin het vogelhuisje. Met schimmelvorming en mijten tot gevolg.
Wat tegenwoordig ook veel wordt gedaan is het hout inwrijven met natuurlijke zonnebloemolie. Dit trekt in het hout en geeft toch een beschermlaag.


Bouwtekeningen Nodig?
10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden
- Meer dan 10.000 bouwtekeningen
- Alle materiaallijsten
- Kant en klare zaagplannen
- Eenvoudige handleidingen
- Inclusief meerdere bonussen


Mijn naam is John. Ik heb in mijn leven twee grote hobby’s, namelijk met m’n handen mooie dingen maken en op mijn computer bezig zijn. Ik heb heel mijn leven in de bouw gewerkt en in mijn vrije tijd ben ik in mijn klusschuur te vinden. Daar maak ik leuke dingen voor familie en vrienden. Ik begon veel vragen te krijgen over hoe ik klussen zou aanpakken. En daar is mijn idee voor deze website geboren.