vuurtafel maken

Vuurtafel maken in 21 duidelijke stappen!

Een vuurtafel maken is toch de droom van elke man. Het idee dat je ’s avonds lekker buiten zit met je vrienden en je kan zeggen dat je die coole vuurtafel helemaal zelf gemaakt hebt.

Een vuurtafel maken is niet moeilijk, je moet alleen goed weten waar je rekening mee moet houden. Zeker bij het maken van een vuurtafel van gas moet je goed opletten en controleren wat je doet.

In dit artikel gaan we stap voor stap een vuurtafel maken. Een vuurtafel maken is leuk omdat je veel verschillende vaardigheden kan gebruiken. Denk hierbij aan houtbewerken, metaalbewerking en een stukje techniek.

Met de simpel gereedschap kun je al een vuurtafel maken waar je later trots op bent. Gereedschap dat je nodig hebt om te zagen is een cirkelzaag, tafelzaag of handzaag. Het schroeven en boren doe je het beste met een accu schroefmachine. Een vuurtafel maken is goed te doen als je het juiste gereedschap hebt.

Je kunt de vuurtafel maken van verschillende houtsoorten. Een vuurtafel maken van grenen beuken is het meest duurzaam en betaalbaar. Je kan ook een vuurtafel maken van vuren hout, echter is dit minder duurzaam en gevoeliger voor deuken en beschadigingen.

Zorg altijd dat je aan de slag gaat met een goede professionele bouwtekening!

Stap 1 – Kies je vuurtafel brander

vuurtafel maken brander

Natuurlijk waar alles om draait is de vuurtafel brander. Dit zal jou een heerlijke warmte geven om je handen aan te warmen. Een vuurtafel brander is in heel veel verschillende soorten en maten te verkrijgen. Het is zelf mogelijk om dit helemaal zelf te maken. Je moet hiervoor wel bekend zijn met het bewerken van staal. Een vuurtafel maken en zelf ook de brander maken is natuurlijk het leukste.

Ik ga er nu even vanuit dat je een vuurtafel brander wil kopen. Doe dit als eerst bijvoorbeeld bij Bol.com. De maat van de vuurtafel brander is namelijk leidend voor de maat van de tafel. Als je maat van de brander weet dan kun je vanuit daar verder gaan met meten en de lengtes bepalen.

Je kunt ook uitgaan van de maten op de website waar je de vuurtafel brander gaat kopen. Alleen is dit niet verstandig. Het is namelijk erg makkelijk om de brander zelf te meten en daarna te passen. Je kunt ook de brander als mal gebruiken om de maten uit te zetten op de vuurtafel.

Stap 2 – Zaag de hoekjes van tafel

hoeken van poten afwerken

Nu gaan we de vuurtafel maken! We beginnen maken van het frame voor de vuurtafel brander. Dit zal de brander dragen waardoor er een ook plaats is voor een gasfles onder de brander.

Zaag de poten op de gewenste hoogte af. Zaag vervolgens met een afkortzaag een halve centimeter van elke hoek af zodat de hoeken netjes zijn afgewerkt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je het hout niet gaan splijten als je er per ongeluk tegenaan loopt.

Stap 3 –Maak de zijkanten van de vuurtafel

zijkant vuurtafel maken

Nu de poten klaar staan is het de bedoeling om de zijkanten te gaan maken en bevestigen. Gebruik bijvoorbeeld balken van 44×44 mm en zaag deze op de gewenste lengte af om het frame voor de zijkant te maken. Maak eerst een vierkant frame en schroef daarna een twee lange zijden nog een extra balk van 44×44 mm voor de stevigheid.

Stap 4 – Schroef de zijden aan de poten vast

zijkant aan poten maken vuurtafel

Zaag nu gaten vanuit de binnenkant van de frames richting de poot. Leg het frame en de poot op een rechte werkbank en schroef deze aan elkaar vast. Zorg dat de onder en bovenkant mooi gelijk liggen met de poot. Een vuurtafel maken die scheef is willen we natuurlijk niet. Dit is een mooi voorbeeld waarom de werkbank mooi recht moet zijn.

Stap 5 – Bevestig de voor en achterkant aan het zij-frame

zijkant aan poten maken vuurtafel 2

Nu één zijframe mooi is bevestigd aan twee poten is het de bedoeling om de voorkant en achterkant te bevestigen. Zet het zijframe rechtop zorg dat de voorkant en achterkant mooi waterpas tegen de zijkant worden geschroefd. Schroef hierbij weer in voorgeboorde gaten. Dit zorgt ervoor dat het hout niet gaat spijten. Schroef vervolgens ook de andere zijkant tegen het geheel aan.

Stap 6 – Bevestig versteviging in de vier hoeken.

vuurtafel hoeken verstevigen

Zaag nu vier balken met aan beide zijde een hoek van 45 graden. Zorg ervoor dat het vierkante frame goed haaks is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een winkelhaak. Een andere optie is om het diagonaal te meten van hoek naar hoek. Doe dit ook voor de andere overstaande hoeken. Deze maat moet exact hetzelfde zijn. Is dat niet het geval dan kun je het nu nog corrigeren. Boor de balken goed voor en schroef ze in alle vier de hoeken van het frame. Zo krijgt het frame van de vuurtafel meer stevigheid.

Stap 7 – Bevestiging van de afwerkingsranden

vuurtafel maken 2

Om ervoor te zorgen dat het water netjes langs de rand naar beneden loopt gaan we afgeschuinde randen bevestigen aan de onderkant van de vuurtafel. Stel de afkortzaag in op een hoek van 5 graden. Schuin daarna de latten af zodat ze een afschot krijgen.

Zet de vervolgens de vuurtafel op twee latten die exact even dik zijn. Lijm vervolgens de afgeschuinde latten netjes op de zijkant van de vuurtafel met de gezaagde kant naar binnen. Let er wel op dat de hoek aan de buitenkant afloopt naar beneden.

Stap 8 – Bevestigen van de planken

vuurtafel dicht maken

Een vuurtafel maken die mooi dicht is, is het allermooist en het meest veilig. De volgende stap is het bevestigen van de planken aan de voor en achterkant van de vuurtafel. Gebruik hiervoor planken met een mes en groef verbinding. Zaag bij de eerste plank de groef eraf en bevestig deze op de vuurtafel. Zorg ervoor dat het ongeveer 3 mm ruimte blijft tussen de eerste plank en de poot. Doe dit ook bij de laatste plank. Sluit de rest van de planken daarop aan en bevestig deze met de nagels en houtlijm.

Stap 9 – Maak het deurtje en bevestigd de inboor kogelsnapper

snapper bevestigen

Zaag de balken voor de deur netjes op maat. Bevestig de balken als een vierkant frame aan elkaar. Dit wordt het frame van de deur. Pas het deurtje even in de opening. Zorg ervoor dat hier ongeveer een halve centimeter ruimte in blijft aan de zijkant en onderkant. En pak iets meer ruimte (8 à 9 mm) aan de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat het hout kan blijven werken en dat de deur niet gaat klemmen. Bevestig vervolgens de inboor kogelsnapper aan de binnenzijde van de deur. Een vuurtafel maken zonder deurtje kan ook maar dan blijft de gasfles buiten de vuurtafel staan.

Stap 10 – Bevestig de sluitplaat op de sponning

snapper vuurtafel deurtje

Nu de snapper op z’n plek zit, kunnen we ook het gaat in de sponning maken. Sluit het deurtje en houdt nu ook de ruimte aan de onderkant van het deurtje goed in de gaten. Zet hier bijvoorbeeld een latje onder van 8mm. Nu de kogel van de snapper tegen de sponning aan zit, moet deze afgetekend worden. Haal vervolgens het deurtje weer weg en boor in de sponning van de vuurtafel het gat voor het sluitplaatje. Doe dit vier keer, aan beide zijde twee. Zo zal de deur op z’n plek blijven zitten.

Stap 11 – Planken op de deur bevestigen

deurtje vuurtafel dicht maken

Nu het frame van de deur goed is gesteld, is het tijd om de deur af te werken. Dit doen we door ook hier houten planken met mes en groef verbinding te bevestigen aan het frame. Zorg ervoor dat de planken iets korter zijn dan de vuurtafel. Het zou zonde zijn als de deur vast komt te zitten. Houdt dus ongeveer 5 mm speling. Houdt ook nu weer 3mm ruimte tussen de eerste/laatste plank en de poot.

Stap 12 – Afkitten en afwerken

vuurtafel afkitten

Kit de bovenkant van de omlijstende schuine lat (stap 7) netjes af. Zo kan naar beneden lopend water niet naar binnen. Kies hiervoor een kit die hier mooi bij past. Werk de rest van de vuurtafel af met en mooie olie of beits.

Stap 13 – Installeren van het buitenste hitteschild

hitteschild vuurtafel

Snij een plaat van gegalvaniseerd staal uit op de breedtemaat van de vuurtafel bij ongeveer 20cm. Buig het in het midden onder een hoek van 90 graden. Bevestig het vervolgens aan de zijkant van de vuurtafel(binnenkant) Doe dit met kleine nagels of tacker. Zorg ervoor dat de bovenkant wel gelijk komt met de bovenkant van de vuurtafel. Herhaal dit ook voor de beide korte zijden. Maak de hoeken goed dicht hitte bestendige kit.

Stap 14 – Installeer het buitenste hitte schild

hitteschild vuur tafel 2

Installeer het binnenste hitteschild zoals afgebeeld op de afbeelding. Maak een plaat gegalvaniseerd staal op lengte van de vuurtafel. Maak er een hoek van 90 in om hem netjes over de rand te laten vallen. Het uiteinde aan de bovenkant moet nog een keer worden omgeslagen met 90 graden. Dit zorgt voor een gleuf waardoor de hitte makkelijker weg kan.

Stap 15 – Maak de mal voor het blad

Om een mooi blad te maken is het nodig om het cement in een mal te gieten. De binnenmaat van de mal moet precies de maat worden van het blad van de tafel. Let hierbij goed op met zagen.

Zaag eerst de onderkant van het blad uit een plaat multiplex. Dit wordt de lengte en breedte van de tafel. Als dit gelukt is meet je nogmaals de buitenmaat van het binnenwerk van de vuurtafel brander op. Deze maat met 5mm speling aan elke zijde, zaag je uit de houten plaat met een cirkelzaag. Pak de vuurtafel brander erbij en bekijk of deze goed in het gat past. Als dat het geval is, ga je door met de volgende stap.

Zaag de randen van de tafel op maat met een tafelzaag of cirkelzaag. Deze latten moeten allemaal exact dezelfde maat hebben. Anders loopt de tafel straks schuin af en dat is niet wat je wilt. Schroef de randen nu aan de multiplexplaat vast. Let bij deze klus heel goed op. Boor het gat goed voor en draai de schroef er rustig in. Wanneer het hout splijt zal er een lelijke bult ontstaan, die je straks ook ziet in de tafel.

Stap 16 – Vuurtafel maken met afgewerkte randen

randen vuurtafel blad maken

Om een mooi afgewerkte rand te krijgen spuit je een goede hoeveelheid siliconenkit in de hoeken van de buitenste randen. Trek hier met een rond latje een mooie hoek in. Je kan hier eventueel ook ander gereedschap voor gebruiken. Gebruik bij het weghalen van siliconekit genoeg water en zeep (Dreft). Het binnenste gat hoeft niet gekit te worden. Hier zal straks toch de brander overeen vallen.

Stap 17 – Mixen van het cement

vuurtafel blad cement

Mix voor in deze stap het cement tot een goede verhouding. Het mixen van het cement kun je doen in een cement emmer of een andere bak die stevig genoeg is. Je kunt hier kiezen om te spelen met kleuren. Als je bijvoorbeeld de bovenkant een andere kleur wilt geven, mix je in meerdere porties.

Stap 18 – Vuurtafel maken met gewenste kleur

Het is mogelijk om cement een andere kleur te geven dan de grijze kleur die we gewent zijn. In de vorige stap heb je het cement gemixt. Voeg nu de kleurstof toe om het cement een mooie kleur te geven. In de bouwmarkt zijn vaak wel standaard kleuren zoals zwart te koop. Het meeste vind je echter online.

Stap 19 – Vul de vorm met cement

vuurtafel blad gieten

Voor we de vorm gaan vullen, het belangrijk de mal op een goede stevige ondergrond te plaatsen. Het cement kan aardig doorwegen. Hoe dikker het blad hoe zwaarder het geheeld natuurlijk wordt. Het is aan de raden om twee schraagjes te gebruiken met daar bovenop twee stevige balken. Zo kun je bij de onderkant om het lucht uit het beslag te slaan.

Vul de houten mal tot ongeveer twee centimeter boven de rand. Strijk het cement gelijkmatig uit. Druk nu stalen wapening in het cement zodat het ongeveer in het midden van het blad uitkomt. Vul vervolgens de houten mal tot de rand met cement.

wapening vuurtafel blad

Sla daarna met een rubberen of plastic hamer op de onderkant en zijkant van de mal. Hiermee sla je zoveel mogelijk luchtbellen uit de mix. Waar lucht zit, is geen hechting dus dit zorgt voor een zwak punt in het blad. Door de trillingen van het slaan drijven de luchtbellen naar de oppervlakte.

Stap 20 – Verwijder het overtollige cement

cement afrijen

Zorg dat je een rechte houten lat hebt. Strijk daarmee over de bovenkant van de mal om het overtollige cement weg te halen. Doe dit in een zijwaartse beweging en ga tegelijkertijd naar voren.

Laat vervolgens het betonnen blad helemaal uitharden. Verwijder eventuele oneffenheden en veel het schoon. Dit gedeelte hoeft niet helemaal vlak te zijn want het wordt onderkant.

Stap 21- Maak de vuurtafel af

vuurtafel maken

Verwijder alle schroeven uit de mal en verwijder het hout rondom het cement. Tik hiervoor voorzichtig tegen de houten planken aan. Pak met minimaal twee personen het blad op en draai het om. Tik ook hier voorzichtig het hout aan de zijkant los van het cement. Bescherm vervolgens het cement met een impregneermiddel.

Plaats vervolgens het controlepaneel op de vuurtafel en zet daarna de tafel precies waar je hem wilt hebben. Leg vervolgens de bovenkant pas op het frame van de vuurtafel. Spuit wat hittebestendige kit rondom het gat in het midden en plaats vervolgens de gasbrander. Sluit het gas aan en zet de gasfles onder de brander. Vul vervolgens de vuurtafel brander met een mooi aantal stenen voor de afwerking. Je zult dit even moeten aftasten. Bij te weinig stenen zal de brander oververhit raken. En bij te veel stenen zal de wind de brander uitblazen. Nodig je vrienden uit en genieten maar!

Bron: Family Handyman

Download het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten

In dit artikel heb je kunnen lezen op welke manier je het beste een vuurtafel kunt maken. Ik heb je verteld dat je dit het beste kunt doen met een professionele bouwtekening.

Er staan veel bouwtekeningen op het internet maar pas daarmee op. Er kunnen altijd fouten in zitten die je liever niet in je houten poort wilt terugzien.

Zorg er echt voor dat je werkt met een professionele bouwtekening. Als je eenmaal begonnen bent met zagen kun je niet meer terug.

Mijn advies is te werken met de bouwtekening van Fred Schouten. Ik heb twee jaar geleden deze bouwtekeningen aangeschaft en ik ben nog nooit zo blij geweest met een online aankoop.

Ik heb nu bouwtekeningen tot mijn beschikking waar ik de rest van mijn leven plezier van heb. Dat wil zeggen dat ik niet één bouwtekening heb gekocht maar een heel pakket waar ik de rest van mijn leven gebruik van kan maken.

Voor alles wat ik wil maken is er een bouwtekening beschikbaar. Dus ook van verschillende soorten vuurtafels.

Wil je direct toegang tot de professionele bouwtekeningen? Kijk hier voor meer informatie.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Vuurtafel Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

  • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
  • Alle materiaallijsten
  • Kant en klare zaagplannen
  • Eenvoudige handleidingen
  • Inclusief meerdere bonussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.