zelf kippenhok maken van paletten

Zelf kippenhok maken van paletten

zelf kippenhok maken van paletten

Wat leuk dat je op onze website bent gekomen. Je wilt waarschijnlijk zelf een kippenhok maken van paletten. Op onze website is informatie te vinden over hoe je de leukste projecten zelf kunt maken.

Een kippenhok maken is absoluut een leuk project om aan te beginnen. Je kunt iets maken waar je straks leuke levende dieren in kunt laten rondscharrelen. Daarbij kun je als je zelf een kippenhok gaat maken van paletten zelf alles bepalen.

Dat maakt het leuk maar ook gelijk een uitdaging. Er zijn erg veel keuzes die je moet maken en elke keuze heeft ook een gevolg. Op deze pagina wil ik je een aantal tips geven om zelf een kippenhok te maken van paletten. Hiermee hoop ik je te helpen naar een mooi eindresultaat.

Tip 1: Maak een goedkoop kippenhok van paletten

Je kunt een kippenhok maken van heel veel verschillende materialen. De goedkoopste oplossing is een kippenhok te maken van paletten. Paletten worden tegenwoordig veel gebruikt om artikelen op te verzenden.

Wegwerppallets hebben geen waarde dus kunnen zo in de houtcontainer. Tenminste dit is wat veel mensen doen. Jij kunt er ook een kippenhok van maken. Een kippenhok maken van paletten is een hele goedkope en stevige oplossing voor jouw nieuwe kippenhok.

Tip 2: Kippenhok maken van een kast

Je kunt ook een kippenhok van een kast. Heb je nog een oude kast staan dan zou ik die nog niet weggooien. Een oude kast kan heel goed gebruikt worden voor nieuw kippenhok.

Wat veel mensen doen is een oude kast rechtop neerzetten. Een oude servieskast is een mooi voorbeeld. Hier heb je vaak een onder en een bovengedeelte. Deze kunnen gebruikt worden als verdiepingen van het kippenhok.

Maak vervolgens een loopbrug vanaf de bovenste verdieping binnen in het hok naar beneden. Je kunt er ook voor kiezen om een loopbrug te maken vanuit de bovenste verdieping naar buiten. Laat de loopbrug bijvoorbeeld uitkomen in een buiten-ren.

Tip 3: Bekijk of er een vergunning nodig is voor je kippenhok

Bekijk altijd of er een vergunning nodig is voor jouw kippenhok. Dit is in de meeste gevallen niet zo maar er zijn situaties waar je goed op moet letten.

Bekijk namelijk goed de afmeting van je kippenhok. Let ook op waar je het kippenhok gaat plaatsen.

Je hebt geen vergunning nodig voor je kippenhok van paletten wanneer:

 •  Je kippenhok niet groter is dan 10m2
 • Je kippenhok wordt neergezet binnen 30 van woning of vergund gebied.
 • Je kippenhok in de achter omgeving van je woning wordt geplaatst.
 • Je kippenhok dus niet in de voortuin staat.
 • De nokhoogte niet meer dan 3,5 meter is.
 • De nok van de ren niet hoger is dan 2 meter.
 • Je kippenhok minimaal 1 meter van je woning verwijderd is.

Tip 4: Bepaal vooraf hoeveel kippen en welke kippen er in je hok komen wonen

Voordat je kippen gaat kopen is het belangrijk om je af te vragen hoeveel kippen je wilt gaan houden. Kippen leven in groepjes (toompjes). Het is belangrijk om minimaal een groepje van 3 kippen te houden. Dit mag ook meer zijn.

Per kip moet er minimaal 1 tot 1,5 m2 ruimte zijn. Meer ruimte per kip is altijd beter. Een kippenhok bestaat uit een nachthok, vaak met legnesten en een kippenren.

Het nachthok

Een goed nachthok voor kippen is helemaal winddicht. Hierdoor blijft tocht maar ook bloedluizen buiten de deur. De wanden zijn mooi glad afgewerkt. Houd wel rekening met voldoende ventilatie.

Een nachthok is voorzien van een zitstok van ongeveer 4 cm breed. Per kip moet je uitgaan van 20-30 centimeter aan zitstok.

Legnesten

Legnesten zijn erg belangrijk als je wilt dat de kippen in alle rust eieren kunnen leggen. Legnesten zijn plekken waar kippen hun eieren kunnen uitbroeden. Per drie kippen heb je één legnest nodig.

De kippenren

Het buitengedeelte van een kippenhok wordt een kippenren genoemd. Dit is een plek waar ze lekker kunnen rondrennen. Maak de kippenren dicht met heel dun gaas. Zo kunnen andere ongewenste gasten niet in het hok komen. Voorkom dus dat muizen en ratten voer opeten of ziektes overbrengen.

zelf kippenhok maken van paletten

Tip 5: Kies de juiste locatie voor je kippenhok

Kies altijd de juiste locatie voor je kippenhok. Naast het feit dat je voor de vergunning rekening moet houden met de locatie is het ook voor het welzijn van de kippen belangrijk.

Afwatering

Zorg altijd voor een plek waar het water goed kan weglopen. Door de ontlasting van de kippen zal het gras snel kapot gaan. Hierdoor ontstaat er snel een modderpoel. Als het water te lang blijft staan dan kunnen ziektekiemen zich snel verspreiden.

Windrichting

Let ook goed op de windrichting. Plaats de opening van het kippenhok altijd naar het zuiden of oosten. Zo komt er voldoende zonlicht binnen in het hok waardoor alles ook goed droogt en het lekker warm blijft.

Zorg er ook voor dat de wind niet direct in het kippenhok blaast. Tocht is niet goed voor kippen.

Tip 6: Zorg dat andere dieren niet bij je kippenhok kunnen komen

Een groot gevaar voor de kippen is de komst van andere dieren in hun kippenren of nachthok. Kippen hebben veel natuurlijke vijanden. Denk bijvoorbeeld aan vossen, honden, katten maar ook roofvogels zoals haviken en buizerds. Het is dus enorm belangrijk om je kippen voor deze vijanden te beschermen.

De kans dat vossen in een woonwijk binnenkomen is wat kleiner maar zeker in het buitengebied is het belangrijk om het hok goed te beschermen. Zorg ook dat je weet welke roofdieren er in de buurt voorkomen.

Wat moet je doen om het kippenhok te beschermen?

Om het kippenhok goed te beschermen is het belangrijk dat je hok goed en stevig gebouwd is. Zorg voor stevig en fijn gaas waar roofdieren niet doorheen kunnen. Het gaas moet ook goed ingegraven zijn zodat roofdieren hier niet onderdoor kunnen.

Zorg voor een goed stevig nachthok waar de kippen veilig zitten. Is dit niet genoeg kun je ervoor kiezen om schrikdraad om de ren heen te zetten.

Tip 7: Kies het juiste materiaal voor je kippenhok

Het juiste materiaal kiezen is heel erg belangrijk. Een kippenhok moet altijd worden gemaakt van hout of soms kunststof. Ga je hout gebruiken denk dan goed na over welk hout je gaat toepassen. Wil je een kippenhok zelf maken van paletten dan kan dat natuurlijk ook. Zorg ervoor dat de paletten goed behandeld zijn voor ze worden gebruikt. Buiten krijgt het hout veel te voorduren dus moet het goed beschermt zijn.

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van steigerhout voor het kippenhok en kippenren. Steigerhout is goed bestand tegen de weersinvloeden en zal dus lekker lang mee gaan.

Je kan ervoor kiezen om gebruikt steigerhout of nieuwe steigerhout te kopen. Het is altijd wel belangrijk dat je welk hout dan ook goed schuurt en glad maakt. Haal alle spijkers en splinters eruit zodat de kippen zich niet kunnen verwonden.

Tip 8: Kies het juiste formaat voor je kippenhok

Zoals ik in dit artikel al heb aangegeven is het formaat van het kippenhok erg belangrijk. Het is belangrijk voor de mogelijke vergunning en voor het welzijn van de kippen. Denk dus goed na voor je een kippenhok bouwt hoe groot die moet worden. Vind je het belangrijk om 20 kippen te hebben of vind je het belangrijker dat het kippenhok er snel komt. Kies in dat geval voor een kippenhok van maximaal 10m2.

Tip 9: Zelf kippenhok maken van tekening

Wil je zelf een kippenhok maken van een tekening, kies dan een tekening van kwaliteit. Het leukste is om een kippenhok te maken aan de hand van je eigen tekening. Een eigen ontwerp van jouw nieuwe kippenhok.

Een kippenhok maken van jouw eigen tekening is goed te doen. Zoek wat inspiratie op van andere kippenhokken en ga daarmee aan de slag. Bouw zo je eigen kippenhok van begin tot eind op.

Tip 10: Maak je kippenhok van paletten met een bouwtekening

Ben je niet zo goed in het tekenen of ontwerpen maar wil je wel een kippenhok maken? Dan is het gebruiken van een goede bouwtekening wel iets voor jou. Een goede bouwtekening begeleid je van begin tot eind met het maken van een leuk kippenhok.

Er zijn erg veel bouwtekeningen te vinden tegenwoordig. Maar niet elke bouwtekening is van de juiste kwaliteit. En om ervoor te zorgen dat je niet onnodig veel tijd, moeite en materiaal verliest is het belangrijk om een goede bouwtekening te zoeken.

Een goede bouwtekening van een kippenhok van paletten is voorzien van een goede werkbescherming. Ook goede afbeeldingen en gedetailleerde foto’s zijn belangrijk. Zo kun je exact zien hoe dingen gemaakt.

Naast een goede beschrijving is het ook fijn om een materiaallijst en een zaaglijst te hebben voor je begint. Zo kun je eerst alles goed voorbereiden en daarna direct aan de slag gaan.

Misschien zijn de bouwtekeningen van Fred Schouten ook wel iets voor jou?

In dit artikel heb je 10 tips gekregen over hoe je zelf een kippenhok kan maken van paletten. Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag? Dan zijn de bouwtekeningen van Fred misschien wel iets voor jou.

Deze bouwtekening van Fred zijn voorzien van een duidelijke werkomschrijving, duidelijke gedetailleerde afbeeldingen en foto’s, materiaallijsten en zaagplannen.

Ben je mogelijk geïnteresseerd of wil je er meer informatie over lezen dan kun je terecht op zijn website. Klik hier om naar de website van Fred te gaan.


freds bouwtekeningen

Bouwtekeningen Nodig?

10.000+ plannen, Klaar Om Te Downloaden

 • Meer dan 10.000 bouwtekeningen
 • Alle materiaallijsten
 • Kant en klare zaagplannen
 • Eenvoudige handleidingen
 • Inclusief meerdere bonussen

Lees ook: Bouwtekening Konijnenhok PDF

Lees ook: Ga nu jouw hondenmand maken! Bekijk de geweldige bouwtekeningen!

Lees ook: Bouwtekening Nestkast Merel PDF Downloaden

Lees ook: Bouwtekening vogelhuisje maken van hout

Lees: Vogelhuisje maken met deze #5 Gouden Tips! Gegarandeerd vogelbezoek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.